Cum se obține DULCEAȚA și SIROPUL de fructe fără preparare termică și fără zahăr

Vara este sezonul fructelor și legumelor, când natura ne îndestulează cu o multitudine de bunătăți savuroase. Cele mai populare metode de conservare a fructelor sunt dulceața și siropul. Vă prezentăm două metode preparare a dulceții și a siropului, 100% naturale, fără foc sau zahăr.

Dulceață și Sirop Fără Zahăr și Fără Foc

Dulceață și Sirop Fără Zahăr și Fără Foc

Dulceață naturală, fără preparare termică

Pași:

– Zdrobiți ușor fructele pe care doriți să le folosiți, manual sau cu ajutorul unui blender sau mixer
– Căutați un vas curat de sticlă sau de ceramică
– Așezați un prim strat subțire de fructe ușor zdrobite
– Turnați apoi un strat mai grosuț de miere de albine lichidă
– Se continuă astfel, alternând straturile de fructe și miere
– După ce s-a umplut vasul, așezați un ultim strat gros de miere
– La final, închideți vasul ermetic

Tradițional, vasul se îngroapă în pământ și se lasă la macerat timp de 2 luni sau mai mult. Dacă nu aveți posibilitatea să îngropați vasul în pământ, țineți vasul la rece pe perioada macerării.

Sirop natural, fără preparare termică

Pași:

– Zdrobiți fructele pe care le folosiți la sirop
– Puneți pasta de fructe obținută într-o bucată mare de tifon, strângeți-o la gură și apăsați pentru a stoarce zeama într-un bol de sticlă (sau alt vas transparent)
– Zeama scursă se lasă la limpezit în vas
– Ceea ce rămâne după filtrare se poate amesteca cu miere și consuma ca atare, se poate adăuga în diferite salate sau deserturi sau se poate folosi la dulceață
– În cazul în care fructele sunt mai tari și au o pulpă mai dură, pentru obținerea sucului trebuie folosit un storcător centrifugal. Sucul se lasă apoi la limpezit
– Din sucul limpezit se ia cu un polonic (sau se trage cu un furtun mic) doar partea transparentă de la suprafață, fără a tulbura lichidul
– Amestecați sucul limpede colectat cu miere de albine (proporția este de 35 ml de suc de fructe la 65 ml de miere lichidă)
– Pe măsură ce adăugați mierea în suc, agitați energic sticla, pentru ca amestecul să se omogenizeze cât mai bine
– Transferați siropul obținut în sticle mici, de culoare brună, și păstrați-l la loc rece și întunecos
– Acest sirop natural poate rezista 2 ani fără probleme

Sursă: “Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Manoiu, Călin Ianța

15 comentarii

  1. Fara zahar…mierea oricit de natural ar fi…tot zahar este

    • Stim cu toti ca zaharul e toxic si nu e sanatos,insa mierea e un aliment medicament valoros

    • MIEREA ESTE TOT…………….ZAHAR?

    • legumele contzin chimicale, fructele chimicale, carnea chimicale, lactatele n-ar trebui mancate dupa varsta de 2 ani, uleiul este toxic, cafea…nici nu se pune problema, alcoolul…Doamne fereste, tzigarile NU (toate anumalele fug de foc), apa contzine chimicale……cunoastetzi o alta Planeta ? e poate mai bine sa nu mai mancam, sa nu mai respiram (poluare mare)….de ce facem copii in continuare cunoscand toate acestea ?

    • Pentru ca exista dragoste ,se FAC copii doamna Florea Cecilia Maaria, la cit stres ,cita poluare ,cite chimicale consumam te miri ca mai exista dragoste

    • Sint de acord :Mierea este un produs (al albinelor) minunat am si eu de salcim, de rapita de flori de padure… Dar replica mea apropo de „fara zahar” este datorita diabeticilor multi, care citesc postarile, se bucura iar mai apoi cind citesc retetele…gasesc mierea care , va rog sa ma scuzati daca supar pe careva , dar la diabetici nu e indicata.

    • Mierea nu e zahar ..doamna, este dulce mai mult sau mai putin ca zaharul. ..iar diabeticii stiu ei bine ca si fructele contin fructoza. ..deci tot ceva dulce, dar asta nu inseamna ca fructele sunt zahar. ..deci sa invatam sa facem difenta corecta intre diferite produse. ..

    • zaharul contine cca 96% zaharoza (numita si sucroza); mierea functie de provenienta si conditii climaterice contine fructoza 30-40%, glucoza 33-35% si doar 2-3% sucroza.

    • Ambele atat mierea cat si zaharul determina cresterea glicemiei si ca urmare cresterea productiei de insulina in pancreas. Cu toate acestea indicele glicemic al mierii este usor mai scazut decat al zaharului (se absoarbe in organism mai lent). Cu certitudine mierea este mai buna pentru organism decat zaharul, dar exista multe cazuri in care nici aceasta nu este recomandata ( diabet, obezitate, cancer, etc).

  2. Prepara un borcanel pt mine cand merg acasa,sper ca sunt excelente

  3. Cât timp se lasă înainte de a fi separat siropul de fruct?

  4. Nu tine,fermenteza si la frigider.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.