TARTĂ cu SOMON și blat din OREZ (rețetă cu beneficii)

Această rețetă minunată se prepară în 35 de minute și este una din cele mai sănătoase mâncăruri pentru masa de prânz sau de seară.

Datorită faptului că la prepararea blatului nu se folosește făină, ci orez, poate fi considerată o rețetă dietetică, binevenită în dieta persoanelor cu intoleranță la gluten, precum și a celor care au probleme cu greutatea sau colesterolul.

Tarta cu somon

Somonul este fără îndoială unul din cele mai hrănitoare alimente pe care le putem introduce în dieta noastră. Conține nutrienți rari în doze foarte mari, precum:

vitamina B12 (236% din doza zilnică recomandată)
– vitamina D (127% din DZR)
seleniu (78% din DZR)
– vitamina B3 (56% din DZR)
– Omega-3 (55% din DZR)
– proteine (53% din DZR)
fosfor (52% din DZR)
vitamina B6 (37% din DZR)
colină (19% din DZR)
vitamina B5 (18% din DZR)
– potasiu (14% din DZR)

Consumul de somon a fost asociat cu îmbunătățirea stării generale de sănătate, dar îndeosebi a creierului (memorie, depresie, atenție, Alzheimer, Parkinson), și a oaselor și a inimii (ateroscleroză, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral), a vederii și a pielii.

________________________________

Tartă cu somon și orez – rețetă

Pentru această rețetă puteți folosi somon la conservă, somon proaspăt și fiert sau copt în diverse feluri, resturi de somon gătit sau alt tip de pește, precum ton.

Ingrediente

• 300-375 g de orez fiert
• 170 g de somon
• 160 ml de lapte
• 6 ouă
• 75 g de brânză
• 2 lingurițe de ulei
• 100 g de ceapă tocată
• 110 g de apio tocată
• 1 lingură de mărar sau pătrunjel tocat
• 1/8 linguriță de sare neiodată
• 1/8 linguriță de piper

Preparare

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Ungeți o tavă/formă rotundă cu diametrul de 23 cm cu puțin ulei și așezați o hârtie de copt. Puteți prepara această tartă și într-o tavă pătrată.

Bateți un ou într-un bol până se face spumă. Adăugați orezul fiert și răcorit și amestecați până la omogenizare.

Transferați această compoziție în tavă și presați-o cu dosul unei linguri. Acoperiți și pereții tăvii cu compoziție de orez și ou.

Puneți uleiul la încins într-o cratiță sau într-o tigaie. Adăugați ceapa și tulpina de apio tocate mărunt. Lăsați-le la călit circa 5 minute, sau până se înmoaie, amestecând ocazional.

Bateți restul de ouă (5) într-un bol, până se fac spumă. Adăugați laptele, mărarul tocat fin, sarea și piper. Incorporați apoi somonul tocat mărunt, brânza sfărâmată, ceapa și apio călită. Amestecați ușor pentru omogenizare.

Distribuiți această umplutură peste blatul de orez și ou și nivelați ușor. Deasupra, presărați restul de brânză, dată de răzătoare sau sfărâmată cu mâna.

Coaceți tarta în cuptorul încins la 190 de grade circa 30-35 de minute, sau până când mijlocul se face bine. Verificați dacă tarta este gata introducând ușor cuțitul în centru. Dacă iese curat, înseamnă că tarta este gata.

________________________________

Surse:

1. Egg, Salmon Dill Pie with Rice Crust: https://www.eggs.ca/recipes/salmon-dill-pie-with-rice-crust

2. Dr. Axe, 8 Proven Salmon Health Benefits & Nutrition Facts: https://draxe.com/8-salmon-nutrition-facts-proven-health-benefits/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.