Rugăciune pentru boli care nu pot fi vindecate cu puteri sau mijloace omenești
Nimeni nu este izbăvit de boli și necazuri. Ele au scopul de a ne curăța sufletul de vicii. Tratamentele care vizează doar trupul nu sunt suficiente. Fără componenta spirituală, vindecarea nu poate fi completă.
Bolnavii incurabili, care au luptat mult timp cu suferința și nu au dobândit leac niciunde, se îndreaptă cu ultima putere spre Dumnezeu și cer vindecare sufletului.
Cei credincioși pot ajunge să vadă în bolile trupului un mijloc de tămăduire a mândriei, a orgoliului, a iubirii de sine, a iuțimii și a altor patimi.
Vindecările „miraculoase” care ne sunt relatate în Sfânta Scriptură au o participare spirituală evidentă din partea bolnavilor. Aceștia se apropie cu credință de Mântuitorul, uneori cu pocăință, alteori cu deznădejde, uneori cu mult curaj, alteori cu smerenie sau cu disperare. Toți primesc tămăduire.
Domnul însă nu le spune că El i-a vindecat, ci că credința lor i-a mântuit. Mântuire înseamnă mai mult decât vindecare. Dar ce înseamnă mântuire în ortodoxie? Mântuire înseamnă salvare, izbăvire din robia păcatelor și a morții și dobândirea vieții celei veșnice.
Dumnezeu este Cel Care ne mântuiește, dar pentru aceasta trebuie să participăm și noi cu voința, cu faptele bune, cu rugăciunea, cu sârguința spre lucrarea poruncilor.
Bolnavii care nu pot fi vindecați pe cale medicală pot găsi alinare suferinței lor trupești și sufletești în rugăciune. Rugăciunea către Dumnezeu, către Maica Domnului, către sfinții vindecători de boli sau sfinții ocrotitori aduce nădejde, lumină, pace și bucurie de la Dumnezeu, în pofida durerii și a spaimei de care este cuprins cel grav bolnav.
Citește și Rugăciune către Sfântul Efrem cel Nou pentru cei cuprinși de dureri cumplite
Sfântul Mucenic Efrem cel Nou este unul din cei mai „solicitați” sfinți de către cei bolnavi trupește sau sufletește. Este chemat să vindece diabet, leucemie, epilepsie, dureri de cancer, dureri de cap, atac cerebral, infarct, arsuri, răni deschise, infertilitate și multe alte boli cronice. S-a arătat grabnic ajutător și celor stăpâniți de boli sufletești: dependență de alcool, jocuri de noroc sau droguri, dependență de televizor, gânduri de suicid, tristețe, anxietate.
Rugăciune a celui care suferă de o boală care nu poate fi vindecată cu puteri sau mijloace omenești
Sfinte Părinte Efrem, fie-ți milă și iartă-ne pe noi, căci încă suntem viețuitori în trup și neputând cunoaște măsura dragostei și a smereniei tale, nu putem ști nici plinătatea puterii rugăciunilor pe care le săvârșești. Această putere de am cunoaște-o, dintru multa recunoștință, pâinea noastră am mânca-o cu lacrimi, cuvintele și faptele noastre tot cu lacrimi s-ar împleti, iar somnul nostru în lacrimi ar fi scăldat.
Primește-ne și pe noi, cei preamici, neștiutori și neputincioși, sub acoperământul bunătății tale, și sporind credința noastră, săvârșește în chip tainic cele ce ne sunt folositoare sufletului și trupului.
De este bineplăcut lui Dumnezeu, ridică de la noi boala cea grea care ne împovărează și nu poate fi vindecată nicidecum cu puteri omenești. Însuți temeluiește sufletele noastre pe învățătura Evangheliei lui Hristos, ca primind noi lăuntric seva cea dumnezeiască dintru lucrarea poruncilor, să fim călăuziți spre a dobândi iertarea deplină a păcatelor, îndreptarea vieții, tămăduirea ea mult dorită și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.
Nu încetăm a ne uimi de vindecările grabnice și mai presus de fire pe care le dăruiești celor care ți se roagă cu credință, Preacuvioase Părinte Efrem; pentru aceea, și noi, fiind copleșiți de multa suferință și de neputința de a fi ajutați cu mijloace omenești, alergăm cu îndrăzneală către tine, văzând nețărmurita bunătate.
Nu ne lăsa de izbeliște, mult-milostive Mucenice, ci cu darul tău cel minunat, vino și dăruiește-ne sănătate sufletească și trupească, prin care să fie de-a pururi slăvit numele cel de viață făcător al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.
Surse:
1. Rugăciune a celui care suferă de o boală care nu poate fi vindecată cu puteri sau mijloace omenești, Carte de Rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, p. 60
2. Doxologia, Dar ce este mântuirea? https://doxologia.ro/viata-bisericii/catehism/dar-ce-este-mantuirea