Durerea în piept în sarcină – cauze posibile

Sarcina este o perioadă marcată de disconfort, înțepături și dureri în numeroase zone ale corpului, care pot provoca îngrijorare. De cele mai multe ori însă, cauza o reprezintă presiunea care vine din faptul că fătul crește.

Când durerea apare în piept, cauza poate fi însăși creșterea fătului, refluxul de acid sau altă problemă minoră.

Durerea in piept in sarcina cauze

În cazuri mai rare, durerea pectorală este provocată de o problemă cardiovasculară sau reprezintă o complicație a sarcinii.

Durerea în piept în sarcină – cauze minore

Arsurile stomacale constituie una din cauzele comune ale durerii în piept la femeile gravide. Ele pot fi resimțite la fel ca simptomele unei afecțiuni cardiace, și anume:

– durere în piept

– palpitații

– respirație scurtă

– leșin

– oboseală

– dificultăți respiratorii în timpul somnului

Deși creează un disconfort considerabil, aceste simptome nu indică o problemă gravă.

Sarcina marcată de schimbări hormonale asociate cu numeroase simptome. Creșterea nivelului de progesteron poate induce relaxarea sfincterului esofagian și astfel la creșterea riscului de reflux de acid.

Arsurile stomacale se manifestă ca o senzație de arsură în gât sau în gură după masă, care apare mai ales în poziție de culcat.

Evitarea mâncărurilor picante și grase și evitarea exceselor alimentare (sunt recomandate mesele mici) pot ajuta la prevenirea arsurilor stomacale. De asemenea, este indicat să evitați să vă întindeți imediat după masă.

Dacă simptomele sunt persistente, medicul poate recomanda un antiacid.

Creșterea uterului și implicit a fătului poate mări presiunea de pe organele înconjurătoare, precum stomacul și plămânii. De aceea pot să apară dureri în piept, mai ales în al doilea și al treilea trimestru.

Această presiune crescută la nivelul pieptului poate mări și ritmul cardiac, poate duce la reflux de acid, la scurtarea respirației și la apariția senzație de sațietate precoce.

Este important să mergeți la medic pentru a afla care este cauza reală a disconfortului pectoral.

Cauze mai grave ale durerii în piept în sarcină

Atacul de cord și preeclampsia sunt două exemple de cauze serioase ale durerii pectorale la femeile gravide.

Preeclampsia provoacă durere în piept și în umăr. Ea poate fi fatală pentru mamă și făt dacă nu este tratată. Simptomele sunt:

– hipertensiune arterială

– arsuri stomacale care nu dispar în urma modificării dietei și administrarea de medicamente antiacide

– durere în abdomenul superior, în partea dreaptă sau sub coaste

– umflarea feței și a mâinilor

– creșterea bruscă în greutate

– tulburări de vedere

– nivel crescut de proteine în urină

Preeclampsia dispare de regulă după naștere, însă unele femei pot continua să aibă această afecțiune, sau o pot dobândi după ce nasc.

Este important ca femeile gravide să facă analize periodice pentru a putea identifica probleme de sănătate nebănuite, precum preeclampsia.

Durerea în piept pe perioada sarcinii poate fi provocată, rareori, de un atac de cord. Pe măsură ce volumul sângelui crește pentru a permite dezvoltarea fătului, ritmul cardiac al mamei crește și el. Acest lucru pune mai multă presiune pe inimă și crește riscul unui atac de cord.

Un studiu din 2018 a arătat că doar 8 din 100.000 de femei spitalizate din cauza unor complicații de sarcină suferă un atac de cord.

Însă femeile cu un istoric de boli cardiace au un risc mai mare de a suferi un atac de cord pe perioada sarcinii.

Iată ce simptome indică o afecțiune cardiacă:

– durere în piept

– ritm cardiac rapid

– tuse cronică

– dificultăți respiratorii extreme

– oboseală puternică

– umflături sau creștere în greutate

– leșin

Mergeți la medic de urgență dacă aveți simptome de preeclampsie sau alte boli cardiace pe durata sarcinii, pentru a primi îngrijiri medicale imediate.

Citește și: Cum ajuți o persoană care are un ATAC de CORD

Este important ca femeile gravide să cunoască simptomele unui atac de cord:

– durere sau disconfort în piept

– durere, presiune sau o senzație de strângere în mijlocul pieptului, care durează mai mult de câteva minute sau dispare și reapare

– respirație scurtă, însoțită de transpirații reci și disconfort pectoral

– amețeală

– greață

– disconfort sau durere la nivelul maxilarului, gâtului, stomacului, spatelui sau a brațelor

Sursă: Jenna Fletcher, Valinda Riggins Nwadike, Chest pains during pregnancy: What to know, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327409.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.