Rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos la pătimirile Sale

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Dacă cineva se va îndoi vreodată de iubirea lui Dumnezeu față oameni, trebuie doar să cugete la înfricoșătoarele Sale pătimiri pe care Fiul Său le-a răbdat pentru noi.

Sfântul Dimitrie al Rostovului, care a văzut în vedenie prin înger mulțimea chinurilor pe care le-a suferit Hristos Domnul, spune că prin fiecare păcat pe care îl facem Îl răstignim din nou pe Mântuitorul și îi tristețe până la lacrimi Preacuratie Maicii Sale.

Rugaciune la patimile Domnului

 

Cu adevărat nu trebuie să treacă nici o zi, nici o clipă, fără să cugetăm la cumplitele suferințe ale Domnului.

Gândul că cineva a murit pentru noi, nevinovat fiind, trebuie să ne însoțească toată viața. Sfântul Dimitrie spune că această cugetare profundă, cu zdrobire de inimă, la patimile lui Hristos, este mai folositoare decât orice altă nevoință.

„A pătimit Izbăvitorul nostru cu tot sufletul Său și cu tot Trupul Său, izbăvind pe om din moartea cea sufletească și trupească; cu sufletul a pătimit: scârbă, tânguire și temere de moarte peste puterile sufletești, adică peste minte, peste înțelegere și peste voie.

Iar cu Trupul gol a pătimit bătăi, răni și dureri peste toate mădularele și simțirile trupești. Peste cap îmboldiri, pe mâini și pe picioare pironire, pe coastă și pe inimă împungere, peste obraz și tâmple lovituri și scuipături”.

Cu sufletul a pătimit întristare de moarte, iar cu trupul bătăi și chinuri groaznice. A pătimit cu toate simțurile Sale cele neprihănite, pe care omul le întinează prin păcate:

„Cu pipăirea a pătimit baterea întregului Trup, cu gustarea adăpare cu oțet și cu fiere. Cu simțul mirosului a suferit puturoasa duhoare a temniței.

Cu simțul auzului a suferit furtuna batjocurilor, hulelor, ocărilor și huiduielilor grosolane. Cu simțul văzului a pătimit la vederea dezgolirii Trupului Său, Preacurata Sa Maică acoperindu-i coapsele cu mahrama Sa, și a pătimit și văzând cum cei ce stăteau și plângeau sub Crucea Lui vărsau lacrimi pentru El”.

___

Rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos la pătimirile Sale

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu celui Viu, Făcătorul cerului și al pământului, Mântuitorule a tot neamul omenesc, iată eu nevrednicul și cel de cât toți mai păcătos, cu smerenie plecându-mi genunchii inimii mele înaintea măririi Tale, laud și cânt Crucea pe care Tu ai răbdat atâtea chinuri, cărora și eu nevrednicul închinându-mă, mulțumire aduc Ție, Împăratul și Dumnezeul tuturor, căci ai binevoit a suferi toate greutățile și toate necazurile, amărăciunile, defăimările și chinurile, pe care ca om ai voit a le purta, numai ca nouă tuturor să ne fii, întru supărări, nevoi și strâmtorări ce avem între aceia cu care viețuim, îndurător și grabnic ajutător.

Cunosc, întru tot puternice Doamne, că toate acestea Ție unuia nu Ți-au fost de trebuință, ci pentru mântuirea omenirii, ca pe noi toți să ne răscumperi din cumplita robie a vrăjmașului, răbdând răstignire și chinuri.

Oare cu ce Îți voi răsplăti, Iubitorule de oameni, pentru toate cele ce ai suferit pentru mine păcătosul? Cunosc că, sufletul și trupul, precum și toate bunătățile îmi sunt de la Tine, și toate ale mele, ale Tale sunt, și pe lângă acestea și eu însumi sunt al Tău.

Pentru toate acestea cad la negrăita milostivirea Ta, Doamne îndurate, și laud a Ta negrăită îndelungă răbdare, cânt netâlcuită pogorârea Ta, măresc nemăsurata milostivire, mă închin preacuratelor Tale patimi și cu inimă zdrobită sărutând rănile trupului Tău strig, miluiește-mă pe mine păcătosul și fă ca să nu fie fără de roade întru mine Sfântă Crucea Ta, ci de aici fiind împărtășit cu credință în sfintele Tale patimi, să mă învrednicesc a vedea și mărirea Împărăției Tale. Amin”.

Surse:
1. Canonul Dumnezeieștilor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos, „Rugăciunea a doua către Domnul nostru Iisus Hristos”, Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2017, pp. 56-58
2. Sfântul Dimitrie al Rostovului, „Cugetare dureroasă la mulțimea Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, p. 179: https://www.scribd.com/document/111357737/Sf-ier-Dimitrie-al-Rostovului-Rusia-28-oct-%C5%9Fi-21-sept?ad_group=725X1342Xede685867af202b170f0ac2d2872462c&campaign=SkimbitLtd&keyword=660149026&medium=affiliate&source=hp_affiliate

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.