CEAIURI care reduc simptomele de ANXIETATE și ATAC DE PANICĂ
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Grijile excesive, problemele sociale și familiale, ritmul alert al vieții au contribuit la sensibilizarea omului modern la stres.
Profesorul Constantin Milică menționează de asemenea aportul sedentarismului, precum și al alimentației nesănătoase la apariția tulburărilor de natură psihică și fizică.
Incidența tulburărilor anxioase a crescut foarte mult în ultimii ani. Femeile sunt de 2 ori mai afectate decât bărbații.
______________________________
Persoanele care suferă de anxietate acuză o stare de teamă sau grijă persistentă față de situațiile zilnice.
– nervozitate, agitație, tensiune
– senzația de pericol iminent, panică
– ritm cardiac crescut
– hiperventilație (respirație rapidă)
– transpirație
– tremur
– slăbiciune sau oboseală
– dificultăți de concentrare
– probleme cu somnul
– tulburări gastrointestinale
Când intensitatea anxietății crește foarte mult în câteva minute, până la o stare de frică și teroare irațională, se instalează atacul de panică.
______________________________
Neliniștea, pesimismul, deznădejdea, angoasa, anxietatea, iritabilitatea, nervozitatea – toate acestea sunt stări cauzate de modul actual de viețuire.
În cazul multor persoane, anxietatea poate fi cauzată de o afecțiune medicală, precum:
– o boală de inimă
– diabet
– probleme ale tiroidei, precum hipertiroidie
– tulburări respiratorii, precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică
– încetarea consumului de anumite medicamente, substanțe sau alcool
– durere cronică
– sindromul colonului iritabil
– tumori rare care produc anumiți hormoni
______________________________
Cele mai utile ceaiuri împotriva anxietății sunt cele care conțin plante aromatice cu proprietăți sedative, relaxante și echilibrante la nivel nervos și cardiac.
• infuzie de tei, mușețel, iasomie și lavandă;
• infuzie de roiniță, păducel și rozmarin;
• infuzie de sunătoare și talpa gâștei (utilă în calustrofobie sau agorafobie);
• infuzie de hamei și rădăcină de obligeană;
• infuzie de valeriană
______________________________
În ceea ce privește dieta, s-a constatat că alimentele bogate în fosfor diminuează simptomele de anxietate. O recomandare utilă în acest sens este salata de țelină crudă. Se poate bea și suc de morcov cu miere, câte 1 pahar pe zi, timp de 14 zile.
Alte alimente benefice în anxietate sunt: varza usturoiul, fructele de pădure, semințele de floarea-soarelui și de susan, nucile, alunele, bananele și curmalele.
______________________________
Persoanele care suferă de anxietate trebuie să știe că dulciurile din comerț și produsele bogate în zahăr rafinat contribuie la apariția stărilor de depresie, anxietate sau irascibilitate.
De asemenea, grăsimile animale, murăturile, conservele, cârnații, șunca și alte produse sărate produc o instabilitate la nivel cardiac și emoțional. În plus, acestea dau stări de oboseală, din cauza epuizări glandelor suprarenale.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’3570, 7924, 2943, 3478′ button=’Cumpără aici’]
______________________________
Surse bibliografice:
1. Mayo Clinic, Anxiety Disorders: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
2. Ziarul Lumina, Tratamente naturiste pentru anxietate şi panică: http://ziarullumina.ro/tratamente-naturiste-pentru-anxietate-si-panica-131079.html