PĂTRUNJELUL alungă OBOSEALA și poate înlocui CAFEAUA de dimineață

Pătrunjelul este o plantă aromatică valoroasă, folosită atât în scop culinar, cât și terapeutic din cele mai vechi timpuri.

Principalele substanțe cu potențial farmacologic pe care le conține sunt: cumarine, furanocumarine (bergapten, imperatori), acid ascorbic, carotenoide, flavonide (kaempferol, quercetină), apiole, diferiți compuși terpenoici, ftalide și tocoferol.

Grație diversității acestor compuși, exercită o serie de activități remarcabile:

– antimicrobiene
– anti-anemice
– diuretice
– anticoagulante
– anti-hiperlipidemiante
– anti-hepatotoxice
– anti-hipertensive
– hipoglicemiante
– hipuricemice
– antioxidante
– estrogene, menoragice
– chimiopreventive
– anti-alergice
– anticancerigene

În Maroc, pătrunjelul este folosit ca elixir pentru tratarea hipertensiunii arteriale, diabetului și afecțiunilor renale. În medicina tradițională din Iran este utilizat în gută.

Asemenea cimbrului, pătrunjelul este un furnizor excelent de energie și poate înlocui cafeaua de dimineață.

__________________________________________________________________________________________________________

Unul din cele mai simple moduri în care îl putem folosi pentru tonifierea organismului este sub formă de suc. Vă propunem o modalitate mai naturală de preparare a acestui suc de patrunjel, fără storcător.

Spălați câteva fire de pătrunjel verde, rupeți-le bucăți și puneți-le în blender. Adăugați 50 ml de apă și mixați câteva secunde, până rezultă un preparat omogen.

Nu trebuie să mai strecurați sucul, se consumă ca atare. Pentru a fi asimilat mai rapid de către organism, este recomandat să se administreze înainte de micul-dejun.

Această băutură verde dă energie pentru întreaga zi, prevenind stările de moleșeală și oboseală din a doua parte a zilei. Este totodată un remediu anti-stres foarte bun.

Are efecte benefice și asupra sistemului digestiv. În plus, savurând pătrunjelul sub formă de suc, ne putem bucura de toate proprietățile curative impresionante enumerate mai sus, inclusiv de mai multă protecție împotriva formațiunilor tumorale și a cancerului.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Fatemeh Haidari, Seid Ali Keshavarz, Majid Mohammad Shahi, Soltan-Ali Mahboob and Mohammad-Reza Rashidid, Effects of Parsley (Petroselinum crispum) and its Flavonol Constituents, Kaempferol and Quercetin, on Serum Uric Acid Levels, Biomarkers of Oxidative Stress and Liver Xanthine Oxidoreductase Aactivity inOxonate-Induced Hyperuricemic Rats, Iran J Pharm Res. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813066/

2. Câteva fire de pătrunjel alungă oboseala, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016, Editura Lumea Credinței, p. 29

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.