Ciocolata de casă – rețeta originală
Ne amintim cu încântare mare de batonul de ciocolată pregătit în casă pe vremea bunicilor. Toată lumea iubeşte ciocolata şi ar mânca fără oprire.
Dar de vreme ce ciocolata din comerţ este pline de cofeină şi alţi îndulcitori neprietenoşi cu organismul nostru, vă propunem ciocolata de casă originală, un desert apetisant pe care cu greu îl veţi putea împărţi şi cu alţii!
Era o vreme când ciocolata „de casă” – că aşa se numea atunci, era comercializată în puţinele cofetării din oraş.
Avea formă dreptunghiulară sau cubică, era moale la atingere şi încă şi mai delicioasă la gust!
Nu era atât de fină ca cea vândută acum în supermaketuri, ci era zdravănă, consistentă şi totalmente îndulcitoare.
Se mai fabrică şi acum un soi de baton de ciocolată, însă gustul s-a cam pierdut pe drum.
Ciocolată de casă – rețeta originală
Ingrediente
• 250 g de lapte praf (preferabil integral)
• 125 g unt (cât mai gras)
• 150 g zahăr
• 50 g cacao închisă la culoare
• 100 ml de apă
• esență de rom, vanilie, migdale, etc.
Preparare:
Ungeți o formă/tavă cu puțin unt și așterneți în ea folie alimentară sau hârtie de copt.
Puneți laptele praf (preferabil trecut prin sită) într-un bol. Adăugați pudra de cacao și puțină sare, pentru a intensifica gustul ciocolatei și omogenizați cu un tel.
Puneți apa și zahărul într-un ibric larg sau într-o crăticioară, pe aragaz.
Aduceți la punctul de fierbere și dați focul la mic. Lăsați siropul să clocotească 5 minute. Nu îl lăsați mai mult, deoarece ciocolata va ieși prea tare și se sfărâma.
Când este gata, adăugați untul tăiat cubulețe și amestecați continuu, pentru a se dizolva cât mai repede.
Incorporați apoi amestecul de lapte praf și cacao și amestecați repede cu lingura de lemn sau cu o paletă.
Întrucât se întărește destul de repede, trebuie să vă mișcați repede.
Când compoziția s-a omogenizat, transferați-o în forma/tava pregătită mai sus.
Nivelați frumos la suprafață și lăsați-o să se răcească. După ce s-a întărit se păstrează undeva la rece, dar nu neapărat în frigider.
Se porționează în bucăți pătrate, dreptunghiulare sau în formă de romb, după preferiță.
Puneți presăra deasupra înainte de răcire diverse nuci, semințe sau fructe uscate. Acestea pot fi incorporate chiar în compoziția de ciocolată, în interior, pentru o textură mai crocantă.
Sursă rețetă: Mega Image.ro, Ciocolata de casa, retete de colectie: https://www.mega-image.ro/inspiratie/idei-pentru-tine/ciocolata-de-casa?cmpid=ps_bd-MI-all_google_textad-st_na_ro&gclid=Cj0KCQjwweyFBhDvARIsAA67M732Iwy6n10NrS7z7f3tWSWlNWeN9cW76zOADVkL0FZjiiJKy_CSnbUaApaFEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
faceam in casa ciocolata ptr copii-eu sunt abuela-nu mamica copilului
o sa le fac copiilor sa-si aminteasca de copilarie…
le-am facut deseori si eu copiilor mei
am sa-i fac o surpriza nepotelului meu
delicioasa!!!
Stiu cat de buna este ciocolata de casa, aceasta reteta fiind cea clasica. Tare as vrea sa stiu daca in loc de zahar as folosi fructoza, oare ar fi la fel de buna? O fi incercat cineva?