Prăjitură cu morcov și nucă – rețetă de post

Dacă ești în căutarea unui desert de post simplu și rapid de făcut în casă, cu siguranță rețeta de mai jos îți va face cu ochiul.

Prăjitura cu morcov este una din cele mai cunoscute rețete de prăjitură de post. Se prepară foarte ușor, din ingrediente puține.

Prajitura cu morcov

Prajitura cu morcov

Există mai multe versiuni, unele cu măr, altele doar cu morcov. Noi îți prezentăm o variantă cu morcov, gem și miez de nucă.

Prăjitura cu morcov este economică și sățioasă. Puteți folosi făină integrală dacă vreți să obțineți un desert mult mai hrănitor și satisfăcător.

Cu toate acestea, făina integrală nu îi va permite să crească, mai ales că rețeta nu conține nici un agent de creștere precum drojdie, praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Se poate folosi orice fel de gem vă place sau ce aveți în casă. Merge foarte bine gemul de caise sau de piersici, gemul de măr, gemul de gutui sau marmelada din diverse fructe (căpșuni, mere, pere etc).

Spre deosebire de negresa de post, prăjitura cu morcov este mai dulce și mai aromată. Poate fi servită și copiilor.

Nutriționiștii spun că morcovul trebuie să fie un aliment central în alimentația copiilor, deoarece îi întărește și sprijină creșterea și dezvoltarea lor.

Citește și: Morcovul – o sursă incredibilă de energie și sănătate

Prăjitură de post cu morcov – rețetă

În loc de miez de nucă se pot folosi alune, migdale sau caju mărunțite.

Ingrediente aluat:

• 250 g de morcov
• 250 g de zahăr
• făină
• 1 praf de sare

Ingrediente umplutură:

• 1 borcan de gem
• 1 cană de nucă măcinată

Cum se face prăjitura cu morcov

Morcovii se curăță de coajă, se spală și se dau prin răzătoarea cu găuri mici. Se pun într-un castron și se adaugă zahărul și sarea. Se freacă bine cu mâinile, apoi se incorporează făină, cât cuprinde.

Amestecați cu o lingură de lemn. Trebuie să obțineți o compoziție mai groasă decât compoziția de pandișpan.

Citește și: Prăjitură din morcovi și nuci – desert sănătos, fără foc

Turnați aluatul într-o tavă pătrată sau dreptunghiulară, nu foarte mare. Nivelați frumos cu dosul lingurii. Adăugați deasupra un strat generos de gem. Întindeți-l bine, cu o spatulă sau paletă.

La final, presărați pe toată suprafața prăjiturii un strat de miez de nucă măcinată. Dacă vreți ca prăjitura cu morcov să aibă o textură mai crocantă, puteți tăia miezul de nucă mai grosier, cu cuțitul.

Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați prăjitura la copt circa 40 de minute.

Așteptați să se răcească, apoi o puteți porționa pătrățele.

Citește și: Pandișpan de post, cu fructe – rețetă mănăstirească

Sursă: Lia Agache, Prăjitură cu Morcov, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 12, 10 octombrie – 10 decembrie, 2016, Editura Lumea Credinței, București, p. 51

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.