Oțetul de mere face să dispară durerile, redă mobilitatea încheieturilor, tonifică vasele de sânge

Articol documentat

Nenumărate sunt beneficiile consumului de oțet natural!

Literatura științifică relevă tot mai multe calități terapeutice ale acestui produs fermentat.

Otetul de mere face sa dispara durerile, reda mobilitatea incheieturilor, tonifica vasele de sange

Otetul de mere face sa dispara durerile: Brgfx / Freepik.com

Ce nutrienți conține oțetul

Pentru cura internă este recomandat oțetul de mere. Acesta are un conținut bogat de nutrienți, antioxidanți și compuși cu potențial terapeutic:

• vitamine: A, B1, B2, B6, C, acid folic
• potasiu, fosfor, calciu, cupru, sodiu
• aminoacizi
• pectine
• enzime
• acid acetic, acid malic
• acid galic, acid cafeic, acid p-cumaric, acid ferulic, acid citric
• polifenoli, flavonoide
• catechine, epicatechine
• acid clorogenic

Citește și – 10 motive uimitoare să bei oțet de mere (acoperite științific)

Ce proprietăți are oțetul

Oțetul de mere este antioxidant, antimicrobian, antidiabetic și antitumoral.

Fiind un agent antioxidant, apără organele interne de bolile provocate de stresul oxidativ.

Poate îmbunătăți starea de sănătate la diverși pacienți.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Îmbunătățește funcția tractului gastrointestinal și digestia.

Reduce cantitatea de glucoză și insulină din sânge după mesele bogate în carbohidrați.

Poate fi folosit ca adjuvant în curele de slăbire.

Citește și – Cura de slăbire cu oțet de mere – bună și pentru diabet sau colesterol crescut

Este util în anemie. Consumat cu moderație, sporește producția de celule roșii de sânge.

Un alt efect benefic puțin cunoscut este acela de reglare a menstruației.

Oțetul de mere produce un efect calmant asupra sistemului nervos.

Oțetul ameliorează arterita 

Fitoterapeutul Constantin Milică susține că oțetul de mere poate ameliora starea persoanelor cu boala arterială periferică sau arterită.

Autorul recomandă 5-10 lingurițe de oțet de mere pe zi. Se adaugă în apă și se consumă la mese.

Ajută la tonifierea vaselor de sânge.

Arterita este caracterizată printr-o inflamare a arterelor și scăderea fluxului sangvin către organele corpului.

Ea poate duce în timp la probleme grave de sănătate, precum insuficiență cardiacă, insuficiență renală sau orbire.

Calmează durerile articulare

Oțetul calmează durerile articulare. Încheieturile își recapătă tonusul și mobilitatea.

Nu în ultimul rând, oțetul este recomandat în intoxicațiile alimentare. Are proprietăți antimicrobiene și ajută la distrugerea patogenilor dăunători.

În plus, stimulează digestia și diminuează senzația de greață.

Consumat zilnic, oțetul de mere poate preveni sindromul metabolic și obezitatea.

Citește și – Puneți oțet în apa de baie – calmează durerile, varicele, sinuzita, mâncărimile

Studiile au arătat că acesta reduce grăsimea viscerală, circumferința taliei și trigliceridele din sânge.

Precauții și contraindicații

Oțetul de mere natural este sigur în dozele indicate.

Poate deveni dăunător dacă se consumă în cantități excesive. Supradozajul poate irita gâtul și stomacul, provocând arsuri stomacale.

Consumul excesiv de oțet pentru slăbit poate duce inclusiv la deces.

Acidul acetic poate interacționa cu unele medicamente, precum digoxină, insulină, diuretice, furosemidă, torsemidă și bumetanidă.

Evitați administrarea lor concomitentă.

Nu consumați oțet nediluat, căci poate afecta smalțul dentar.

Oțetul de lemn conține acid acetic pur. Acesta poate duce la vătămarea stomacului, cauzând gastrite și ulcere.

Folosiți un oțet de mere natural, balsamic.

Surse articol:

1. Sirotkin AV. Could apple cider vinegar be used for health improvement and weight loss? New Insights Obes Gene Beyond. 2021; 5: 014-016
2. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Oțetul, Alimentația rațională pentru o viață sănătoasă, Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 119
3. Janet Barwell, Modern Weng, Arteritis, Healthline: https://www.healthline.com/health/arteritis
4. Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43. doi: 10.1271/bbb.90231. Epub 2009 Aug 7. PMID: 19661687.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.