BURGER de post, din FASOLE și legume

Burgerii care se vând în restaurantele de tip fast-food sunt fără îndoială apetisanți, dar nu atât de sănătoși pe cât și-ar dori papilele noastre gustative.

Un „Big Mac” conține 540 de calorii, 25 g de grăsimi și 940 mg de sareO analiză a arătat că în 10 minute de la consumul unui Big Mac, conținutul caloric ridicat determină creșterea zahărului din sânge la niveluri mari.

Burger vegan

Asemenea altor produse de tip fast-food, acest sandvici declanșează eliberarea unor neurotransmițători (precum dopamina) asociați cu o senzație intensă de plăcere, comparabilă cu efectele cocainei.

După 20 de minute de la ingerare, siropul de porumb bogat în fructoză prezent în cantități mari în acest sandvici ne va determina să poftim și mai mult.

10 minute mai târziu, conținutul ridicat de sare începe să deshidrateze treptat corpul. Întrucât simptomele deshidratării sunt asemănătoare cu simptomele de foame, consumul acestui produs ne poate face să mâncăm mai mult.

Știind toate acestea, nu putem decât să trecem cât mai rar pe la McDonalds, preparându-ne în schimb sandviciuri sănătoase în casă.

________________________________

BURGER VEGAN – REȚETĂ

O alternativă reușită la Big Mac este acest burger vegan, obținut doar din ingrediente vegetale și sănătoase. La fel de delicios, dar fără atât de multe calorii și grăsimi dăunătoare.

Ingrediente burger

• 2 ½ căni de fasole neagră/roșie fiartă
• 1 cană de ceapă tocată
• 2 căței de usturoi
• ½ cană de morcov ras
• 1 cană de fulgi de ovăz
• ¾ cană de tărâțe de ovăz
• 2 linguri de tărâțe de psyllium
• 1 lingură de ulei
• 2 linguri de verdeață
• 2 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 1 lingură de muștar
• 2 linguri de ketchup/sos/pastă de roșii
• 1 lingură de sare
• ½ linguriță de chimion măcinat
• 1 lingură de suc de lămâie

Ingrediente sos:

• 4 linguri de maioneză de post
• 1 lingură de oțet de mere
• 1 lingură de castraveți murați tocat
• 1 linguriță de sos dulce de roșii
• sare, boia de ardei

Preparare

Începeți prin a pregăti sosul, amestecând toate ingredientele într-un bol.

Pentru burger, puneți uleiul într-o tigaie. Adăugați ceapa tocată, usturoiul zdrobit și morcovul. Lăsând pe foc până când ceapa devin transparentă.

Puneți boabele de fasole într-un bol și pasați-le cu blenderul sau cu furculița până se fac pastă. Adăugați fulgii de ovăz și pulsați din nou. Incorporați ceapa călită și celelalte ingrediente. Amestecați până obțineți o compoziție omogenă. Lăsați-o să stea 10 minute.

Modelați compoziția sub formă de chiftele mari și lungi, ca burgerii.

Puneți puțin ulei în tigaie la încins și coaceți burgerii pe ambele părți.

Pentru a asambla sandviciurile, folosiți chifle de burgeri, tăiate în jumătate. Le puteți rumeni puțin.

Așezați pe fiecare chiflă ½ lingură de sos, 1 lingură de salată verde mărunțită, ½ linguriță de ceapă tocată și câte 2 felii de castravete murat. Puneți burgerul și jumătate de chiflă deasupra.

________________________________

Surse:

1. Gourmandelle, Burger Big Mac de Post (Vegan): https://gourmandelle.com/ro/burger-big-mac-de-post-vegan/

2. Medical News Today, How a Big Mac affects your body in 1 hour: https://www.medicalnewstoday.com/articles/300046.php

Cumpără ingredientele pentru această rețetă de aici:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.