Cei 12 psalmi aleși – care sunt și pentru ce se citesc
Psaltirea cuprinde 150 de psalmi în total. Toți sunt importanți, însă unii dintre ei au o popularitate mai mare și semnificații deosebite.
La pangarele bisericești se găsesc cărțulii mici, ca niște acatiste, cu Cei 12 psalmi aleși. Care sunt aceștia și de ce se numesc „aleși”?
Cuprins
Cei sunt Cei 12 psalmi aleși?
Cei 12 psalmi aleși este o compliație de psalmi care poate „înlocui” slujba Utreniei. Călugării și persoanele care nu au timp suficient să facă toată slujba Utreniei, după Miezonoptică se citesc cei 12 psalmi aleși.
Această rânduială era folosită de călugării din Sfântul Munte. Cuviosul Dosoftei, arhimandrit la Lavra Pecerska, este cel care a adus această rânduială din Muntele Athos.
Care sunt Cei 12 psalmi aleși?
Cartea cu cei 12 psalmi aleși cuprinde următorii psalmi:
- Psalmul 26
- Psalmul 31
- Psalmul 33
- Psalmul 38
- Psalmul 40
- Psalmul 50
- Psalmul 56
- Psalmul 69
- Psalmul 70
- Psalmul 76
- Psalmul 101
- Psalmul 142
Această carte se poate procura de la magazinele bisericești. Dar dacă nu o găsiți, căutați cei 12 psalmi aleși în Psaltire. Inclusiv în Sfânta Scriptură puteți găsi Cartea Psalmilor, în Vechiul Testament.
Pentru ce se citesc cei 12 psalmi aleși
Psaltirea este una din cele mai folosite cărți de rugăciuni din cultul ortodox. A fost scrisă de Împăratul și Profetul David, insuflat fiind de Duhul Sfânt.
Psalmii sunt rugăciuni versificate, cântate. Stihurile nu au rimă, însă pot fi ușor memorate dacă se citesc cu regularitate. În trecut, psalmii se cântau la harpă.
Creștini râvnitori citesc Psaltirea în fiecare zi, sau la vreme de necaz. Psalmii au o putere și mai mare atunci când sunt însoțiți de post – mai ales dacă cineva se roagă pentru o problemă anume.
Multe persoane se întreabă pentru ce se citesc cei 12 psalmi aleși. Rugăciunea cu psalmi are numeroase „beneficii”.
Citește și – „În boală, citirea de psalmi este medicament” – Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Vasile cel Mare spunea că citirea Psaltirii este ca un medicament. Ea vindecă rănile cele de mulți ani ale sufletului și aduce curând însănătoșirea. Este îngrijitoarea celor bolnavi și protectorul celor sănătoși.
Citirea din Psaltire deschide mintea să înțeleagă pronia și voia lui Dumnezeu. Cel care se îndeletnicește cu citirea psalmilor se despătimește încetul cu încetul și se eliberează de jugul cel greu al patimilor și viciilor.
Citirea psalmilor dă sufletului și minții bucurie, luminare, înțelepciune, înțelgerea cea bună.
Psalmii potolesc zbuciumul sufletesc și înfrânează noianul gândurilor celor rele. Psaltirea liniștește sufletul mânios și oprește pornirile spre păcat.
Psalmul alungă lucrarea celor vicleni. Atrag asupra noastră ajutorul lui Dumnezeu și al îngerului păzitor.
Citește și – Diavolul nu suportă citirea de psalmi și se îndepărtează de la noi când ne rugăm cu Psaltirea
Psalmii sunt odihnă pentru suflet și mângâiere pentru cei încercați, suferinzi sau ispitiți.
Psaltirea este un sprijin prețios pe calea mântuirii pentru orice creștin.
Putem citi cei 12 psalmi aleși sau alți psalmi din Cartea Psaltirii în fiecare zi, pentru luminarea minții și dobândirea pocăinței, sau la vreme de boală, primejdie, deznădejde.
Citește și – Rânduiala citirii Psaltirii – ce psalmi se citesc zilnic
Surse articol:
1. BZI, Pentru ce se citesc cei 12 psalmi aleși: https://www.bzi.ro/pentru-ce-se-citesc-cei-12-psalmi-alesi-cum-sa-te-rogi-pentru-a-avea-parte-de-ajutorul-tuturor-fortelor-ceresti-4559649
2. Magazin Ortodox, Cei 12 psalmi aleși: http://www.magazinortodox.ro/cumpara/cei-doisprezece-psalmi-alesi-680
3. Porunca Iubirii Agaton, Psaltirea – Ce este, când se citește, la ce folosește: https://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/748/psaltirea-ce-este-c%C3%A2nd-se-cite%C8%99te-la-ce-folose%C8%99te