Tratamente cu oțet de mere – dr. Mikhail Tombak
Cei care folosesc cu regularitate oțetul la mâncăruri nu greșesc. Acest produs natural este foarte benefic sănătății.
Dr. Mikhail Tombak ne prezintă câteva din beneficiile cele mai importante ale oțetului, precum și rețete utile pentru sănătate.
Cuprins
Oțetul alb și oțetul de vin sunt nocive
Autorul atrage atenția că singurul tip de oțet care poate fi folosit în scop terapeutic este oțetul de mere.
Oțetul alb și oțetul din vin pot fi chiar nocive sănătății dacă sunt consumate în cantități mari.
Acidul acetic pe care îl conțin poate reduce numărul celulelor roșii de sânge și determina apariția anemiei.
Mai mult decât atât, acest compus poate duce inclusiv la boli grave de ficat (precum ciroză) sau inflamații și răni pe intestinul gros.
Acidul acetic afectează digestia și capacitatea corpului de a asimila nutrienții din alimentele pe care le mâncăm.
Ce beneficii are oțetul de mere
Dacă vă place oțetul dar nu vreți să aveți probleme digestive, evitați oțetul cu mult alcool.
Optați în schimb pentru oțetul din mere. Acest conține acid malic, un compus care dă naștere în corp la glicogen.
Glicogenul are efect contrar acidului acetic, în sensul că stimulează producția de celule roșii de sânge și ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.
Citește și – Oțetul de mere – un produs-miracol pentru casă și sănătate
Datorită conținutului ridicat în potasiu, oțetul de mere ajută la reglarea tensiunii arteriale, a hormonilor și a menstruației. Totodată, are efect calmant asupra sistemului nervos.
Mai mult decât atât potasiul ajută corpul să rețină nutrienți importanți, precum calciu, siliciul, magneziul și fierul.
Studiile științifice susțin utilizarea oțetului ca adjuvant în diverse probleme de sănătate, precum obezitate, colesterol mare, hiperglicemie sau diabet.
Oțetul natural nefiltrat este bogat în bacterii bune (probiotice), enzime și proteine.
Are proprietăți antibacteriene și antiseptice. De aceea are un succes atât de mare în gospodărie. Poate fi întrebuințat la curățarea și dezinfectarea casei, dar și în unele infecții, precum ciuperca unghiei, păduchi, negi sau infecții ORL.
Marele medic al antichității grecești, Hipocrate – folosea oțetul de mere ca și conservant alimentar. S-a demonstrat științific că oțetul împiedică dezvoltarea bacteriilor în alimente.
Oțetul este cel mai mult studiat ca agent anti-diabetic. Rezultatele cercetărilor au arătat că acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină și funcția insulinei, și reduce nivelul zahărului din sânge după mese.
Studiile realizate pe oameni dezvăluie de asemenea că oțetul mărește sațietatea. Iar prin faptul că reduce aportul de calorii, contribuie la scăderea în greutate.
Potrivit unui studiu, consumul de oțet la o masă bogată în carbohidrați a crescut senzația de plenitudine (sațietate), iar participanții au mâncat cu 200-275 de calorii mai puțin în restul zilei.
Nu în ultimul rând, studiile pe animale sugerează că oțetul din mere ajută la scăderea colesterolului, a trigliceridelor și a unor factori de risc cardiovascular.
Citește și – Oțetul de mere – beneficii și contraindicații
Tratamente cu oțet de mere
Aceste tratamente sunt recomandate de medicul rus Mikhail Tombak în una din cărțile sale.
Tratament cu oțet pentru articulații inflamate
Dr. Tombak recomandă câte 10 lingurițe de oțet de mere administrate înainte de cele 3 mese ale zilei. Primele semne de diminuare a durerilor apar de regulă după 2 zile.
După 1 lună de la tratament ar trebui să nu mai aveți deloc dureri, iar articulația afectată să nu mai provoace șchiopătare.
Tratament cu oțet pentru varice
Oțetul este un leac bine-știut pentru venele varicoase. Se fac spălături ale zonelor afectate de varice cu comprese îmbibate în oțet de mere, dimineața și seara.
În paralel se recomandă și o cură internă cu oțet. Se diluează 2 lingurițe de oțet cu 1 cană de apă fiartă și răcorită. Se beau câte 2 căni pe zi.
Rezultatele devin vizibile (dezumflarea venelor) apar după 1 lună de zile.
Tratament cu oțet pentru slăbit
Un studiu a arătat că persoanele obeze care au consumat zilnic oțet de mere au avut parte de o reducere a grăsimi abdominale și a greutății corporale.
Adăugați 2 lingurițe de oțet de mere într-o cană cu apă călduță. Beți acest amestec înainte de masă. Repetați de 3 ori pe zi.
Citește și – Oțetul ajută la reducerea grăsimii abdominale
Tratament cu oțet pentru hipertensiune arterială
Autorul acestor tratamente susține că oțetul de mere poate ajuta la coborârea tensiunii arteriale.
Se pot consuma câte 1-3 lingurițe de oțet de mere, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Acest tratament nu poate înlocui însă tratamentul medicamentos prescris de medic. Este important să se limiteze și consumul de carne.
Tratament cu oțet pentru dureri de cap
Compresele cu oțet sunt folosite din vechime pentru tratarea migrenelor și a febrei.
Contra durerilor de cap se poate folosi următorul tratament. Amestecați ½ cană de oțet de mere cu ½ cană de apă într-o cratiță. Puneți vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere.
Turnați soluția într-un bol și faceți inhalații.
Tratament cu oțet pentru zona zoster
Se înmoaie o bucată de tifon sau de vată în oțet de mere și se aplică pe zona zoster. Tratamentul se face zilnic, de 4 ori pe zi.
Dacă apar mâncărimi în timpul nopții, puteți aplica compresele cu oțet de 3 ori pe noapte.
Simptomele se ameliorează după 10 minute, iar boala se vindecă în decurs de 3-7 zile.
Tratament cu oțet pentru transpirația nocturnă
Dacă transpirați abundent în timpul nopții, masați zonele vizate cu oțet de mere seara, înainte de a merge la culcare.
Citește și – Compresele, băile și frecțiile cu oțet – leacuri pentru numeroase afecțiuni
Tratament cu oțet pentru arsuri
Îmbibați o bucată de tifon steril în oțet de mere și ștergeți zonele corpului afectate de arsuri. Oțetul ajută la calmarea durerilor. Totodată, împiedică formarea cicatricilor.
Tratament cu oțet pentru lăcrimare excesivă
Puneți 1 linguriță de oțet și 1 picătură de iod într-o cană cu apă. Timp de 2 săptămâni la rând, consumați acest amestec zilnic. În următoarele 2 luni faceți tratamentul doar 2 zile pe săptămână.
Surse articol:
1. Mikhail Tombak, Oțet din cidru de mere, Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale, Editura Lifestyle, București, 2011, pp. 160-162
2. World Health.net, Science Backed Benefits To Apple Cider Vinegar: https://www.worldhealth.net/news/science-backed-benefits-to-apple-cider-vinegar/
3. Carol S. Johnston and Cindy A. Gaas, Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect, MedGenMed. 2006; 8(2): 61: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/