Amenoree – Simptome si Tratament

Amenoreea reprezinta absenta menstruatiei. Cauzele principale sunt reprezentate in special de disfunctii endocrine ce au drept rezultat lipsa ovulatiei, adesea provocata de o deficienta de estrogeni sau de hiperandrogenism. Diagnosticul este clinic, confirmat insa prin teste specifice. Tratamentul are drept scop corectarea afectiunii de baza si minimilizarea efectelor sale.

Amenoree - Simptome si Tratament

Amenoree – Simptome si Tratament

CE ESTE AMENOREEA?

Amenoreea este o stare de anormalitate, cu exceptia perioadei de prepubertate, perioadei de sarcina si a menopauzei. Amenoreea este in mod obisnuit considerata drept primara atunci cand menarha nu s-a instalat pana la varsta de 16 ani sau secundara atunci cand menstruatia dispare cel putin 3 luni la o femeie activa din punct de vedere sexual.

ETIOLOGIE

Amenoreea in functie de cauzele pe care le are la baza poate fi amenoree anovulatorie sau amenoree ovulatorie.

> Amenoreea anovulatorie, atunci cand sunt absente atat menstruatiile cat si ovulatia, este cea mai frecventa si este cazata de disfunctii fiziologice si nu de defecte anatomice. In decata evenimentelor fiziologice care fac posibila menstruatia si ovulatia, pot sa se interpuna anumite afectiuni sau tulburari care sa produa amenoree.

Astfel o disfunctie hipotalamica poate fi provocata de anorexia nervoasa, evercitii fizice in exces, tumori cerebrale, stres sever, pierdere in greutate acuta, malnutritie. Disfunctiile hipofizara este cauzata de cele mai multe ori de adenom hipofizar benign, hipopituitarism, tumori hipofizare, medicamente antipsiholitice.
Disfunctiile ovariene pot avea la baza afectiuni precum bolile autoimune, chimioterapicele si radioterapia pelvina, aplazia timica congenitala, galactozemia. Alte disfunctii ce duc la aparitia amenoreei anovulatorie sunt disfunctiile tiroidei, obezitatea, sindrom Cushing sau afectiunile hepatice.

> Amenoreea ovulatorie este o afectiune mai putin intalnita fiind rezultatul unor anomalii anatomice care influeneaza functionarea normala a gonadei. Astfel ovulatia are loc insa procesul de mentrutatie nu. Organele sexuale externe sunt normal dezvoltate iar caracterele sexuale secundare sunt prezente.

DIAGNOSTICUL

O parte importanta in procesul de diagnosticare este reprezentata de anamneza si cu recadere de istoricul pacientei. Astfel se poate releva o serve de probleme care ar putea provoca amenoreea anovulatorie, precum stersul, pierderea exagereata in greutate, efortul exagerat. Examenele de laborator propuse pentru diagnosticarea amenoreei sunt testul de sarcina, testul de provocare progesteronica si masurarea nivelulor hormonale. Daca se suspicioneaza un defect genetic atunci se va efectua si cariotipul.

TRATAMENT AMENOREE

Atunci cand amenoreea este ovulatorie problema nu se poate trata in niciun fel de accea accentul din punct de vedere a conduitei terapeutice cade pe amenoreea anovulatorie, pe tratarea problemei de fond si bineinteles pe eliminarea factorilor externi care o provocau. Tratamentul poate fi de asemenea necesar pentru inducerea ovulatiei personanelor care-si doresc o sarcina.

Amenoreea este o problema de sanatate individuala sau un simptom important al unor afectiuni grave care v-ar putea pune viata in pericol, de aceea atat amenoreea primara cat si cea secundara reprezinta o urgenta medicala care trebuie investigata cu atentie.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Hasan veronica

    Bună ziua! Cum pot face și eu comanda de ceai hormonal

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.