Cum să te eliberezi de mânie – 8 soluții simple
Mânia este definită ca o stare de iritare puternică, manifestată prin reacții explozive, uneori violente. Ea poate avea însă intensități diferite.
De pildă, cineva se poate mânia pentru că așteaptă foarte mult în trafic. Aceasta poate fi considerată o reacție „legitimă” sau un răspuns normal la stres.
Când cineva ajunge să se enerveze din orice sau fără un motiv întemeiat, înseamnă că are o problemă.
Citește și: Trei TREPTE spre vindecarea de MÂNIE
Pe termen lung, mânia poate deveni distructivă, atât pentru propria stare de sănătate, cât și pentru relațiile cu cei din jur.
Sentimentul constant de frustrare și iritare poate crește tensiunea arterială și cauza anxietate.
Cuprins
8 soluții pentru a scăpa de mânie
Deși pare un lucru dificil de remediat, ieșirile mânioase pot fi nu doar ținute sub control, ci și prevenite. Iată câteva metode simple în acest sens:
1. Respiră adânc
Sună ca un sfat clișeistic, însă într-un moment de maximă tensiune, este important să respirăm cât mai profund posibil. Respirația rapidă, care are loc în momentul unei crize mânioase nu face decât să alimenteze starea de agitație și enervare.
Respiră lent, controlat, folosind mai mult diafragma decât pieptul. Aceasta este respirația profundă care ajută corpul să se calmeze instant.
Dacă te mânii des, practică aceste exerciții de respirații de 3 ori pe zi, timp de 5-10 minute.
2. Spune rugăciunea minții
Unii recomandă recitarea unei mantre, însă mult mai folositoare este rostirea unei rugăciuni repetitive, precum rugăciunea minții „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”
Citește și: LEACURI duhovnicești pentru cei care se MÂNIE adesea
Nimic nu este mai liniștitor în cazul unui atac de panică, de anxietate sau de furie decât rugăciunea.
3. Gândește pozitiv
Chiar dacă evenimentul care te-a făcut să te înfurii are conotații negative, încearcă să privește lucrurile într-o lumină favorabilă.
Dacă cineva a greșit față de tine, antrenează-ți mintea să îi găsească circumstanțe atenuate, care să te ajute să ierți și să cauți împăcarea și pacea cu celălalt.
Evită gândurile sumbre. Fii încrezător în faptul că lucrurile se limpezi și totul va fi bine.
4. Vizualizează ceva frumos
Dacă te afli în mijlocul unui conflict și vrei să te calmezi, imaginează-ți un peisaj din natură, gândește-te la ceva frumos, sau la ceva care te bucură și te liniștește.
5. Mișcă-te
Pentru eliberarea tensiunii din mușchi, mișcă-te, fă sport, ieși afară. Mișcarea fizică te poate ajuta să te relaxezi și să eliberezi tensiunea nervoasă fără să rănești pe nimeni verbal sau fizic.
6. Fă haz de necaz
Umorul este întotdeauna o cale simplă de ieșire dintr-o situație conflictuală. Nu lua lucrurile prea în serios, ca să nu te copleșească. Încearcă să abordezi lucrurile cu puțin amuzament.
7. Rezolvă problemele
Dacă știi că există anumite persoane sau lucruri care te provoacă la mânie, evită-le sau încearcă să soluționezi problema pe cale amiabilă, prietenește. Dacă vei fugi mereu de factorii agasanți, nu vei scăpa de ele.
Citește și: Când răspunzi la rău cu rău ești biruit, nu de oameni, ci de patima mâniei care te stăpânește
Dacă te deranjează traficul, pleacă la serviciu cu câteva minute mai devreme.
Cercetează-te și vezi ce anume te face să te enervezi și încearcă să îți corectezi starea de spirit. De cele mai multe ori, problema este la tine, nu la cei din jur.
8. Privește partea bună a lucrurilor
Dacă ceva nu a mers bine și te-ai supărat, nu fă o tragedie din asta. Nu persista în această stare. Caută imediat lucrurile pozitive care s-au petrecut, ca să te încarci cu energia lor pozitivă. Concentrează-te apoi pe îmbunătățirea lucrurilor care au mers rău.
Sursă: Cindy Lamothe, Timothy J. Legg, 11 Ways to Release Anger, Healthline: https://www.healthline.com/health/how-to-release-anger