Boala Celiaca

Boala celiaca este o boala ce afecteaza persoanele succeptibile genetic, cauzata de intoleranta la gluten. De obicei simptomele includ: diaree, anemie, disconfort abdominal. Diagnosticul se bazeaza pe biopsia intestinului subtire iar tratamentul este bazat pe un regim alimentar strict, fara gluten.

Intoleranta_gluten

Boala Celiaca

Etiologie

Boala celiaca este o afectiune mediata imunologic la persoanele susceptibile genetic provocata de intoleranta la gluten, proteina existena in grau, orz, ovaz.

La persoanele dispuse genetic spre o asemenea afectiune, celulele T sensibile la gluten se activeaza, provocand un raspuns inflamator violent ce duce la atrofia, caracteristica doar vilozitatilor din mucoasa intestinului subtire.

Avand in vedere prevalenta bolii aceasta variaza de la 1/150 la 1/1500 in functie de zonele in care se consuma sau nu mai multe alimente care au la baza gluten.

Boala celiaca se transmite la aproximativ 10-20% dintre rudele de gradul unu. Raportul femei-barbati in ceea ce priveste afectarea acestei boli este 2:1.

Simptomatologie

In general boala debuteaza in copilarie dar simptomele pot sa apara si mult mai tarziu. Unii pacienti pot fi asimptomentici sau pot prezenta doar semne ale deficitelor nutritionale. Altii pot avea diverse simptome ce afecteaza sfera gastro-intestinale.

Boala celiaca poate sa apara la copii, sugari si nou-nascuti dupa introducerea prematura a cerealelor in dieta. Cresterea si dezvoltarea copilului este sistata, acesta prezentata anorexie, apatie,tegumente palide, hipotonie generalizata, slabiciune musculara. Scaunele sunt voluminoase, decolorate, urat mirositoare. In timp copii pot prezenta si anemie.

La adulti, cele mai frecvente simptome sunt starea de oboseala, slabiciune si anorexie. La unii pacienti, simptomul principal este diareea moderata sau intermitenta. Pot sa fie inregistrate si scadari de kg, anemie, glosita, stomatita angulara si ulcere aftoase.

Alte simptome importante sunt date de manifestarile carentei de vitamina D si Ca. Astfel, in timp sistemul osteo-articular poate fi grav afectat de osteoporoza mai ales atunci boala celiaca este prezenta la femei.Boala celiaca este de asemenea asociata cu diabetul zaharat, tiroidita autoimuna si sindromul Down.

Diagnostic

Diagnosticul este suspectat pe baza simptomelor si semnelor, la care se adauga examenele de laborator sugestive pentru malabsorbtie. Diagnosticul de confirmare necesita o biopsie din a doua portiune duodenului.

boala-celiaca1

Tratament boala celiaca

Tratamentul consta intr-o dieta fara gluten insa acest lucru este foarte greu de respectat deoarece foarte multe alimente contin aceasta proteina esentiala. Daca dieta este tinuta cu seriozitate si cu strictete in doua saptamani simptomele provocate de boala celiaca dispar cu rapiditate.

In functie de intensitatea afectiunii, pot fi administrate suplimentar vitamine, minerale si antianemice care sa acopere toate simptomele carentelor provocate.

Prognostic

Din punct de vedere a prognosticului, fara o ditea lipsita de gluten, mortalitatea este de 10-30%. Atunci cand pacientul tine aceasta dieta mortalitatea este mai mica de 1%. Complicatia cea mai intalnita a bolii celiace este limfomul intestinal care de obicei afecteaza 6-8% din pacienti cu varsta mai mare de 50 de ani.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.