Mersul pe jos crește durata de viață (+ alte beneficii)

30 de minute de mers pe jos este un mijloc simplu prin care ne putem îmbunătăți și prelungi viața. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, lipsa de mișcare fizică reprezintă al patrulea factor de risc de deces în rândul adulților la nivel mondial.

Mersul pe Jos - Beneficii

Mersul pe Jos – Beneficii

Stilul de viață sedentar crește riscul celor mai populare boli ale momentului: obezitate, diabet, afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, depresie și osteoporoză. Mai mult decât atât, studiile au arătat că inactivitatea fizică taie din durata vieții cu 7 ani.

Există și o veste bună, și anume aceea că 30-60 de minute de mers pe jos 5 zile pe săptămână (sau mai mult) ne poate proteja de bolile cardiovasculare, de diabet și de moarte prematură.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care nu fac mișcare fizică zilnic au același grad de risc pentru moarte prematură ca și fumătorii, consumatorii de alcool și persoanele obeze. Sedentarismul, obezitatea și consumul excesiv de tutun sau alcool le poate lua acestora 3-5 ani din viață.

Un studiu a arătat că adulții care petrec în fața televizorului 4 ore (sau mai mult) pe zi, au un risc cu 46% mai mare de moarte prematură din orice cauză, și un risc cu 80% mai mare de deces din cauza unei boli de inimă.

Seretul longevității: 30 de minute de mers pe jos

Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână, echivalentul a 30 de minute de mers pe jos lejer 5 zile pe săptămână. Două studii realizate de cercetătorii de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda, susțin această recomandare.

Un studiu de mare amploare – Framingham Heart Study a arătat că persoanele cu vârsta de 50 de ani care fac multă mișcare fizică au o speranță de viață cu 3.5 ani mai mare, iar cei care fac mișcare fizică moderată au o speranță de viață cu 1.5 ani mai mare decât persoanele care fac mișcare mai puțină sau deloc.

Un alt studiu, mai mic, a arătat că mersul pe jos 30 de minute pe zi, 3-5 zile pe săptămână la pas moderat sau vioi a îmbunătățit rezistența cardio-respiratorie. Cei care merg la pas vioi 5 zile pe săptămână sau mai mult, pot experimenta o scădere a nivelului colesterolului.

Alte efecte efecte beneficii ale mersului pe jos, 30 de minute pe zi, 5 zile/săptămână:

– îmbunătățirea sănătății mentale
– eliberarea tensiunii, anxietății, depresiei și furiei
– reducerea colesterolului și tensiunii arteriale
– prevenirea pierderii masei osoase
– creșterea nivelurilor de energie
– îmbunătățirea somnului
– scăderea riscului de boli de inimă cu 30-40%
– reducerea riscului unui accident vascular cerebral cu 20%
– menținerea greutății corporale sub control

Cei care pretind că nu au timp să facă mai multă mișcare, pot împlini această regulă minimă de 30 de minute mergând pe jos 10 minute dimineața, și 20 de minute seara.

Sursă: http://undergroundhealthreporter.com/walking-increases-lifespan/#axzz3nF9FF4t4

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.