Găsiți timp și pentru Dumnezeu, nu doar pentru lumea aceasta – Pr. Teofil Părăian

Timpul este darul lui Dumnezeu pentru mântuirea omului. De aceea în ortodoxie se mai folosește expresia de „timp al mântuirii”.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă la începerea acestei lucrări de mântuire, zicând: „Răscumpărați timpul, căci zilele rele sunt” (Efeseni 5, 16).

Gasiti timp si pentru Dumnezeu, nu numai pentru lumea aceasta

Gasiti timp si pentru Dumnezeu, nu numai pentru lumea aceasta

Ce înseamnă să răscumperi timpul? Înseamnă că pui început bun de pocăință. Să răscumperi timpul pierdut lucrând virtuțile. Acest timp al pocăinței ne ajută să refacem comuniunea cu Dumnezeu pierdută din pricina păcatelor.

Fiecare zi, fiecare ceas, fiecare clipă poate fi un timp al mântuirii. Nimeni nu trebuie să deznădăjduiască dacă a ajuns la ceasul al unsprezecelea. Domnul îl primește pe cel din urmă ca și pe cel dintâi, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Chiar și în ultimul ceas al vieții se poate mântui omul prin pocăință, suspine și rugăciune către Dumnezeul milei și al iubirii de oameni.

Fiecare clipă a vieții noastre trebuie prețuită ca o șansă de răscumpărare a păcatului și ca timp al ridicării, spune Dan Ciobotea într-un articol despre „Timpul și valoarea lui pentru mântuire în Ortodoxie”.

Lumea aceasta este condiționată de spațiu și timp, însă viețuirea noastră pe pământ este vremelnică. Firul vieții noastre a început să curgă ca printr-o clepsidră încă de naștere.

Se cuvine să valorificăm fiecare clipă prin raportarea noastră la viața cea veșnică. Prin petrecerea noastră scurtă pe pământ trebuie să ne pregătim pentru veșnicie.

Citește și – Rugăciunea este apa care potolește setea sufletului de veșnicie

Părintele Teofil Părăian spune că oamenii ar trebui să găsească vreme și pentru Dumnezeu, nu doar pentru lumea aceasta.

Lucrurile lumii acesteia sunt trecătoare, sunt perisabile. Toate vor trece, și cerul și pământ. Ceea ce rămâne după moarte este sufletul uman, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Acesta nu poate să piară niciodată.

Cu toții vom merge în veșnicie, însă această veșnicie poate să fie fericită sau plină de jale și chin, în funcție de cum am trăit pe pământ.

„Faceți-vă o rânduială de fiecare zi, găsiți vreme și pentru Dumnezeu, nu numai pentru lumea asta, nu numai pentru televizor”.

Nu trebuie să așteptăm duminica pentru a merge la biserică. Ne putem opri oricând la o biserică pentru a ne închina, pentru a săruta o icoană și a aprinde o lumânare.

Citește și – Cum să faci rugăciunea de dimineață dacă nu ai timp – Pr. Nicolae Dima

Nu trebuie să așteptăm ora rugăciunii „oficiale” din timpul zilei pentru a vorbi cu Dumnezeu.

„Căutați vreme pentru Dumnezeu, căutați prilejuri de întâlnire cu Dumnezeu, căutați prilejuri de vorbire cu Dumnezeu”.

Cu Dumnezeu putem vorbi oricând și oriunde. Chiar este bine să ne facem un obicei de a-I povesti tot ceea ce ni se întâmplă. Nu pentru că El nu ar ști, ci pentru ca sufletul nostru să simtă această comuniune cu El și să primească mai mult har și sprijin în toate momentele vieții.

Citește și – Cine spune că n-are timp de rugăciune, minte!

Poate că la început Îi vom spune ce avem nevoie, ce ne lipsește. Dar pe măsură ce vom spori în rugăciune, Îi vom cere și cele spirituale, necesare pentru mântuire.

„Spuneți-I lui Dumnezeu nu numai lucrurile acestea pământești, nu-I spuneți numai: „Doamne, îmi lipsește asta și-mi lipsește ailaltă”. Spuneți-I lui Dumnezeu: „Vreau să mă mântuiesc; vreau să Te am în sufletul meu”.

Viața noastră ar fi mult mai ușoară și frumoasă dacă am petrece-o în preajma lui Dumnezeu și sub harul Său adumbritor și protector.

„Să folosim toate prilejurile de a primi binecuvântările lui Dumnezeu de la sfintele slujbe, să folosim prilejurile de a fi la sfintele slujbe, în „cerul cel de pe pământ”, căci biserica e și cerul cel de pe pământ, și tinda Raiului, și casa lui Dumnezeu, și poarta cerului, și locul împlinitor, și locul fericirii”.

Surse articol:

1. Mănăstirea Suruceni: https://manastireasuruceni.md/articole/cititi-cat-puteti-faceti-va-o-randuiala-de-fiecare-zi-gasiti-vreme-si-pentru-dumnezeu-nu-numai-pentru-lumea-asta.html?fbclid=IwAR3pYzyYn_eHDICIXcZxoE7l__eKvbRTKA_EYC2VS5i4WD0zwAyRF5IsoKQ
2. Dan Ciobotea, Timpul și valoarea lui pentru mântuire în Ortodoxie, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/editoriale/timpul-valoarea-pentru-mantuire-ortodoxie-70124.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.