Alimentele bogate în POTASIU mențin ritmul și tensiunea arterială stabile
Potasiul întărește mușchii, funcțiile nervoase și menține sănătatea inimii. Lipsa de potasiu poate cauza simptome precum oboseală, crampe musculare, hipertensiune, palpitații, iritabilitate sau amețeală.
Conform medicilor cardiologi, o cantitate adecvată de potasiu este critică pentru a avea un ritm cardiac stabil, și pentru scăderea tensiunii arteriale. Deficitul de potasiu poate cauza tulburări de ritm, crescând astfel riscul de fibrilație atrială.
Conform Societății Americane a Inimii, după perioada de menopauză, femeile consumă alimente bogate în potasiu și au suficient potasiu în sânge, sunt mai puțin predispuse la accident vascular cerebral cu 16%.
Potasiul crește densitatea minerală osoasă și previne osteoporoza. În plus, dietele bogate în potasiu au fost asociate cu un risc mai mic de pietre la rinichi.
Alimente bogate în potasiu
♣ Vegetale
• Cartofi
• Spanac
• Roșii, suc de roșii
• Broccoli
• Sfeclă și frunze de sfeclă
• Morcovi
• Varză
• Țelină
• Ardei gras
• Ceapă
♣ Legume și nuci
• Boabe de soia
• Linte
• Fasole albă
• Migdale
♣ Fructe
• Banane
• Caise
• Portocale
• Pepene galben
• Prune uscate
• Avocado
• Căpșuni
• Kiwi
• Mango
• Nectarine
• Rodii
• Stafide
Lipsa de potasiu: simptome
– Piele anormal de uscată, acnee
– Frisoane
– Insomnie
– Depresie, reflexe reduse, nervozitate
– Constipație, diaree
– Edeme
– Sete excesivă
– Intoleranță la glucoză
– Hipoglicemie
– Colesterol mare
– Oboseală musculară
– Dureri de cap
– Fluctuații hormonale
– Probleme cu respirația
Precauții
Dacă aveți diabet sau boli de rinichi, consultați medicul înainte să creșteți cantitatea de potasiu în dieta zilnică.