RĂNI care pot fi vindecate cu ajutorul PLANTELOR

Accidentările minore, de care toți avem parte ocazional, pot fi tratate la domiciliu cu ajutorul remediilor naturiste.

Există numeroase plante cu efecte vindecătoare asupra pielii afectate de tăieturi, răni, vânătăi și așa mai departe. 

Plante pentru rani

PLANTE PENTRU ZGÂRIETURI

Primul lucru pe care trebuie să-l facem când avem o zgârietură este să curățăm zona pielii cu apă rece. După îndepărtarea firicelelor de sânge și a altor impurități, zgârietura se tamponează ușor cu un șervețel sau cu o cârpă uscată, fără să frecați pielea.

Se aplică apoi o alifie antibacteriană, precum o cremă de gălbenele sau de lavandă. Aceste plante au proprietăți antiseptice și pot ajuta la vindecarea pielii. Dacă este nevoie, se zgârietura se poate acoperi la final cu un bandaj,

PLANTE PENTRU TĂIETURI

Tăieturile adânci necesită atenție medicală, însă cele superficiale pot fi tratate acasă cu ajutorul plantelor.

Mai întâi se curăță pielea. Dacă observați că tăietura este mai adâncă decât o zgârietură, spălați pielea cu puțină apă oxigenată pentru a reduce riscul de dezvoltare a bacteriilor.

Apa oxigenată va face bule care vor forța bacteriile să iasă afară. Tamponați și uscați pielea, apoi aplicați puțin ulei esențial de arbore de ceai. Acesta va ajuta la închiderea tăieturii și la vindecarea rănii.

Acest tip de ulei esențial nu necesită diluare, însă unele persoane pot fi foarte sensibile și pot simți înțepături la aplicarea lui. În acest caz, uleiul esențial de arbore de ceai trebuie diluat cu un ulei vegetal. Aplicați uleiul pe tăietură și fixați cu un bandaj.

_____________________________

PLANTE PENTRU VÂNĂTĂI

Vânătăile apar în urma unei lovituri sau traume, formând o baltă de sânge sub suprafața pielii. În fază inițială, pielea se învinețește și se umflă, după care capătă o culoare maronie-gălbuie. Înainte de a se vindeca, pielea atinge o nuanță maronie.

Pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă a vânătăilor, putem folosi comprese sau cataplasme cu tătăneasă. Frunzele plantei se zdrobesc ușor (sau se mixează în robot pentru a le transforma în pastă) și se aplică pe locul afectat, acoperindu-se cu o cârpă caldă.

Tătăneasa ajută la dispersarea sângelui de sub suprafața pielii și la vindecarea vânătăii. Compresa sau cataplasma se lasă să acționeze până când se răcește.

Și alifia de arnică este bună la vânătăi, dar aceasta se va folosi doar dacă nu există rupturi ale pielii. Arnica nu trebuie aplicată pe răni deschise.

_____________________________

PLANTE PENTRU AȘCHII ÎN PIELE

Așchiile pătrunse în piele provoacă multă durere. Cel mai bun remediu este pătlagina. Din această plantă putem prepara o compresă (ca în cazul vânătăilor prezentat mai sus) care se aplică pe rană și se lasă să acționeze peste noapte.

A doua zi, pielea se spală. Rana ar trebui să aibă o bășică plină cu lichid albicios – o colectare de celule albe de sânge care ajută așchia să iasă afară. Apucați așchia cu o pensetă și scoateți-o afară.

Dacă așchia a pătruns adânc, sau au rămas fragmente în interiorul rănii, va trebui să aplicați mai multe comprese.

O altă compresă care ajută la extragerea așchiilor, insectelor sau a puroiului este cea pe bază de cărbune activ și pătlagină.

 

Vezi și REMEDII naturiste pentru RĂNI, PLĂGI tăiate, ABCESE, INFECȚII

 

_____________________________

PLANTE PENTRU LUXAȚII ȘI ENTORSE

Luxațiile și entorse sunt traumatisme care afectează de regulă gleznele și încheieturile. Dacă simțiți luxația/entorsa ca pe un os rupt, trebuie să faceți o radiografie pentru a vă asigura că nu aveți o fractură.

Tătăneasa este cunoscută ca un agent care sudează oasele, fiind deosebit de utilă în fracturi și oase rupte. Această plantă grăbește procesul de vindecare.

Se poate aplica pe entorsă sau luxație sub formă de compresă sau cataplasmă din frunze.

_____________________________

PLANTE PENTRU DURERI

Durerile musculare sau articulare pot fi tratate extern cu aloe vera (antiiflamatoare și calmantă), ulei esențial de lavandă, ulei esențial de scorțișoară sau unguent cu capsaicină.

Intern, se pot folosi următoarele plante: ghimbir, mușețel, fenicul, turmeric și scoarță de salcie, sub formă de ceai sau tinctură.

Dacă sunteți sensibil la aspirină, evitați scoarța de salcie, care conține compuși analgezici asemănători aspirinei.

Un alt remediu pentru dureri este magneziul, care are efecte relaxante la nivel muscular. O baie cu 1 cană de sare Epsom (bogată în sulfat de magneziu) poate ajuta la calmarea durerilor.

_____________________________

PLANTE PENTRU MUȘCĂTURILE DE INSECTE

Înțepăturile sau mușcăturile de insecte non-veninoase poate fi tratate cu pătlagină. Această plantă calmează mâncărimea pielii.

Toate aceste remedii sunt recomandate doar în afecțiuni minore ale pielii, nu și în cazurile urgente.

_____________________________

Sursă: DIY Natural, 7 Common Injuries We Prefer to Heal With Herbs: https://www.diynatural.com/healing-herbs-for-wounds-more/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.