Uleiul de Ricin – Beneficii şi Tratamente

Uleiurile sunt un balsam natural pentru sănătatea noastră internă şi externă. Uleiul de Ricin este unul dintre cele mai populare, folosite pe scară largă pe întregul glob.

Se extrage din boabele de ricin şi provine din regiunile tropicale din India. Astăzi se găseşte extrage mai ales din zonele Mării Mediteraneene.

Ulei de ricin

Ulei de ricin

Ulei de ricin – proprietăţi 

Boabele de ricin (Ricinus Communis) nu sunt comestibile, însă oamenii au descoperit că uleiul obţinut din aceste boabe are efecte miraculoase asupra organismului uman, cu precădere asupra pielii.

Proprietăţile terapeutice ale uleiului de ricin nu se opresc însă numai la nivelul exterior. Ele depăşesc capitolul „frumuseţe” şi ating beneficii numeroase asupra sănătăţii trupeşti.

Are rol antiinflamator şi antioxidant. Conţine acizi graşi nesaturaţi şi este folosit în prepararea săpunurilor, cremelor cosmetice, uleiurilor de masaj terapeutic, medicamentelor şi textilelor.

Ulei de ricin – moduri de utilizare 

La nivel intern, uleiul de ricin trebuie administrat cu moderaţie, şi numai la sfatul medicului. Întăreşte sistemul imunitar şi combate constipaţia, reumatismul şi artrita. Tratează multe alte probleme de sănătate:

• Scleroza multiplă
• Boala Parkinson
• Infecţie cu ciuperci
• Afecţiuni gastrointestinale
• Migrene
• Dereglări menstruale
• Arsuri solare
• Inflamaţii ale pielii sau a nervilor
• Dueri musculare
• Acnee

Tratamente cu ulei de ricin

Constipaţie – o linguriţă de ulei dimineaţa, amestecat cu suc de portocale, maxim 3 zile

Paraziţi intestinali – 1-2 linguri de ulei cu 100-200 g seminţe de dovleac, 7 zile

Dureri de spate – comprese cu ulei, 20 de minute, din 2 în 2 ore

Răni, pielea uscată, pete de bătrâneţe, eczeme, acnee, arsuri, degerături, răni – se unge zona afectată cu ulei de ricin, se clăteşte dimineaţa cu apă călduţă şi săpun

Negi şi aluniţe – se masează (prin mişcări circulare şi energice) porţiunea cu ulei de ricin 15 minute, de 2 ori pe zi

Bătături, piele întărită pe coate şi tălpi – se unge cu ulei de ricin şi se aplică o pânză de bumbac (respectiv şosete de bumbac) înmuiate în ulei, o oră în fiecare seară.

Unghii casante – se aplică ulei de ricin pe unghii şi se masează, o oră, timp de 2 luni

Căderea şi creşterea părului – se masează pielea capului cu ulei de ricin înainte de culcare, se spală a doza zi, 3 zile pe săptămână

Contraindicații 

– Uleiul de ricin induce starea de travaliu, de aceea femeile gravide trebuie să consulte medicul înainte de utilizare. Este interzis femeilor care alăptează, celor care suferă de blocaj intestinal, dureri abdominale sau apendicită.
– În cantităţi mari, uleiul de ricin duce la crampe abdominale, ameţeală, diaree, greaţă, halucinaţii, dureri în piept sau mâncărimi.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-tratament.

8 comentarii

  1. totusi mare atentie la uleiul de ricin sunt persoane alergice si le pot face rau!

  2. eu stiu din copilarie ca uleiul de ricin se foloseste cu mare succes contra caderii parului…

  3. Trebuie urmarit cu foarte mare atentie doza atata timp cat uleiul de ricin contine ricina una din cele mai toxice substante de origine vegetala.
    Este adevarat ca este foarte bun pentru regenerarea parului si in unele produse cosmetice. Dar este bine sa se studieze proportiile pentru ca in anumite cantitati poate deveni letal http://ro.wikipedia.org/wiki/Ricin%C4%83

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.