Reumatism, Migrene, Depresie, Hipertensiune la Meteosensibili – Tratamente Naturiste
Meteosensibilitatea reprezintă o sensibilitate a organismului la variațiile de temperatură care se produc odată cu schimbarea anotimpului. Ea aduce cu sine o sumedenie de simptome neplăcute sau chiar dureroase la persoanele care suferă de reumatism și boli articulare sau cardiovasculare. Migrenele, durerile de cap persistente, depresia, anxietatea, insomnia sau durerile de oase și mușchi sunt specifice la unele persoane care fac trecerea de la cald la frig sau invers.
> IMUNITATE SLABĂ iarna
Când vremea se răcește, imunitatea multor persoane slabe scade brusc și apar îmbolnăviri dese, răceli, gripă, guturai. Se recomandă dușurile reci de 120 de secunde și exerciții de încălzire.
Fitoterapeuții recomandă pulbere de rădăcină de iarbă-mare, câte 1 gram, de 3 ori pe zi, câte 2 lingurițe de boabe de ienupăr pe zi, sau câte 4-6 lingurițe de pulbere de măceș.
> MIGRENE la frig și vânt
Se bea ceai de roiniță cu miere, sau se iau câte 3 lingurițe de pulbere de obligeană pe zi. Migrenele care se resimt ca o nevralgie, se pot trata cu sare. Se umple un săculeț de pânză cu sare mare și se înfierbântă. Se aplică pe zona dureroasă cât de fierbinte posibil.
> ANXIETATEA la schimbarea vremii
Această stare de neliniște, de agitație, stres sau insomnie nu apare doar pe fondul unor patologii, ci ea poate să afecteze inclusiv un om normal, sănătos, odată cu modificările de temperatură.
Fitoterapeuții recomandă planta liniștii, numită Ghizdei (Lotus corniculatus). Se ia pulbere de Ghizdei, câte o linguriță, de 4 ori pe zi, în cure de 3 luni. Ajută la calmarea în stări de panică inexplicabilă, stres sau anxietate și insomnie.
> DEPRESIA la meteosensibili
Depresia apare mai ales în sezonul rece, când vremea devine mohorâtă și umedă, natura moare, cerul este înnorat și apar ploi sau ninsori. La meteosensibili, depresia nu este una patologică, ci temporară, manifestată prin stări prelungite de tristețe, pesimism sau lipsă de chef și apetit. Se recomandă mai multă mișcare fizică în aer liber, mâncare proaspătă, ceaiuri calde energizante și plante anti-depresive.
Medicina naturistă recomandă pulbere de busuioc și sunătoare, amestecate în cantități egale. Se iau câte 4 grame, de 3-4 ori pe zi, în cure de câte 2 luni. După o pauză de 10 zile, se poate relua.
> INSOMNIA – Remedii naturiste
Tulburările de somn pot să apară din cauza temperaturilor mari, când se bea ceai de salvie și mentă, seara, sau din cauza frigului, când se recomandă ceai de sunătoare și talpa-gâștei. Se poate face și un masaj al tâmplelor cu ulei de măsline înainte de culcare, sau aromaterapie cu ulei de lavandă, brad sau pin.
Insomnia se poate vindeca și cu ceai de ciuboțica-cucului, conform recomandărilor Mariei Treben, sau tinctură de valeriană, câte 1-2 lingurițe pe zi, seara.
> CARDIACII la schimbarea anotimpului
Se recomandă o dietă fără prea multă carne, ulei rafinat, margarină și alte grăsimi animale, piper negru, ardei iute, alcool sau tutun. Se vor consuma în schimb legume și fructe, îndeosebi usturoi, cereale, miere și polen de albine.
Fitoterapia recomandă tinctura de talpa-gâștei, pentru reglarea ritmului cardiac, dilatarea vaselor coronariene și calmarea inimii. Se iau câte 4 lingurițe de tinctură de talpa-gâștei pe zi.
> DURERI REUMATICE ȘI ARTICULARE la schimbarea vremii
Odată cu venirea frigului și apariția umezelii, oasele suferă și provoacă inflamații și dureri intense. Se pot face băi cu apă sulfuroasă (Herculane, Olănești, Călimănești).
Sau se pot face băi cu ceai de ciocul cucoarei (Geranium pratense), boabe de ienupăr sau cetini de brad. Ca plante antiinflamatoare, fitoterapeuții recomandă maceratul glicerinat de muguri de coacăz negru și de rădăcină de lemn-dulce.
În cazul nevralgiei sciatice, se recomandă tratamentul cu urzică. Se aplică frunze proaspete de urzică direct pe zona afectată, timp de 1-3 minute. Se acoperă spatele cu haine călduroase. Sau se pot aplica felii de rădăcină de ghimbir, fixate cu bandă adezivă, timp de 1-3 ore.
Multumim!!!
multumim-
multumim!
multumesc