De ce urăște diavolul semnul Sfintei Cruci și se înfricoșează de ea

Nu este alt semn mai mare și mai puternic pe lume decât semnul Sfintei Cruci. Este semnul cu care Hristos l-a biruit de diavol și semnul prin care a mântuit neamul omenesc.

De aceea vrăjmașul se teme de acest semn, pentru că este armă ucigătoare împotriva lui.

De ce uraste diavolul semnul Sfintei Cruci si se teme de ea

De ce uraste diavolul semnul Sfintei Cruci si se teme de ea

Vrăjmașul urăște foarte mult semnul Sfintei Cruci, căci este arma cea nebiruită cu care Hristos l-a biruit și i-a prădat iadul”, spune Părintele Cleopa de la Sihăstria.

Iată ce frumos spune într-o rugăciune care se rostește la Taina Sfântului Maslu:

„Doamne, armă asupra diavolului crucea Ta o ai dat nouă, că se îngrozește și se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei, că morții ai sculat și moartea ai surpat. Pentru aceasta ne închinăm îngropării Tale și Învierii”.

Vrăjmașii sau potrivnicii crucii sunt demonii. Aceștia sunt vrăjmași ai lui Hristos și vrăjmașii celor care Îl iubesc pe El și Îi urmează pe calea crucii.

Citește și – „Nu vă temeți! Rugați-vă și faceți Sfânta Cruce cu credință și fug toți dracii!” – Părintele Cleopa

Crucea este semnul cu care ne însemnăm fruntea, trupul și buzele, chemând numele și ajutorul lui Dumnezeu. Crucea este semnul pe care îl purtăm la gât și care ne ocrotește de lucrarea celui viclean.

Ca și îngenuncherea, ca și plecarea capului, ca și metania sau ca și ridicarea inimilor în sus la rugăciune, tot așa și semnul Sfintei Cruci, făcut cu mâna, este un semn care arată o ținută religioasă sau o stare sufletească de evlavie în fața lui Dumnezeu, Căruia trebuie să-I slujim și cu sufletul și cu trupul nostru” (I Corinteni 6, 20; Filipeni, 1, 20).

Mai mult decât un semn, crucea este o lucrare mântuitoare în viața fiecăruia dintre noi.

Părintele Dumitru Stăniloae spunea despre cruce că ea înseamnă practic lupta cu răul și cu păcatul din noi. Lupta cu propriul egoism, cu iubirea de sine, cu patimile, cu orice lucru care întinează ființa noastră.

„Crucea este înfrânarea de la pornirile rele și urâte, de la lăcomia nestăpânită și egoistă, de la plăcerea care descompune, de la mânie și invidie, de la ură de frați, de la bârfire și de la toată fapta neiubitoare ce vrem să o săvârșim față de alții”.

Aceasta înseamnă să te lepezi te tine, să îți iei crucea și să Îi urmezi lui Hristos (Marcu 8, 34).

Citește și – Ce înseamnă să îți duci crucea de fiecare zi?

Crucea înseamnă durere și suferință pentru cel care trebuie să se lepede de viciile și de pornirile sale cele rele. Cruce mai înseamnă și răbdare în purtarea unor greutăți și încercări, a unor lipsuri, boli sau prigoniri.

Dar să știm, că la purtarea crucii noastre pune și Hristos umărul Său, căci El a zis ca va fi cu noi în toate zilele și mai ales pe calea Golgotei. El a zis că jugul Său este bun, iar povara Lui este ușoară.

Atât de mare este puterea Sfintei Cruci încât se va arăta pe cer la a doua venire a lui Hristos, după cum Însuși spune în Sfânta Scriptură:

Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului venind pe norii cerului” (Matei 24, 30-31). Semnul Fiului Omului este crucea. „Ea este semnul puterii și biruinței lui Hristos”.

Rugăciunea Sfintei Cruci

O, răstignitule Iisuse, o dragoste fără margini, Care pentru mântuirea noastră ai suferit atât de mult. Coboară-Te de pe Cruce, și cu rănile Tale tămăduiește rănile pe care ni le-au lăsat păcatele noastre și împărățește Tu cu Crucea Ta cea sfântă în sufletele noastre, ca să fim ai Tăi sfințiți, curați și luminați.

Îngrădește-mă, Doamne, Dumnezeule, acoperă-mă și păzește-mă cu puterea cinstitei și de viață purtătoarei Crucii Tale, depărtând de la mine tot răul”.

Citește și – Pecetluiește-ți cu Sfânta Cruce fruntea, trupul, pieptul, inima, buzele, ochii și urechile, și nu te vei mai teme de farmece sau de vrăji – Sfântul Chiril al Alexandriei

Surse articol:

1. Arhimandritul Cleopa Ilie, Semnul crucii, făcut corect, ne păzește de tot răul, Doxologia: https://doxologia.ro/semnul-crucii-facut-corect-ne-pazeste-de-tot-raul
2. Rugăciuni Mântuitoare, Crucea Ta: https://www.rugaciunimantuitoare.ro/news.php?name=230122133200&cat=12
3. Părintele Dumitru Stăniloae, Semnificația crucii în viața creștină, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-sfintei-cruci/semnificatia-crucii-viata-crestina-140266.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.