Mâncărică de ardei și brânză – rețetă aromână
Această mâncărică de ardei cu brânză este întâlnită în bucătăria aromână sau macedoneană, fiind practicată cu precădere în regiunea dobrogeană.
Se numește „Piperichi târgâsiti” și înseamnă „ardei prăjiți”.
Ingredientele de bază sunt ardeii, roșiile, ouăle și brânza de oi. În ciuda simplității sale, este o mâncare deosebit de gustoasă.
Rețeta se poate modifica și ajusta după gust și după ingredientele pe care le aveți în frigider.
Combinația dintre roșii și brânză ne trezește multora amintiri din vremea copilăriei petrecute la țară.
Piperichi târgâsiti este potrivită în sezonul cald, legumele sunt proaspete și savuroase.
Poate fi pregătită și iarna, cu ardei copți din congelator.
Citește și – Tocăniță de dovlecei cu roșii – rețetă + beneficii
Cuprins
Mâncărică de ardei și brânză – rețetă
Ingrediente
- 4 ardei capia mari
- 4 roșii mari coapte bine
- 3 căței de usturoi
- 300 g de telemea de oi
- 3 ouă
- 50 ml de ulei
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Pregătiți toate ingredientele.
Tăiați usturoiul feliuțe, ardeii și roșiile fâșii.
Telemeaua se poate da prin răzătoare, se poate fărâmița cu mâinile sau se poate tăia cubulețe, după preferință.
Spargeți ouăle și bateți-le bine într-un castron.
Puneți uleiul de măsline într-o tigaie, pe foc. Adăugați usturoiul și căliți-l până își schimbă culoarea.
Adăugați apoi ardeii și lăsați-i până devin moi și se rumenesc. Trebuie să se prăjească, așa cum spune și numele rețetei.
Puneți după aceea roșiile și lăsați-le să fiarbă.
Mâncarea se lasă pe foc până când scade lichidul la jumătate. Se amestecă des.
Dacă vreți să dați tocăniței un gust deosebit, adăugați și 1 linguriță de dulceață de ardei iute. Este un ingredient opțional, dar dacă îl aveți în casă, îl puteți folosi.
La final se pune brânza și se amestecă. Se lasă până când se topește.
Dați focul la mic și adăugați ouăle bătute în fir. Amestecați continuu, până la deplina incorporare.
Mâncărica de ardei și brânză se servește caldă sau rece, cu pâine sau cu mămăliguță.
Citește și – Pateu de post, din legume coapte – hrănitor și sănătos!
Sugestii
Această rețetă se poate prepara și fără ouă, după această variantă: se pune uleiul la încins, se adaugă ardeii tăiați pătrate mai mari și se lasă până se înmoaie.
Se pun apoi roșiile tăiate cuburi și se amestecă. Se lasă un sfert de oră, apoi se pune usturoiul și brânza.
Se amestecă și se mai lasă câteva minute.
Citește și – Caponta siciliană – vinete, dovlecei, roșii și măsline la tigaie
Sursă articol:
1. Garda Culinară, Piperichi târgăsiti: https://www.gardaculinara.ro/piperchi-targasiti/
2. LaLena, Tocană de ardei cu brânză: https://www.lalena.ro/reteta/1319/Tocana-de-ardei-cu-branza-Piperchi/