CEAI pentru ASTENIE (simptome, cauze, analize)

Astenia nu este o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului, ci un simptom, sau mai bine zis un set de senzații vagi, greu de definit.

Cu toate acestea, determină o prezență de 30% în ambulatorii. În 10% din aceste cazuri, persoanele acuză o stare oboseală cronică prelungită, care durează mai mult de o lună.

Remedii astenie

Ce este astenia

După cum arată și denumirea acestui termen provenit din limba greacă – „centsqsneia”, astenia înseamnă privare sau lipsă de vigoare sau de forță. Persoanele care suferă de astenie confirmă faptul că se simt slăbite, moleșite, fără vlagă.

Astenia sezonieră (de primăvară și de toamnă) le afectează cel mai mult pe femei, ca urmare a problemelor de adaptare la noul anotimp, șa schimbărilor hormonale sau a dietei sărace în vitamine și minerale.

Simptome de astenie și analize

Medicii spun că primul semn specific asteniei este pierderea interesului pentru activitățile zilnice obișnuite. Alte semne:

– tristețe nejustificată
– apatie
– iritabilitate, anxietate
– dificultăți de concentrare
– scăderea apetitului
– dureri de cap
– epuizare
– dureri musculare
– tensiune arterială scăzută

Circa 20% din pacienții care acuză astfel de simptome rămân nediagnosticați, întrucât cauza este greu de identificat.

Medicii pot prescrie o serie de teste pentru a stabili cauza concretă a stării de slăbiciune:

– analize de sânge (pentru identificarea deficitelor de vitamine, a makerilor inflamatori și a tulburărilor de electroliți);
– analize de urină (pentru diabet, afecțiuni hepatice sau renale – acestea pot cauza slăbiciune excesivă).

___________________________________

Remedii pentru astenie

Dieta are un rol important în corectarea deficitelor nutriționale care pot cauza astenie și alte simptome asociate. Persoanele cu astenie trebuie să consume mai multe alimente bogate în magneziu, calciu și fier, vitaminele C și E.

Cele mai indicate sunt nucile, migdalele, peștele, lactatele, fructele și legumele proaspete.

Se recomandă de asemenea înlocuirea cafelei cu ceai verde, ceai de ginseng, ceai de urzică sau sucuri de verdețuri (pătrunjel, spanac, orz verde) pentru reducerea stresului și creșterea energiei naturale a corpului.

Sunt importante plimbările în aer liber și alte activități în natură menite să ajute la destinderea și tonifierea organismului. Potrivit OMS, 60-85% din locuitorii pământului nu desfășoară suficiente activități fizice. Lipsa cronică de mișcare poate duce la slăbirea mușchilor în timp.

Prof. Constantin Milică recomandă de asemenea umblatul desculț prin apă, spălări zilnice cu apă rece și dușuri alternative.

___________________________________

Ceaiuri pentru astenie

Sunt indicate ceaiurile din plante cu efecte diuretice, detoxifiante și tonifiante.

• infuzie din frunze de cicoare, busuioc, flori de soc, salvie – 30 g de amestec la 1 litru de apă; se bea câte 1 cană înainte de mese;

• infuzie de rozmarin sau mentă (frunze uscate), cimbrișor sau ventrilică și flori de tei – recomandată în oboseala fizică și intelectuală;

• fiertură din teci verzi de fasole – 1 lingură la 1 cană cu apă, fierte 5 minute; se beau 3 căni pe zi în surmenaj fizic și psihic;

• fiertură din mai multe plante: roiniță (100 g), coada-șoricelului (100 g), mentă (50 g), măghiran (50 g), pelin (30 g) – se prepară din 40 g de amestec și 1 litru de apă; se fierbe până scade la jumătate; ceaiul se bea pe parcursul unei zile.

• ceai de mentă pentru băi tonice – 30 g la 1 litru de apă; se adaugă în apa din cadă.

___________________________________

Bibliografie:

1. Young P., Finn BC, Bruetman J, Pellegrini D, Kremer A., [The chronic asthenia syndrome: a clinical approach], Medicina (B Aires). 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20529781

2. Medi Help Assistance, Spring Asthenia: Symptoms and treatments: https://www.medihelp-assistance.com/blog/stay-healthy/spring-asthenia-symptoms-and-treatments/

3. Bel Marra Health, Asthenia: Causes and how to treat it: https://www.belmarrahealth.com/asthenia-causes-treat/

4. Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Asteniile de primăvară, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 354-355

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.