Scleroza multiplă – dr. Terry Wahls dezvăluie dieta care repară creierul și te scapă de oboseală
Studiile din ultimii ani arată că alimentația naturală este cheia sănătății și longevității.
Aceste dovezi sunt întărite de tot mai mulți pacienți care au reușit să se vindece doar prin schimbarea dietei și a stilului de viață. Unii dintre ei sunt chiar medici. Dr. Terry Wahls este un bun exemplu în acest sens.
Cuprins
De la pacient de scleroză multiplă la cercetător premiant în domeniu
Dr. Wahls este medic, dar totodată și pacient. În anul 2000 a fost diagnosticată cu o scleroză multiplă progresivă.
Boala devenise atât de debilitantă încât timp de 4 ani a fost ținuită într-un scaun cu rotile. Nu se putea ridica în picioare, nu se putea hrăni singură. S-a confruntat în mod special cu o stare puternică de slăbiciune și oboseală.
A început să facă cercetări în domeniu și a descoperit medicina funcțională. A reușit să învingă boala cu ajutorul alimentației, iar astăzi este un om sănătos, care merge la serviciu pe bicicletă și ajută alți bolnavi prin cercetările pe care le face.
Citește și – Turmericul protejează organele corpului împotriva daunelor provocate de Alzheimer
Programul pe care l-a creat pentru recuperarea creierului a fost publicat în cartea „The Wahls Protocol: How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and Functional Medicine”.
Dr. Wahls a devenit expert în bolile autoimune și cercetător în domeniul sclerozei multiple. În anul 2018 a primit premiul „Linus Pauling” din partea Institutului de Medicină Funcțională din America pentru contribuțiile aduse în cercetarea clinică și îngrijirea pacienților.
În prezent, este profesor de medicină clinică la Universitatea din Iowa, unde realizează studii clinice în care testează efectele terapeutice ale dietei și stilului de viață în tratamentul sclerozei multiple.
Călătorește în diferite țări în care ține prelegeri despre puterea vindecării prin alimentație. Publicul său este alcătuit în mare parte din pacienți cu scleroză multiplă.
Simptomele de scleroză multiplă pot fi ameliorate prin dietă
Scleroza multiplă este o boală autoimună care nu poate fi tratată, nici ținută sub control fără tratament medicamentos. Dr. Wahls a demonstrat contrariul.
Scleroza multiplă poate fi adusă în remisie sau ameliorată semnificativ prin modificarea factorilor care țin de dietă și stilul de viață.
Într-o prelegere din 2018, medicul a vorbit despre alimentele care îi pot ajuta pe bolnavii de scleroză multiplă să gestioneze oboseala.
Dr. Terry recomandă pacienților cu scleroză multiplă să includă în dietă:
→ 3 porții de verdețuri
→ 3 porții de fructe și legume colorate
→ 3 porții de alimente bogate în sulf
Fără lapte de vacă și gluten
La 2 ani de la diagnostic, dr. Whals a trecut de la dieta vegetariană la o dietă Paleo, însă aceasta nu i-a adus mari beneficii.
În 2008 a început să își reorganizeze și dieta. A descoperit că două proteine din alimente sunt asociate cu scleroza multiplă, schizofrenia și Parkinson: cazeina din laptele de vacă și glutenul din grâu.
A exclus produsele lactate (doar laptele de vacă nu și brânzeturile sau iaurtul) și cerealele care conțin gluten. Însă aceasta nu a fost suficient.
A fost nevoită să își restructureze din noudieta, ajungând astfel la „Protocolul Whals” care include în mare parte doar legume, verdețuri și carne.
Varză, ceapă, usturoi, ciuperci
S-a concentrat pe alimentele benefice, care aduc nutrienți importanți pentru creier și mitocondrii.
Citește și – Zahărul este o toxină care ne otrăvește mitocondriile – dr. Robert Lustig
A început să includă în dietă categorii de alimente bogate în sulf, care ajută foarte mult creierul și stimulează eliminarea toxinelor care duc la declinul cognitiv.:
• familia cruciferelor (varză, broccoli, conopidă, etc)
• familia Allium (ceapă, usturoi, praz)
• familia ciupercilor
Legumele crucifere și Allium aduc următoarele benefici:
→ îmbunătățesc detoxifierea
→ cresc producția de glutation (cel mai puternic antioxidant din corp)
→ cresc producția de GABA
→ ajută la protecția neuronilor
→ îmbunătățesc funcția endotelială
Ciupercile sunt foarte bune pentru celulele nervoase și imunitare. Acestea măresc factorii de creștere a nervilor, activează celulele natural killer (NK) și stimulează imunitatea înnăscută și adaptativă.
Verdețuri
Dr. Wahls a început să mănânce foarte multe verdețuri pe zi. Acestea au doze mari de vitamina K1, care sunt transformate de bacteriile intestinale în K2.
Vitamina K2 este necesară pentru producția de mielină și vărsarea calciului din endoteliu în oase și dinți. Verdețurile conțin de asemenea carotenoizi și magneziu.
Alimentele colorate
Cele mai bune culori sunt albastru închis și negru, însă este bine să avem toate nuanțele în dietă.
Pigmenții închiși (albastru, violet, negru, violet, roșu închis) îmbunătățesc performanța cognitivă și protejează neuronii. Acest efect poate fi obținut prin consumul a 150 de grame afine pe zi.
Organe de animale
În ceea ce privește carnea, pledează pentru organele de animale. Acestea conțin minerale, acizi grași esențiali, vitamine și ubiquinonă.
Carnea de curcan, de pildă, este o sursă superioară de minerale și vitamine comparativ cu verdețurile. Are mai mult fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc.
Dr. Wahls mănâncă și în prezent ficat de două ori pe săptămână. Consumă organe de animale, carne provenită de la animale pășunate și pește sălbatic.
Este important ca aportul de fibre să atingă 80 de grame pe zi. Alimentelele fermentate sunt importante.
Se pot consuma 2 gustări care conțin carbohidrați (fără gluten) pe săptămână. Fără zahăr, produse procesate.
Suplimente alimentare și post intermitent
În ceea ce privește suplimentele alimentare, cele mai importante sunt B12, acidul folic (metilfolat), vitamina D și uleiul de pește.
Recomandă de asemenea postul intermitent. Cu cât mai mari sunt pauzele între mese, cu atât mai multe și mai bine vor funcția mitocondriile.
Sursă articol: The Institute for Functional Medicine, Dietary approaches for treating multiple sclerosis-related fatigue with Terry Wahls: https://www.youtube.com/watch?v=ZVqnjAvl8jY&ab_channel=TheInstituteforFunctionalMedicine