De ce este bine sa îți faci mai des ANALIZE la SÂNGE – ce BOLI se pot depista

Testele de sânge sunt solicitate de medic pentru depistarea unui număr mare de afecțiuni sau probleme de sănătate. Se numără printre cele mai frecvente analize medicale efectuate de pacienți, fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea doctorului.

De ce este bine să îți faci teste de sânge în mod regulat? Deoarece ele pot evalua starea noastră generală de sănătate

Analize la sange – ce boli pot indica

Mai mult decât atât, ne pot arăta dacă avem o infecție, dacă avem un deficit nutrițional (lipsă de fier, magneziu), dacă unul din organe suferă o anumită disfuncție, sau dacă nivelurile de zahăr, colesterol și tensiune arterială sunt normale sau nu. Analizele sangvine pot indica inclusiv prezența unor afecțiuni genetice.

Când trebuie să îți faci analize la sânge

Deși cei mai mulți dintre noi mergem la medic doar atunci când ne doare ceva sau observăm o schimbare în starea noastră de sănătate, este indicat să facem controale medicale și teste sangvine în mod regulat.

Testele sangvine sunt foarte ușor și rapid de realizat. Cu o mică înțepătură putem afla numeroase lucruri importante despre starea noastră de sănătate. Este important să solicităm cel puțin o dată pe an analize la sânge, chiar dacă nu ne supără nimic și considerăm că avem o stare bună de sănătate.

Testele sangvine de rutină pot măsura nivelul colesterolului, funcția glandei tiroide, nivelurile nutrienților importanți. Aceste examene sunt instrumente profilactice, care îi pot ajuta pe medici să diagnosticheze boli ușoare sau grave, înainte ca acestea să producă simptome vizibile.

Ce boli pot indica rezultatele analizelor la sânge

Bolile hepatice, diabetul, problemele tiroidiene, anemia, afecțiunile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cheagurile de sânge, cancerul de sânge și alte tipuri de cancer pot fi depistate prin intermediul analizelor de sânge.

Medicul va pune împreună rezultatele testelor sangvine cu istoricul pacientului, cu simptomele pe care le acuză, cu starea inimii (nivelul tensiunii arteriale, pulsul), temperatura și alte aspecte ale sănătății sale care pot ajuta la determinarea cauzei problemei sau a disconfortului.

Medicul solicită de regulă efectuarea unor analize de sânge dacă ai rămas însărcinată sau îți dorești acest lucru și ai în familie cazuri de hepatita B, cancer, boli cardiovasculare, sau pur și simplu te plângi de anumite simptome ce necesită diagnosticare.

Ce analize de sânge poți face

Cele mai cunoscute și utilizate teste sangvine pentru evaluarea stării generale de sănătate a pacienților și eventual depistarea unor boli mai grave, sunt:

Analize complete la sânge

Acest test de rutină poate fi solicitat de medic o dată pe an. El poate testa anumite infecții, probleme de coagulare a sângelui, nivelul de fier și o posibilă anemie, diabetul (nivelul glucozei), funcția rinichilor, ficatului, tiroidei și a sistemului imunitar, numărul de celule roșii și albe de sânge, sau prezența unui cancer la sânge.

Măsoară diferite părți ale sângelui, precum:

• Celulele roșii de sânge (un nivel anormal poate indica o anemie, deshidratare sau o hemoragie).

• Celulele albe de sânge (un nivel anormal poate semnala o infecție, un cancer sanguin sau o tulburare a sistemului imunitar).

Trombocitele (un nivel anormal poate fi semnul unei tulburări de coagulare a sângelui sau o tulburare trombotică).

Hemoglobina (nivelurile anormale pot indica anemie, talasemie, siclemie sau alte tulburări ale sângelui).

• Hematocritul (un nivel crescut poate arăta un corp deshidratat, iar un nivel scăzut poate însemna anemie; nivelurile anormale pot fi de asemenea semnul unei tulburări a sângelui sau a măduvei osoase).

• Volumul corpuscular mediu (valorile anormale pot indica anemie sau talasemie).

Chimia sângelui

Există un grup de teste pot oferi informații despre starea mușchilor, a oaselor, a rinichilor, a ficatului și a altor organe. Cu ajutorul lor se poate stabili valorile glucozei din sânge, a mineralelor (ex. calciu) și a electroliților (potasiu, sodiu).

Spre deosebire de testele anterioare, acestea sunt realizate pe plasmă, nu pe sângele complet, de aceea cu câteva ore înainte de recoltare nu trebuie să mâncați nimic.

Teste de coagulare a sângelui

Există anumite afecțiuni care pot afecta capacitatea sângelui de a se coagula. Acestea cresc riscul de sângerări (hemoragii) sau formarea de cheaguri în vasele sangvine.

Persoanele care se află sub tratament cu medicamente pentru scăderea riscului de formare a cheagurilor sangvine (precum Warfarină sau Heparină) sunt nevoie să facă astfel de teste în mod regulat.

Testare enzimelor sangvine

Enzimele sunt proteine chimice care ajută la reglarea anumitor reacții în corp (ex. coagularea sângelui). Totodată, ele ajută corpul să descompună alimentele. Enzimele sunt eliberate în sânge ca urmare a daunelor tisulare, cauzate, de pildă, de un atac de cord.

Acest test măsoară nivelul enzimelor din sânge cu scopul de a depista anumite boli, precum cancerul. Cel mai des testele enzimatice sunt efectuate pentru diagnosticarea unui atac de cord. Nu este nevoie să ajunați înainte de efectuarea acestor analize sangvine.

Testarea riscului de boli cardiace

Cei mai importanți markeri ai bolilor cardiovasculare și ai accidentelor vasculare cerebrale sunt lipopoproteinele – lipide care transportă colesterolul prin fluxul sangvin.

Mai precis, medicul care urmărește evaluarea stării inimii va solicita testarea nivelurilor de colesterol LDL (rău) și colesterol HDL (bun), precum și nivelul trigliceridelor. Cei care au un istoric familial de boli coronariene ar trebui să facă aceste teste regulat.

Ce teste trebuie să faci dacă ești femeie – 4 analize sangvine importante

1. Glucoza din sânge – nivelurile crescute pot indica prezența unei hiperglicemii, a unui diabet sau prediabet; acest test se poate efectua anual, sau mai des în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială.

2. Lipidele din sânge – acestea măsoară nivelurile de colesterol și trigliceride cu scopul de a identifica un posibil risc cardiovascular; dacă suferi de diabet sau ai un risc crescut de boli cardiovasculare, trebuie să faci acest test o dată pe an.

3. Hormonii tiroidieni (TSH și T4) – aceștia măsoară funcția glandei tiroide și pot indica o tiroidă hipoactivă (hipotiroidism) sau hiperactivă (hipertiroidism); faceți acest test dacă acuzați simptome de oboseală, ritm cardiac crescut, apetit crescut, sensibilitate la frig, slăbiciune musculară, deteriorarea părului și a unghiilor, creștere sau scădere în greutate.

4. Vitamina D – acest test este important pentru evaluarea rezistenței osoase și a altor funcții din corp; femeile vârstnice au un risc mai mare de deficit de vitamina D, deoarece pielea lor nu mai produce această vitamină la fel de eficient în urma expunerii la soare.

După ce primești rezultatele analizelor la sânge trebuie să mergi cu ele la medic sau la spital pentru interpretare. Unele teste sunt gata în ziua recoltării, altele pot dura mai multe zile sau chiar săptămâni.

Surse:

1. Shandley McMurray, Blood Test: What Our Results Tell Us About Our Health, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/aging-independence/blood-test-what-our-results-tell-us-about-our-health/
2. National Health Service, Blood Tests: https://www.nhs.uk/conditions/blood-tests/
3. Harvard Health Publishing, 4 important blood tests for women-and what the results mean: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/4-important-blood-tests-for-women-and-what-the-results-mean
4. National Heart, Lung and Blood Institute, Blood Testes: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.