Salată de MORCOVI cu IAURT, NUCI și USTUROI

Deși este o salată, nu toate ingredientele sunt crude. Spre deosebire de rețetele clasice, aici morcovii nu se folosesc în stare proaspătă, ci se călesc mai întâi.

Această variantă poate fi potrivită mai ales pentru persoanele care au un stomac care nu suferă crudități.

Salată de Morcovi și Iaurt

Asemenea roșiilor și spanacului, morcovul devine mult mai nutritiv prin gătire. Un studiu din 2002 a arătat că prepararea și procesarea termică ajută la eliberarea carotenoidelor, care sunt atașați de matrița pereților celulari ai morcovilor. În consecință crește cantitatea de beta-caroten pe care corpul o poate absorbi.

Beta-carotenul este pigmentul care dă morcovului culoarea sa portocalie. Odată ajuns în corp, acesta este transformat în vitamina A – esențială pentru sistemul vizual și pentru imunitate.

_____________________________________________________________________________________________________

Salată de morcovi cu iaurt

Ingrediente

• 4 morcovi
• 3 linguri de nucă măcinată
• 1 cățel de usturoi
• 100 g de iaurt grecesc (sau cremos, scurs de zer)
• 2 fire de mărar sau pătrunjel
• 2 linguri de ulei de măsline
• sare neiodată, după gust

Preparare

Morcovii se curăță de coajă, se spală bine și se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Dacă sunt din grădina proprie sau dintr-o sursă sigură (bio), nu mai este nevoie să-i decojiți. Frecați-i bine cu o periuță și atât. În coajă se află o cantitate deloc neglijabilă de vitamine și antioxidanți.

Puneți untdelemnul la încins într-o tigaie mai încăpătoare. Adăugați morcovul ras, presărați puțină sare peste ei și potriviți focul.

Lăsați morcovii să se înăbușe circa 10 minute, amestecând des. Sunt gata când s-au înmuiat dar nu complet (al dente).

Presărați peste ei miezul de nucă măcinat sau tocat grosier cu cuțitul. Amestecați și mai lăsați-i pe foc încă 2 minute. La final adăugați usturoiul zdrobit și mai așteptați 1 minut.

Scoateți morcovii cu o paletă într-un bol adânc. Adăugați iaurtul și amestecați bine. Gustați de sare. Decorați la final cu mărar sau pătrunjel verde, tocat mărunt.

Această salată se servește ca atare, cu pâine integrală, turte de casă sau lipie. Poate fi o garnitură bună și la o mâncare mai sofisticată.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. E-rețete, Morcovi cu Iaurt: http://www.e-retete.ro/retete/morcovi-cu-iaurt

2. PREVENTION, 5 Veggies That Are Healthier Cooked Than Raw: https://www.prevention.com/food/5-veggies-that-are-healthier-cooked-than-raw

3. Oregon State University, Vitamin A, http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-A

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.