Clementinele – Proprietăți și Beneficii

Multe persoane consideră clementinele niște portocale mai mici, însă acestea sunt un hibrid, o încrucișare între mandarinul chinezesc și portocale. Clementinele sunt dulci și pline de beneficii nutriționale. Au o culoare portocalie intensă, sunt împodobite cu mănunchiuri frumoase de frunze verzi, și au o carne mult mai subțire decât cea a portocalelor.

Clementinele – Proprietăți și Beneficii

Clementinele – Proprietăți și Beneficii

Clementine – Vitamine și minerale

____________________________________________________________________________________________

Clemetinele sunt fructe foarte hrănitoare. Conțin doar 35 de calorii și 8 grame de carbohidrați per fruct. Sunt de asemenea o sursă bună de fibre, care ajută la menținerea digestiei sănătoase și la pierderea în greutate, de proteine și de apă.

Vitamina C. O clementină conține 36 mg de Vitamina C, doza zilnică recomandată pentru un copil până în 8 ani. Pentru copiii mai mari de 8 ani, sunt necesare 2 clementine pe zi pentru a acoperi nevoia de Vitamina C.

Vitamina C este vitală pentru producerea de colagen, un compus necesar pentru piele și oase îndeosebi. Vitamina C joacă un rol important în furnizarea de energie și conversia colesterolului în bilă, în protejarea de hipertensiune arterială și rigidizarea arterelor. Însă mai mult decât orice, Vitamina C are un rol important în stimularea sistemului imunitar și combaterea tulburărilor cardiovasculare. Această vitamină nu poate fi produsă de către corp, de aceea avem nevoie să o extragem din alimentație.

Calciu. Clementinele conțin 22 mg de calciu, necesar pentru contracția musculară și creșterea și menținerea oaselor.

Potasiu. O clementină conține 131 mg de potasiu, un alt mineral esențial pentru sănătate. Potasiul ajută la menținerea echilibrului între celulele și fluidele corpului, la contracția musculară, sănătatea inimii și scăderea tensiunii arteriale mari.

Clementinele – Beneficii pentru sănătate

____________________________________________________________________________________________

1. Previn efectele distrugătoare ale radicalilor liberi

Fiind o sursă de numeroși antioxidanți puternici, clementine protejează organismul uman de daunele radicalilor liberi. Produși în timpul reacțiilor metabolice, acești radicali liberi pot duce la boli grave, inclusiv la cancer.

2. Ajută la funcționarea sistemului digestiv

Clementinele conțin concentrații mari de fibre alimentare, prin care asigură buna funcționare a sistemului digestiv. Consumul de clementine regulat protejează împotriva constipației și indigestiilor de tot felul.

3. Ajută procesul de pierdere în greutate

Clementine sunt foarte sărace în calorii și grăsimi, și fiind atât de suculente, sunt ideale pentru potolirea foamei și umplerea stomacului fără a adăuga la greutate.

4. Importante pentru vedere

Cantitățile decente de beta-caroten și acid ascorbic prezente în clementine ajută la îmbunătățirea vederii. Culoarea portocalie a acestor fructe citrice spune totul despre beneficiile asupra ochilor și vederii. Cercetătorii au arătat că un consum regulat de aceste substanțe joacă un rol important în prevenirea pierderii vederii legate de vârstă. Mai mult decât atât, clementinele sunt de asemenea bogate în acid folic, o vitamină necesară pentru producerea de celule roșii de sânge și prevenirea anemiei.

5. Combat stresul

Mirosul aromat de clementine declanșează secreția unui neurotransmițător din creier care ajută la eliberarea stresului, la inducerea unei stări de liniște și vitalitate deopotrivă.

6. Benefice pentru piele

Clementinele sunt fructe de care și pielea noastră se poate bucura, și aceasta datorită conținutului de Vitamina C și acid citric. Acestea contribuie la eliminarea bacteriilor cauzatoare de probleme ale pielii, și stimulează producția de colagen. Clementinele sunt renumite pentru calitatea de a face pielea lucioasă, ca de cristal.

7. Coaja de clementine 

Poate că nimeni n-ar îndrăzni să încerce să muște dintr-o clementină cu dinții, însă este bine să știm că inclusiv coaja acestor fructe este benefică pentru sănătate. În coajă se regăsesc foarte multe fibre. Acestea se pot usca și folosi la ceai, la diferite mâncăruri cu carne de pui, la rețete de lichior sau la apă aromată. Cojile confiate de clementine se pot consuma ca gustare, sau se pot folosi ca garnitură pentru deserturi.

1 comentariu

  1. am citit pe un site că cojile citricelor sunt stropite cu 2-3 straturi de substanțe chimice care ajută la coacere ,dacă le consumăm riscăm să ne îmbolnăvi .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.