Decât să luăm cine ştie ce pastile, mai degrabă zicem o rugăciune, şi adormim mai uşor – pr. Necula

Rugăciunile de seară au foarte multe efecte benefice asupra sufletului și a minții. Puterea lor terapeutică se răsfrânge și asupra corpului, în sensul că produc un efect calmant.

Cei care sunt agitați și întâmpină dificultăți în a adormi, se pot liniști citind seara o rugăciune sau un psalm.

Pr. conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Pr. conf. Univ. Dr. Constantin Necula

Unii nu pot să doarmă din pricina mulțimii gândurilor și a grijilor. Rugăciunea are tocmai puterea aceasta de a risipi toate tulburările și încordările care împiedică pacea lui Dumnezeu să vină la noi.

Preotul profesor doctor Constantin Necula a fost întrebat care este rolul rugăciunii de seară:

„Rugăciunea de seară este un corolar al rugăciunii în general, fiindcă, așezându-ne sub pavăza lui Dumnezeu, dorim să fim păziți în timpul nopții, ne aduce o liniște aproape totală, încredințându-ne lui Dumnezeu.”

Acest gând de a ne preda în mâinile lui Dumnezeu sufletul și trupul ne aduce multă pace și siguranță. Cel care se roagă simte protecția și dragostea lui Dumnezeu precum brațele călduroase ale mamei în care aflându-se, nu se teme de nimic.

Rugăciunea de seară mai are un rol important. Ea ne îndeamnă la o cercetare lăuntrică amănunțită și profundă, prin care recapitulăm toate gândurile, cuvintele și faptele noastre de peste zi, oprindu-ne la greșeli.

Rugăciunea de seară poate fi privită astfel ca o spovedanie înaintea lui Dumnezeu, care ne ajută să ne curățăm conștiința, să ne înarmăm cu puterea lui Dumnezeu împotriva patimilor care ne fac să greșim. Rugăciunile de seară nu trebuie însă să înlocuiască spovedania reală în fața duhovnicului, singurul care ne poate dezlega, prin harul lui Dumnezeu.

Părinții Bisericii ne sfătuiesc să adormim cu rugăciunea pe buze sau în gând. Cea mai ușoară este rugăcinea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeul, miluiește-mă pe mine păcătosul!”

Părintele Necula zice „să încercăm ca gândul să se topească încet, încet cu Dumnezeu în somnul care vine, și adăpat de intenții bune, noaptea va fi mai liniștită, visul mai plăcut.”

Somnul nostru va fi mai odihnitor și noaptea mai liniștită dacă vom încerca să adormim cu gândul la Dumnezeu:

„Le-am spus credincioșilor la Taina Spovedaniei și în predică uneori, că, decât să te prindă somnul îndârjit și încordat, certându-te în minte cu cineva și căutând modul cum să te răzbuni pe el, mai degrabă să te prindă somnul rostind Psalmul 50 sau o altă rugăciune.

Decât să luăm cine știe ce pastile, mai degrabă zicem un psalm, o rugăciune sau o formulă din aceasta bisericească, și adormim mai ușor.”

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.