Cheile Lăpuşului, destinația ideală de week-end

Izvorând din Munții Lăpuș, râul Lăpuș a dus la nașterea unui defileu superb, ocupând până la 30 de kilometri din lungimea totală de 120 de kilometri, suprafață pe care se întinde întreg cursul apei. 

Natura21047

Defileul Lapusului

Descriere Cheile Lăpuşului

Defileul Lăpuşului sau Cheile Lăpuşului, așa cum mai sunt cunoscute, reprezintă un adevărat colț de rai pentru iubitorii de munte, cât și pentru practicanții sporturilor extreme. Defileul este situat în Maramureș, între localitățile Răzoare și Remeţea Chioarului, pe o suprafață de 36 de kilometri, în timp ce pe lungimea de 25 de kilometri se găsește rezervația naturală, între Groape și Împreunături.

AP08_img_1

Rezervatia Naturala

Pentru cei care se aventurează în Cheile Lăpușului trebuie știut că defileul cuprinde sectoare de tip canion, acestea fiind întâlnite între Vima – Mică – Salnița sau Butea Râu- La Împreunătură , versanții fiind acompaniați de custuri stâncoase, precum Custura Cetăţelii și Custura Vimei. Din sectoarele de tip canion nu lipsesc nici pereții, pintenii stâncoși, peșterile și cascadele, ceea ce face ca zona să fie una ideală ca destinație de vacanță.

În dreptul localității Preluca Veche, natura oferă o priveliște spectaculoasă, reprezentată de Cascada Pișătoarea, cea mai mare cădere de apă din zonă, ce se prăvălește de pe Piatra Cerbului, într-un ritm amețitor. Odată ajunși în apropierea localității Vima Mică, turiștii sunt răsfățați cu alte obiective turistice care nu pot fi ratate, ca Ochiul Gropiței și Custura Vimei.

Cheile Lăpuşului, ideale pentru practicarea sporturilor extreme

Pasionații sporturilor extreme au un motiv în plus de bucurie, cheile oferind posibilitatea practicării rafting-ului, cât și a pescuitului sportiv. Defileul dotat și cu zone de campare face ca locația să fie una excelentă, atât pentru împătimiții de adrenalină, cât și pentru familiile ce doresc să se bucure de priveliște îmbietoare și aerul curat și puternic.

Rafting - Tara Lapusului, Maramures

Rafting in Cheile Lapusului

Cu toate acestea, recomandarea pentru cei care practică rafting-ul ar fi consultarea prognozei meteo înainte de a plecă la drum, în timpul primăverii apa fiind foarte mare, în luna august nivelul apei scăzând semnificativ.

Pe alocuri foarte strâmt, defileul prezintă deseori pante înclinate și stânci, făcând totodată imposibil de obținut semnal la telefon. Traseul pe care iubitorii de rafting se strâng este definit ca unul dificil, pe ape suficient de mari, îndeosebi între Salnita și Buteasa Râu, fapt pentru care accesul cu mașina este posibil doar în anumite porțiuni, ca Vima Mică, Salnita, Răzoare, Remea Chioarului și Ciolt.

Pornind din satul Răzoare, acolo unde defileul începe să împrumute din aspectul de canion, există posibilitatea de organizare a turelor de kayaking, cât și practicarea drumețiilor prin chei, străbătând poteca îngustă pe o parte și pe alta a râului.

Caiac Riot  in Cheile Lapusului

Kayaking in Cheile Lapusului . sursa : romania-vazuta-din-caiac .ro

Ferite de tehnicile lumii moderne, Cheile Lăpuşului găzduiesc ape cu o bogată faună piscicolă, pescarii înrăiți fiind provocați în testarea abilităților cu specii de mreană leneșă, scobar flămând sau clean viclean. Important de menționat în acest caz este faptul că permisele de pescuit se pot obține de la Asociația de Pescuit Sportiv Cheile Lăpuşului.

Locuri memorabile in zona Cheile Lăpuşului

Chiar și o zi petrecută în Cheile Lăpuşului permite o eventuală abatere de la traseu, urcând prin satele din zonă, unde poate fi admirată arhitectura locală și unde pot fi gustate produse tradiționale, de aici nelipsite fiind horinca și plăcintele crețe de Chioar.

Ruina-portii-700x432

Cetatea Chioarului

Alte obiective de vizitat în zonă, care cu siguranță că vor rămâne întipărite în memoria celor sosiți aici, sunt și Piatra Cerbului, La Cetate, Custura Cetățui, Peștera Bursucilor, Peștera Căpitanului și Cetatea Chioarului.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.