Mătreața – cele mai bune remedii naturiste

Pare foarte greu să găsești un tratament pentru mătreață care chiar să funcționeze. Cu această problemă se confruntă foarte multă lume, fără să obțină o soluționare definitivă.

Mătreața afectează scalpul, cauzând decojirea pielii capului și uneori mâncărimi. Cojile albe se văd prin păr și pe haine și creează un disconfort major.

Remedii naturiste matreata

Remedii naturiste matreata

De cele mai multe ori, cauza o reprezintă inflamația pielii capului, precum dermatita seboreică. Și pielea uscată poate fi de vină, sau folosirea unui șampon ori a altor produse pentru păr la care suntem alergici.

Eczemele și psoriazisul pot predispune la mătreață. Inclusiv dieta nesănătoase poate fi de vină.

Tratament pentru mătreață

Dacă ai încercat deja o multitudine de șampoane anti-mătreață și alte produse din farmacii fără succes, poate fi timpul să dai o șansă plantelor medicinale.

Botanistul James A. Duke recomandă câteva remedii naturiste pentru mătreață în cartea sa „Farmacia Verde.

Alimente bogate în biotină pentru mătreață

În mod neașteptat, prima recomandare a autorului este soia. Motivul? Se pare că această leguminoasă conține foarte multă biotină. Este cea mai bună sursă de biotină dintre toate alimentele.

Pe locurile următoare se situează:

• usturoiul
• ginsengul american
ovăzul
• orzul
• ginsengul asiatic
• avocado
• lucerna
• susanul
• porumbul
fructele de soc
• nucile
• fulgii de drojdie inactivă

Acestea sunt variantele vegetale. Iată și produsele animale care îți pot oferi cantități generoase de biotină:

• ficatul
• gălbenușul de ou
• somonul

Biotina este unul din cei mai valoroși nutrienți pentru sănătatea pielii (inclusiv a pielii capului), a părului și a unghiilor. Se mai numește „vitamina B7”. Are efecte naturale anti-mătreață.

Citește și: Cum scapi de mătreață cu ceaiuri din plante și ulei de măsline

Specialiștii în plante recomandă 6 mg de biotină pe zi persoanelor care suferă de mătreață sau dermatită seboreică. O recenzie apărută în anul 2018 a arătat că lipsa de biotină din corp poate fi asociată cu dermatita seboreică.

Brusture pentru mătreață

Rudolf Fritz Weiss – decanul specialiștilor germani în plante recomandă persoanelor cu mătreață să își maseze pielea capului cu ulei de brusture. Ajută la atenuarea seboreei.

Rostopască pentru mătreață

Cu siguranță ai auzit că rostopasca este eficientă împotriva negilor, a bătăturilor și a urticariei. Se pare că are efecte bune și în mătreață sau piele uscată. Rostopasca se poate folosi la clătirea părului, de 1-2 ori pe zi, sub formă de ceai.

Tătăneasă pentru mătreață

Poți folosi această plantă contra mătreții fie sub formă de șampon (întreabă la magazinele naturiste de un șampon cu tătăneasă), fie sub formă de tinctură. Se adaugă câteva picături în șampon.

Pătlagină pentru mătreață

Are o acțiune asemănătoare tătănesei. Se folosește tot la clătirea părului, sub forma unui ceai concentrat.

Ghimbir pentru mătreață

Ești surprins să găsești ghimbirul în această listă de remedii anti-mătreață? Se pare că vechii egipteni foloseau sucul de ghimbir pentru îndepărtarea mătreții și a seboreei.

Iată cum să procedezi:

– stoarce o bucată mare de rădăcină de ghimbir proaspăt
– păstrează 2 lingurițe de suc de ghimbir și amestecă-le cu 3 lingurițe de ulei de susan și ½ linguriță de suc de lămâie
– masează scalpul cu această soluție, de 3 ori pe săptămână

Lemn-dulce pentru mătreață

Prepară o soluție anti-mătreață din lemn-dulce și oțet. Pune o mână de plantă uscată la macerat într-o sticlă cu oțet. Lasă la macerat, apoi filtrați. Folosește oțetul rezultat la clătirea părului.

Ulei esențial de arbore de ceai pentru mătreață

Pune puțin șampon în palmă și adaugă câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai. Amestecă ușor și șamponează bine părul. Nu ingerați uleiurile esențiale deoarece pot fi toxice.

Șampon din salvie și rozmarin pentru mătreață

O rețetă veche împotriva mătreții este infuzia de salvie și rozmarin:

• pune 30 g de plante uscate la infuzat în 500 ml de apă clocotită
• lasă plantele la infuzat 24 de ore, apoi strecoară
• clătește zilnic părul cu această infuzie

Botanistul Duke recomandă și adăugarea de cimbru și pătrunjel la această formulă de plante, pentru a obține un remediu cu un efect antiseptic mai mare.

O altă variantă ar fi să adăugați câteva picături de tinctură de salvie, rozmarin (cimbru și pătrunjel) în șamponul obișnuit.

Citește și: Aplicațiile cu miere înlătură mătreața cronică, mâncărimile și decojirea scalpului

Oțet pentru mătreață

Nu în ultimul rând, oțetul te poate ajuta să scapi de mătreață. Încălzește-l și apoi aplică-l direct pe scalp. Spală apoi părul cu șampon. poți folosi oțet din vin sau oțet de mere natural.

Dacă ți-a plăcut acest articol și ai găsit informațiile noastre folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Bibliografie

1. Jamie Eske, Cynthia Cobb, 10 natural remedies for dandruff, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324756.php#aloe-vera-gel
2. James A. Duke, Mătreața, Farmacia Verde, Editura All, București, 2009, pp. 313-316

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.