Frunzele măslin au potențial în tratarea diabetului și complicațiilor acestei boli
√ Articol bazat pe studii științifice
Bolile cardio-metabolice sunt o reală amenințare pentru sănătatea publică. Diabetul și obezitatea au deja un caracter pandemic la nivel global.
Frunzele de măslin conțin oleuropeină. Acest compus activ oferă beneficii promițătoare în tratarea și controlul diabetului.
Cuprins
Frunzele de măslin – reduc rezistența la insulină
Un studiu publicat în „American Journal of Plant Sciences” sugerează că extractul de frunze de măslin ar putea ajuta la tratarea diabetului de tip 2.
Acesta produce un efect regulator asupra zahărului din sânge și remediază principala problemă în acest tip de diabet, anume rezistența la insulină.
Citește și – Frunzele de măslin – beneficii uimitoare în diabet, boli cardiovasculare, infecții respiratorii, tumori
Un studiu recent din 2020, publicat în „Journal of Dietary Supplements”, a arătat că frunzele de măslin modulează producția de insulină.
Cercetarea a fost făcută pe animale. Cei 40 de șobolani cu diabet indus incluși în studiu au fost împărțiți în 4 grupuri:
Grupul I – șobolani sănătoși, hrăniți cu o dietă echilibrată;
Grupul II – șobolani cu diabet, hrăniți cu o dietă echilibrată;
Grupul III – șobolani cu diabet, hrăniți cu o dietă echilibrată + medicamente antidiabetice standard (600 mg/greutate corp de metformină);
Grupul IV – șobolani cu diabet, hrăniți cu o dietă echilibrată + 2% pudră din frunze de măslin.
Frunzele de măslin scad glucoza și grăsimile din sânge
Adaosul de pudră de frunze de măslin în dietă a scăzut concentrațiile serice de glucoză, trigliceride, colesterol total și colesterol LDL. Totodată, a crescut nivelul de colesterol bun (HDL).
Pudra din frunze de măslin a inhibat indexul aterogenic – un indicator puternic al factorilor de risc cardiovascular, precum hipertensiune sau dislipidemie). Inclusiv diabeticii au de regulă valori mari ale indexul aterogenic în plasmă.
Citește și – Frunzele de măslin – cel mai bun remediu pentru oboseala cronică
De asemenea, pudra din frunze de măslin a crescut concentrația serică de adiponectină și a scăzut concentrația de leptină.
Adiponectina este un hormon cu acțiune antiaterogenică, antiinflamatoare și cardioprotectoare. În plus, acesta crește sensibilitatea la insulină.
Leptina este de asemenea un hormon care ajută la menținerea greutății corporale normale pe termen lung.
Nivelul de leptină din sânge arată cât de multă grăsime corporală are o persoană. Cu cât mai mic este țesutul adipos, cu atât mai mici sunt nivelurile de leptină.
Rezultatele studiului de mai sus sugerează că pudra din frunze de măslin are un rol important în tratamentul diabetului.
Beneficiile oleuorpeinei – compusul activ din frunzele de măsline
Oleuropeina din frunzele de măslin ameliorează diabetul prin mai multe mecanisme:
→ modulează secreția de insulină
→ repară morfologia insulelor
→ activează proteina kinazei activate de AMP
→ ameliorează toleranța la glucoză
→ reduce rezistența la insulină
Previne complicațiile diabetului
Acest supliment ar putea preveni sau atenua complicațiile asociate cu această boală, precum:
→ neuropatia diabetică
→ retinopatia diabetică
→ nefropatia diabetică
→ complicațiile cardiovasculare asociate
→ vindecarea dificilă a rănilor
→ disfuncțiile testiculare diabetice
Oleuropeina induce în remisie apoptoza celulelor. Ajută la regenerarea țesuturilor și reduce stresul oxidativ în complicațiile diabetului.
Cercetătorii sunt de părere că acest compus din frunzele de măslin ar putea fi folosite ca agent nutraceutic pentru combaterea acestei boli.
Citește și – Frunzele de măslin reduc durata infecțiilor respiratorii
Frunzele de măslin au proprietăți antihipertensive, antiinflamatoare, antimicrobiene, anti-hiperglicemiante și hipocolesteroleminate.
Extractul este mai eficient în scăderea glicemiei decât ceaiul din frunzele de măslin. Acest produs se găsește la magazinele cu profil naturist.
Surse articol:
1. Cleveland Clinic, Leptin and leptin resistance: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22446-leptin
2. Bioclinica, Adiponectina: https://bioclinica.ro/analize/imunologie/adiponectina
3. Hala M. Abdelkarem, Mervat A. El-Sherif, Sahar B. Gomma, Seham S. Kassem & Madeha M. Abdelkader(2022) Olive Leaf Powder Modulate Insulin Production and Circulating Adipokines in Streptozotocin Induced Diabetic Rats, Journal of Dietary Supplements, 19:4, 550-565, DOI: 1080/19390211.2021.1914267
4. Agric. Food Chem. 2021, 69, 22, 6145–6155, May 27, 2021: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c01404
5. Olive Oil Times, New study sugests olive leaf extract could help treat type 2 diabetes: https://www.oliveoiltimes.com/health-news/new-study-suggests-olive-leaf-extract-could-help-treat-type-2-diabetes/77101