Cerealele – baza unei diete sănătoase!

Cerealele sunt indispensabile unui organism puternic, „de cursă lungă”.

Nutriţioniştii au aşezat cerealele la baza piramidei tuturor alimentelor, datorită fibrelor, proteinelor şi grăsimilor sănătoase pe care le conţin şi beneficiilor majore pe care le aduc sănătăţii.

Cerealele – baza unei diete sănătoase!

Cerealele – baza unei diete sănătoase!

Cerealele sunt plante de cultură, de natură ierboasă. Au o importanţă deosebită în regimul alimentar zilnic al omului, dar şi al animalelor.

Tipuri de cereale integrale

Cerealele sunt printre cele mai accesibile alimente. Când spunem „cereale”, ne referim la germeni sau boabe uscate şi încolţite, tulpini şi chiar muguri verzi.

Este bine să se consume zilnic o porţie de 30 g cereale la micul dejun, pâine integrală şi orez brun.

Se recomandă cerealele integrale, neprocesate, nedecorticate. Acestea sunt cele mai sănătoase.

Iată câteva tipuri de cereale naturale, cu valoare nutritivă:

• Germeni de grâu
• Fulgi de ovăz, popcorn şi porumb
• Făină integrală de grâu, secară şi mălai
• Orz integral şi ovăz
• Orez sălbatic şi orez brun
• Grâu bulgur şi mei
• Hrişcă
• Sorg
• Quinoa
• Trestia de zahăr
• Muguri de bambus

Proprietăţi şi beneficii

Cerealele sunt bogate în acid folic, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, zinc, vitaminele B şi E, minerale, antioxidanţi şi carbohidranţi.

Sunt alimente care satură, hrănesc, fortifică şi echilibrează organismul.

• Cresc rezistenţa la stres şi la efort fizic
• Întăresc sistemul imunitar
• Reduc riscul de boli de inimă
• Tratează constipaţia
• Scad nivelul colesterolului

Cum să le consumăm zilnic

Se recomandă consumul a cel puţin 2 porţii de cereale pe zi. Ele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, sub nici o formă.

La micul dejun se pot consuma cereale cu lapte, cu iaurt sau alte creme. Merg foarte bine în combinaţie cu seminţe şi fructe: stafide, banane, căpşuni, fructe de pădure, seminţe de in, etc.

Se recomandă mai ales germenii de grâu, din care se pot face pane-uri sau se pot adăuga în blaturile pentru pâine, prăjituri, vafe, brioşe, biscuiţi sau covrigi.

La prânz se pot consuma paste integrale sau grâu. Nu uita de floricele sau popcorn. Se pot prepara salate cu cereale integrale, sau mâncăruri pe bază de orez brun, orz, ovăz sau mei.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Ce bine arata….vreau si eu….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.