Statul excesiv pe scaun – o plagă a societății moderne
Statul pe scaun pe perioade lungi de timp a fost asociat de cercetători cu un risc crescut de foarte multe boli: cheaguri de sânge mortale, obezitate, diabet, deformări ale coloanei, boli de inimă, inclusiv cancer.
Statul jos prelungit dăunează grav sănătății
Job-urile la birou și alte locuri de muncă sedentare, statul ore în șir la calculator, sau statul excesiv în fotoliu în fața televizorului sunt factori care încurajează petrecerea timpului mai mult în șezut decât în picioare. Asociația Medicală Americană este de acord că statul prelungit în șezut este dăunător sănătății. Din acest motiv, a adoptat o poliță prin care recomandă companiilor și firmelor să ofere angajaților alternative, precum un birou special, care să le permită acestora să stea în picioare în timp ce lucrează.
Un studiu publicat de Centrul de Prevenire a Bolilor sugerează și alte metode, precum optarea pentru dispozitive de stat jos și de stat în picioare la locurile de muncă, pentru a combate această „plagă”.
Probleme cu circulația, tulburări metabolice, îngrășare
Statul jos nu necesită mult consum de energie, fapt care contribuie la oboseala musculară, circulație deficitară, îngrășarea și alte probleme de sănătate. Lipsa de mișcare poate duce la modificări metabolice serioase.
Obezitate, diabet, boli de inimă, cancer
Mai multe cercetări realizate pe riscul inactivității sau lipsei de mișcare fizică au scos la iveală probleme majore potențiale ale statului jos pe timp îndelungat. Doctorul endocrinolog James Levine de la Clinica Mayo a descoperit în cadrul unui studiu că sedentarismul prelungit duce la scăderea nivelului de energie și la obezitate. Statul jos întrerupe activitatea unei enzime responsabile cu arderea grăsimii.
Un studiu publicat în anul 2013 a arătat legătura dintre statul jos mult timp și dezvoltarea unor tulburări metabolice asociate cu boli cronice precum diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială sau cancer. Unele studii au asociat comportamentul sedentar cu incidența cancerului colorectal, endometrial, ovarian și de prostată.
Sedentarismul crește riscul de mortalitate
Potrivit concluziilor cercetătorilor, reducerea orelor petrecute pe scaun la 3 ore pe zi poate crește speranța de viață la adulții din SUA cu până la 2 ani. Studiile au arătat de asemenea că un job la birou de 10 ani dublează riscul de dezvoltare a cancerului de colon.
Bărbații care petrec mai mult de 6 ore pe zi pe scaun au un risc mai mare cu 18% de a muri din cauza unei afecțiuni cardiovasculare, diabetului sau obezității, comparativ cu cei care petrec mai puțin de 3 ore pe zi pe scaun.
La femei, mortalitatea crește cu 37% pentru cele care stau jos mai mult de 6 ori pe zi. Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington din Louisiana au descoperit de asemenea că persoanele care își petrec ziua stând jos decât mai mult făcând mișcare, au un risc de 54% mai mare de a muri din cauza unui atac de cord.
Statul (excesiv) pe scaun provoaca hemoroizi, statul ( excesiv) in picioare provoaca varice, incercati sa stati in cap pe biroul sefului, sigur veti primi o promovare. ( gluma, de vacanta)