Rugăciune pentru izbăvirea de patimi

Patimile sunt boli ale sufletului, spun Sfinții Părinți. Cu toții suferim de ele, fie că le vedem sau nu, fie că vrem să recunoaștem sau nu.

Mânia, invidia, vorbirea de rău, slava deșartă, mândria, desfrânarea în orice formă și multe alte patimi nenumărate ne războiesc. Ele nu vin toate odată asupra noastră, ci pe rând.

Rugaciune pentru izbavirea de patimi

Rugaciune pentru izbavirea de patimi

Odată suntem ispitiți cu patimă, apoi când aceasta slăbește, începe alta. Nimeni nu se poate lupta cu patimile de unul singur. Este trebuință de mult ajutor de la Dumnezeu, de la sfinți, de la Maica Domnului.

Patimile slăbesc și se retrag atunci când încetăm să le mai hrănim. Însă ele nu vor dispărea decât atunci când vom începe să lucrăm virtuțile care li se opun.

De exemplu, dacă suferim de mândrie, trebuie să lucrăm mult la smerirea cugetului. Dacă ne pornim ușor sau adeseori spre mânie, trebuie să lucrăm răbdarea și blândețea.

Cu cât vom exersa mai mult în lucrarea virtuților, cu atât patimile vor înceta să ne mai supere.

Cu patimile nu trebuie să lupți frontal, deoarece nu nu vei reuși să le biruiești. Cu cât mai mult te îndrepți împotriva lor, cu atât mai puternice vor veni asupra ta.

Este mai simplu și mai eficace să îți îndrepți atenția spre Mântuitorul Hristos și să eviți a cugeta la patimi sau a te stresa cu privire la îndepărtarea lor.

Prin îndeletnicirea cu faptele bune, sufletul și mintea vor fi distrase de la lucrarea patimilor. Prin rugăciune, prin citirea vieților sfinților și a Sfintei Scripturi, prin participarea la slujbele bisericii, prin spovedanie și Împărtășanie ne vom îndepărta ușor-ușor de patimi.

Rugăciune pentru izbăvirea de patimi

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Doamne, Dumnezeul meu, Care ai arătat-o pe Maica Ta mai cinstită decât Puterile cerești ale Heruvimilor și Serafimilor, Tronurilor, Domniilor, Începătoriilor, Puterilor, decât Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Uriil și Rafail, pentru rugăciunile Preacuratei Maici, ale Fecioarei celei mult-preaiubite, iartă-mi păcatele.

Și depărtează de la mine toată desfrânarea, preadesfrânarea, clevetirea, pizma, invidia, mânia, amărăciunea, acedia, slava deșartă, mândria, iubirea de arginți, zgârcenia, nemilostivirea, dezbinarea, cearta, vrăjmășia, aprinderea, zburdălnicia trupească, împietrirea, lăcomia, beția, pofta, jurământul strâmb și amara slavă de la oameni.

Așa, Dumnezeul meu, depărtează-le pe toate acestea de la mine. Să nu se afle nimeni pe pământ cu laudă față de mine, nici să-mi aducă mie mărire, Iubitorule de oaneni.

Izbăvește-mă de slava de la oameni, Iubitorule de oameni, Milostive, de păcatul de a fi pe placul lor”.

Citește și: Nu vă luptați singuri cu patimile! Îndreptați-vă privirea și atenția spre Hristos și vă veți liniști

Sursă articol: Carte de Rugăciuni pentru felurite nevoi ale sufletului și trupului, Rugăciune pentru izbăvirea de patimi, Editura Sophia/Metrafraze, București, 2020, pp. 39-40

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.