Cum să prepari dulcețurile cu MIERE, fără fierbere

Dulceața preparată cu miere în loc de zahăr nu este o dulceață în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult o metodă sănătoasă de conservare a fructelor în miere. Spre deosebire de dulceața tradițională, fructele puse la macerat în miere sunt mult mai eficiente din punct de vedere terapeutic, mai ales că nu necesită fierbere, nici zahăr. Se mai numesc „dulcețuri crude” (raw).

Dulceață cu Miere - Rețetă

Dulceață cu Miere – Rețetă

Mierea de albine este un conservant ideal pentru fructele proaspete. Conține foarte multe enzime, vitamine și minerale, și în combinație cu proprietățile fructelor, devin un medicament și mai puternic, cu efecte vitaminizante și tonice extraordinare pentru organismul uman.

Siberienii folosesc mierea de albine ca agent natural de conservare a remediilor naturiste. Această metodă este ideală mai ales pentru cei care au multe fructe proaspete (eventual din grădină sau din producția proprie), și nu știu ce să facă cu ele (căpșuni, zmeură, mure, fragi, cireșe, vișine, piersici etc).

Metodă generală de preparare a dulceții cu miere

Se sortează fructele proaspete, și se păstrează doar cele sănătoase, foarte bine coapte pentru dulceață. Se spală bine, apoi se zdrobesc manual (într-o piuă de lemn), sau într-un blender (grosier, sau fin, după bunul plac).

Fructele astfel zdrobite se pun în borcane, și se toarnă peste ele miere de albine, cât să le acopere (proporția este 1 parte fructe și 4 părți miere). Puteți adăuga și plante sau ierburi aromate, precum mentă, busuioc, rozmarin, coajă de lămâie sau portocală, cuișoare, scorțișoară etc. Sau puteți adăuga câte 1 felie de lămâie în fiecare borcan. Le puteți pune în miere și întregi, fără să le zdrobiți.

Borcanele se închid ermetic și se păstrează la loc întunecos și răcoros (în cămară, sau la subsol), maxim 6 săptămâni. După această perioadă de macerare, se scot fructele și se păstrează în borcănele închise ermetic, iar mierea care conține toate substanțele fructelor se păstrează separat.

Dacă nu aveți fructe proaspete, de sezon, puteți folosi și fructe (sau plante) uscate.

12 comentarii

  1. care este proportia fructe/miere, deoarece sucul fructelor poate face mierea sa fermenteze!

  2. Nu prea am inteles cum separam dupa acele 6 saptamani fructele zdrobite de miere
    Nu se amesteca ?

  3. Eu fac altfel: asez fructele in borcan pana se umple si apoi torn miere de albine cat cuprinde. Ca volum proportia de fructe este mai mare decat cea de miere. Cele mai bogate in vitamine si utile pentru sanatate sunt cele facute cu fructe de paducel sau catina. Se fac toamna si tinute la rece (beci, frigider) se pot consuma in sezonul rece de intreaga familie, inclusiv de copii.

  4. Da, este foarte buna dulceata cu miere, am preparat-o si eu toamna trecuta, dar cu miere cruda. Ii da un gust mai bun si, pentru ca nu se fierbe, isi pastreaza toate calitatile. Mierea cruda am cautat-o mult timp prin magazinele de specialitate si in final am gasit-o; am luat-o de la apiland si tot de acolo am mai luat si alte produse apicole crude: polen, laptisor de matca etc

  5. Mierea la 40 gr devine toxica

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.