ALERGIA la GRÂU, INTOLERANȚA la GLUTEN și BOALA CELIACĂ – simptome
Grâul este unul din cele 8 tipuri de alergeni alimentari din SUA. Alergia la grâu este un răspuns imun la oricare din proteinele prezente în această cereală, nu doar la gluten.
O persoană alergică la grâu poate fi alergică și la alte cereale, precum orz sau secară.
Cuprins
ALERGIA LA GRÂU – SIMPTOME
Simptomele asociate cu alergia la grâu încep să se manifeste de regulă la câteva minute de la consumul produselor care conțin această cereală. La unele persoane apar la 2 ore după consum.
– greață sau vărsături
– diaree
– iritații la nivelul gurii sau gâtului
– mâncărimi
– congestie nazală
– iritații oculare
– respirație dificilă
__________________________________
CE ESTE INTOLERANȚA LA GLUTEN
Tot mai multe persoane suferă astăzi de intoleranță la gluten. Această condiție este caracterizată de reacții adverse la gluten – o proteină regăsită în grâu, orz și secară.
Unele persoane pot fi doar sensibile la gluten, în timp ce altele pot suferi de boala celiacă, cea mai severă formă de intoleranță la gluten, care este afecțiune autoimună.
Ambele forme creează probleme la nivel digestiv, însă boala celiacă produce daune mai mari.
__________________________________
INTOLERANȚA LA GLUTEN – SIMPTOME
Principalul simptom de sensibilitate sau intoleranță la gluten este balonarea. Persoana în cauză simte că are burta umflată sau plină de gaze după masă.
Al doilea simptom este legat de anumite tulburări stomacale regulate, precum diaree sau constipație. Persoanele cu boala celiacă suferă de inflamație intestinală după consumul de gluten, care afectează mucoasa intestinală și absorbția nutrienților.
Peste 50% din persoanele cu sensibilitate la gluten suferă de episoade dese de diaree, în timp ce 25% suferă de constipație.
În boala celiacă, fecalele sunt deschise la culoare și au un miros neplăcut. Diareea frecventă poate duce la pierderea electroliților, deshidratare și oboseală.
Durerea abdominală este un alt simptom comun la persoanele intolerante la gluten, prezent în 83% de cazuri. Studiile au arătat că aceste persoane sunt mai predispuse decât altele la migrene regulate.
Senzația de oboseală sau epuizare este de asemenea întâlnită în intoleranța la gluten (60-82% din cazuri), mai ales după consumul de alimente care conțin gluten.
Intoleranța la gluten poate cauza și anemie prin deficit de fier, care la rândul ei duce la oboseală și energie scăzută.
__________________________________
Alte simptome:
– dermatita herpetiformă (boală autoimună)
– depresia
– anxietatea
– scăderea inexplicabilă în greutate
– boli autoimune (precum tiroidită autoimună)
– dureri articulare și musculare
– amorțire la nivelul brațelor și picioarelor (neuropatie)
– ceață mentală (confuzie, uitare, lipsă de concentrare, neclaritate mentală)
Dacă experimentați oricare din aceste simptome, fără o altă cauză bine-definită, mergeți la medic sau încercați o dietă de eliminare a glutenului pentru a vedea rezultatele.
__________________________________
Surse:
1. Healthline, The 14 Most Common Signs of Gluten Intolerance: https://www.healthline.com/nutrition/signs-you-are-gluten-intolerant
2. Healthline, Symptoms of Celiac Disease, Wheat Allergy, and Non-Celiac Gluten Sensitivity: Which Is It? https://www.healthline.com/health/allergies/gluten-allergy-symptoms