Cine a fost Sfântul Moș Gheorghe Pelerinul? (17 august)

Rugător, nevoitor, pribeag, sărac și milostiv. Acestea sunt doar câteva cuvinte prin care poate fi caracterizat Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Sfântul Gheorghe Pelerinul a atras atenția contemporanilor săi, dar continuă și astăzi să fascineze, prin pilda viețuirii sale sfinte. Icoana sa a fost aleasă pentru coperta calendarului creștin ortodox a anului 2020.

Sfântul Gheorghe Pelerinul

Sfantul Gheorghe Pelerinul: doxologia.ro

Cine a fost Sfântul Gheorghe Pelerinul?

Sfântul Gheorghe Pelerinul este un sfânt atipic, care nu poate fi încadrat în categoria sfinților „obișnuiți”.

S-a născut în comuna Șușag din județul Alba, în anul 1846. Din copilărie a manifestat o aplecare spre viața de nevoință, de singurătate și de rugăciune.

De mic copil obișnuia să mănânce puțin și să postească.

Îi plăcea să meargă la biserica din sat, alegând mai cu seamă orele nopții, când nu erau slujbe și se putea ruga în tihnă.

În timpul zilei se îndeletnicea cu păscutul vitelor. Această ocupație îi oferea prilejul să se retragă în locuri ferite, pentru a face metanii, a se ruga și a medita la Dumnezeu, fără să fie văzut.

Îndată ce a învățat a citi, a început să se roage din Psaltire. Atât de mult citea din Psalmi încât a învățat toată cartea pe de rost.

Ajungând la 24 de ani, s-a căsătorit cu Pelaghia, o tânără credincioasă, cu care a avut cinci copii. Deși avea acum îndatoriri de soț și de tată, nu a încetat să se nevoiască pentru Dumnezeu.

Dimpotrivă, lucra cu și mai multă râvnă poruncile lui Dumnezeu, silindu-se să împlinească legea divină în pofida tuturor greutăților.

În anul 1883, după paisprezece ani de căsătorie, Sfântul Gheorghe Pelerinul a cerut soției sale permisiunea să meargă la Locurile Sfinte. A plecat pe jos până la Constanța împreună cu alți câțiva săteni, apoi au luat vaporul până la Ierusalim.

Așa și-a început viața de pelerin. Luase cu sine o Evanghelie și o Psaltire.

La Ierusalim a stat patruzeci de zile, apoi a mers la Betleem, la Ierihon, la Iordan, la Nazaret și pe muntele Tabor.

Când a ajuns la peștera Sfântului Xenofont, un pustnic i-a spus că nu va deveni călugăr, ci va duce o viață de pelerin. A prevăzut că Sfântul Gheorghe va pribegi dintr-un loc în altul, va trăi în sărăcie și va avea rugăciune necontenită.

Înainte de a începe această viață de nevoință, a petrecut patruzeci de zile în post în pustia Egiptului de Sus, asemenea Mântuitorului. Aici a suferit multe ispite de la vrăjmaș, care îl înfricoșa cu felurite năluciri și arătări de fiare și șerpi veninoși.

Era ispiti cu foame, cu sete, cu zăpușeala, cu invazia de țânțari. Se spune că odată diavolul i-a luat căciula de pe cap și i-a aruncat-o, voind a-l împinge spre mâniere.

Dar Sfântul Gheorghe nu s-a tulburat, ci a făgăduit ca până la sfârșitul vieții sale să umble cu capul gol.

La fel s-a petrecut și cu bocancii pe care vrăjmașul i-a aruncat. Nemaiavând cu ce să se încalțe, sfântul s-a rugat ca Mântuitorul să îl învrednicească să umble permanent desculț.

A mai fost ispitit cu mândria și trufia, dar el trecând nevătămat acele zile de post, s-a dus din nou la Ierusalim și s-a închinat la Mormântul Domnului.

După trei ani s-a întors în Șușag, după care și-a început peregrinarea prin diverse zone ale țării. Se oprea în biserici, petrecând toată noaptea în rugăciune.

Mergea aproape din an în an la Ierusalim, făcându-se călăuză pelerinilor.

În anul 1895 s-a stabilit la Piatra Neamț, primind să locuiască în turnul clopotniței bisericii „Sfântul Ioan Domnesc”.

Se făcuse cunoscut prin felul lui de viață sfânt. Atrăgea atenția prin portul lui simplu. Mergea întotdeauna desculț și cu capul descoperit. Și vara, și iarna. Aceasta era una din nevoințele lui.

Deși nu era călugăr, nu era fără de rânduială. Dimpotrivă, avea un program de rugăciune pe care îl respecta cu strictețe.

Noaptea dormea doar trei ore în turn, apoi mergea la Biserică și se ruga, făcând sute de metanii. Zilele le petrecea cutreierând străzile orașului Piatra Neamț, rostind psalmi neîncetat.

Spunea toată Psaltirea într-o zi. Postul său erau asemenea călugărilor. Nu mânca nimic lunea, miercurea și vinerea. În restul zilelor gusta hrană doar o dată în zi.

Deși el însuși trăia în mari lipsuri, din cele ce avea împărțea săracilor.

În peregrinările sale prin oraș, oamenii îi mai dădeau și câte un bănuț. Fără să oprească nimic pentru el, strângea acei bani până când avea suficient de mulți să cumpere un sac de pâine.

Se ducea apoi cu sacul de pâine la turnul clopotniței, unde era așteptat de numeroși săraci.

„El, mai sărac decât toți săracii, prin darul lui Dumnezeu, împărțea milă trupească oamenilor”, spune Ieromonahul Vasile Nica de la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.

Pentru această dărnicie a sa ieșită din comun, cei de aproape îl mustrau, dar el șe spunea cu o voce liniștitoare:

„Nu vă tulburați, are grijă Dumnezeu să ne hrănească; datoria noastră este să ne rugăm fără încetare și să facem voia Lui”.

Era blând și bun din fire, pașnic și împăciuitor. De aceea oamenii erau atrași de el. Deși era un om ca oricare altul, viețuirea lui era mai presus de trup, mai presus de rațiunea și de logica umană îngustă și marcată de păcat.

Sfântul Gheorghe Pelerinul nu făcea numai milostenie trupească, căci oamenii așteptau de la el și cuvânt de folos.

„Simțindu-l că este omul lui Dumnezeu și că Dumnezeu lucrează prin rugăciunea și prin îndrumările lui, îl căutau pentru problemele deosebite pe care ei le aveau”.

Cu toate că nu era un om învățat și erudit, sfaturile lui simple purtau în ele învățătura și duhului lui Dumnezeu. Povețele lui căpătau sens și putere prin rugăciunea lui fierbinte.

Iubea foarte mult icoana Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistrița, unde se ruga cu multă evlavie. În apropierea mănăstirii, Sfântul Gheorghe și-a făcut o groapă în care îi plăcea să se roage toată ziua.

Când ieșea de acolo, îi mărturisea Starețului Ioanichie: „Astăzi am fost în cer”.

Citește și – Peștera Sfintei Teodora de la Sihla – locul unde te simți odihnit, în pace, și mai aproape de cer (video)

Toți îl știau că este un om cu viață sfântă. Iar cei care nu îl cunoșteau, aveau să afle acest lucru printr-o întâmplare minunată.

O astfel de descoperire a avut loc odată când moș Gheorghe s-a suit în tren să meargă la Roman. Neavând bani, nu și-a putut cumpăra bilet.

Conductorul nu îl cunoștea, și la prima stație l-a dat jos din tren. Dar Dumnezeu voind să arate sfințenia lui, a făcut ca trenul să nu mai poată porni.

Deși au schimbat locomotiva și conductorul, trenul pur și simplu nu mai pornea.

Iar un funcționar care aflase întreaga poveste a zis:

„Ați dat jos din vagon pe Moșul Gheorghe? De aceea nu poate pleca trenul. Acela este un om sfânt. Duceți-vă și-l chemați înapoi”.

Și aducându-l înapoi și suindu-l în vagon, îndată a plecat trenul ca și cum nu ar fi avut nimic.

Sfântul Gheorghe Pelerinul a săvârșit multe minuni, încă din timpul vieții.

Părintele Cleopa de la Sihăstria a mărturisit că prin rugăciunea Sfântului Gheorghe o femeie evreică din Târgul Neamț care nu putea să nască s-a dezlegat de legături și a scăpat de moarte. După această minune s-a botezat și ea și copilul și toate rudeniile ei.

Uneori spunea de mai dinainte ce are să se întâmple. Avea darul proorociei. Prin darul lui Dumnezeu știa și ziua în care se va muta la Domnul.

„O să mor când s-or tulbura popoarele, și la moartea mea va fi sărbătoare și vor trage clopotele din țară”.

Așa a fost, căci a murit de Adormirea Maicii Domnului în anul 1916, când România intra în război.

Moș Gheorghe a fost înmormântat în cimitirul din Piatra Neamț, în hainele lui învechite, desculți, cu capul descoperit și cu toiagul alături. A trecut la Domnul cu zâmbetul pe buze, senin și liniștit.

După 18 ani, moaștele sale au ajuns la Mănăstirea Văratic, unde se află până astăzi.

A fost trecut în rândul sfinților cu zi de prăznuire 17 august.

Troparul Sfântului Gheorghe Pelerinul

„Pe nevoitorul cel mare și următorul sihaștrilor, pe fericitul pelerin al lui Hristos, în cântări să-l cinstim, strigându-i cu evlavie: Sfinte Gheorghe, prin rugăciunile tale, luminează calea vieții noastre!”

Surse articol:

1. Doxologia, Viața Sfântului Gheorghe Pelerinul: https://doxologia.ro/viata-sfantului-gheorghe-pelerinul
2. Doxologia, Viața Cum arăta o zi din viața Sfântului Gheorghe Pelerinul în Piatra Neamț? https://www.youtube.com/watch?v=C8BPvqBcgGI

 

 

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.