Doamne, dă-mi cele ce singur nu știu a le cere – rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Filaret al Moscovei

Sfântul Filaret, Mitropolitul Moscovei avea o rugăciune pe care o rostea în fiecare zi. Acest mare ierarh al secolului 19 primise de la Dumnezeu darul rugăciunii neîncetat, al înainte vederii și al tămăduirii bolilor.

În rugăciunea sa de fiecare zi nu cerea altceva pentru sine decât numai ceea ce Îi este plăcut Domnului.

Doamne, nu stiu sa ma rog, Singur roaga-Te in mine

Doamne, nu stiu sa ma rog, Singur roaga-Te in mine: Ortodoxul Traditional

Este un model de rugăciune care arată smerenia, dragostea și supunerea față de Cel atotputernic, Care ne iubește și ne dorește doar binele și încă binele veșnic.

Acest model de rugăciune ni l-a arătat mai întâi Însuși Mântuitorul, când se ruga în Grădina din Ghetsimani. Deși era în agonie din pricina suferinței cumplite, nu se încăpățâna să se facă voia Lui proprie, ci voia lui Dumnezeu-Tatăl.

Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiești” (Matei 26, 39).

Așa și noi, când ne dorim ceva, să adăugăm la final aceste cuvinte mântuitoare: „Doamne, fie voia Ta, nu voia mea”.

Pentru a nu greși în cererile noastre, Părintele Sofian Boghiu ne sfătuiește să încheiem astfel rugăciunile noastre:

Doamne, Care știi toate, ajută-ne ca rugăciunea pe care o facem înaintea Ta să se împlinească după voia Ta cea sfântă. Doamne, facă-se voia Ta în viața noastră„.

În rugăciunea sa, Sfântul Filaret recunoaște că nu știe ce să ceară de la Dumnezeu, nu știe ce este bine pentru el.

Numai Dumnezeu știe care sunt adevăratele noastre nevoi. Mai mult decât atât, El ne iubește mai mult decât ne putem iubi noi înșine și dorește mântuirea noastră mai mult decât orice.

De aceea nu trebuie să cerem ceva anume cu dinadinsul. Așa cum spune Sfântul Filaret, trebuie să ne deschidem inima spre Dumnezeu și să Îl rugăm să reverse mila Sa asupra noastră.

La finalul rugăciunii, Mitropolitul Filaret recunoaște că nu știe nici măcar să se roage singur și Îi cere lui Dumnezeu ca El să se roage în el. Despre aceasta vorbește și Sfântul Apostol Pavel când spune:

Duhul vine în ajutor slăbiciunii noastre, căci noi nu știm să ne rugăm cum trebuie, ci Însuși Duhul Se roagă pentru noi cu suspine negrăite. Iar Cel ce cercetează inimile știe care este dorința Duhului, căci după Dumnezeu El se roagă pentru sfinți”. (Romani 8, 26-27).

Pentru sfinți, rugăciunea nu este o simplă cerere. Nu este o formulă de adresare a unor doleanțe către Dumnezeu. Este mai mult decât atât. Este comuniune, este silirea firii spre cele de sus.

Cel care vrea să câștige darul rugăciunii trebuie să se nevoiască în rugăciune, spunea un părinte:

Dacă încă nu ai primit harisma rugăciunii, pune-te pe rugăciune și o vei primi”. Văzând osteneala ta, Dumnezeu te va auzi și îți va da rugăciunea.

Rugăciunea este jerfta noastră adusă lui Dumnezeu, dar ea este de fapt darul lui Dumnezeu pentru noi, după cum zice Părintele Emilianos Simonopetritul:

Aceasta înseamnă rugăciunea, aceasta înseamnă comuniunea cu Dumnezeu, deoarece comuniunea este o primire continuă de la Dumnezeu și nu un dar către El”.

Prin „conectarea” noastră la Dumnezeu primim neîncetat harul Lui. Această relaționare face ca Duhul Sfânt să se poată revărsa în inima celui care se deschide spre Dumnezeu.

Rugăciunea Sfântului Filaret al Moscovei

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Doamne, nu știu ce să cer de la Tine. Tu Unul știi de ce am nevoie, Tu mă iubești pe mine, mai mult decât eu însumi mă pot iubi.

Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu știe a le cere. Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mângâiere: numai stau înaintea Ta.

Inima mea e deschisă Ție; Tu vezi trebuințele mele pe care nu le știu eu. Vezi și fă după mila Ta. Lovește-mă și mă tămăduiește, doboară-mă și mă ridică.

Mă cutremur și tac cu evlavie înaintea voinței Tale sfinte și a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine.

Mă aduc Ție jertfă, nu am altă dorință decât numai să fac voia Ta; învață-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine! Amin”.

Citește și: Nimeni nu zice când se trezește: „Slavă Ție Doamne, facă-se voia Ta azi!”

Surse articol:

1. Doxologia, Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei: https://doxologia.ro/rugaciunea-de-fiecare-zi-sfantului-ierarh-filaret-al-moscovei
2. Arhimandritul Emilianos Simonopetritul, Duhul cel Sfânt pune înlăuntrul nostru suspinele Lui, Doxologia: https://doxologia.ro/duhul-cel-sfant-pune-inlauntrul-nostru-suspinele-lui
3. Părintele Sofian Boghiu, Doamne, facă-se voia Ta în viața noastră, Doxologia: https://doxologia.ro/doamne-faca-se-voia-ta-viata-noastra

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.