FLORILE de SALCÂM – utile în afecțiunile DIGESTIVE și NERVOASE

Salcâmul face parte din categoria florilor cu proprietăți aromatice și terapeutice. O simplă plimbare pe sub salcâmi înfloriți ne poate aduce o stare de bine.

Florile pot fi preparate sub formă de infuzie, tinctură, vin sau sirop și utilizate în scop medicinal în tratarea unei game variate de afecțiuni.

flori de salcam

• Afecțiuni digestive: ulcer, gastrită, reflux gastroesofagian, crampe abdominale, indigestie după mesele bogate în grăsimi, dispepsie

Se pune de cu seară ½ lingură de flori de salcâm la macerat în 200 ml de apă. A doua zi, se strecoară și se bea pe stomacul gol.

• Insomnie

Datorită efectelor sedative, ceaiul de salcâm calmează sistemul nervos și induce un somn liniștit. Se bea seara, cu 1-2 ore înainte de culcare.

• Migrene

Durerile puternice de cap, migrenele, greața și excitabilitatea nervoasă pot fi ameliorate cu o infuzie combinată de flori de salcâm. Se bea câte 1 litru pe zi, cu miere de albine.

• Depresie

Doar mirosul florilor de salcâm poate induce o stare de bine în cazul persoanelor care suferă de depresie, epuizare nervoasă și tulburări de memorie.

• Astm bronșic

Se beau câte 2-3 căni de infuzie de busuioc pe zi. Se folosește 1 linguriță de flori la 1 cană de apă clocotită.

• Arsuri

Florile de salcâm se pot folosi și extern, pentru efectele lor calmante. Se zdrobesc și se aplică pe zona afectată, ca o cataplasmă. Se lasă să acționeze 2 ore.

• Varice

Se pun 100 g de flori de salcâm într-un borcan de sticlă. Peste ele se toarnă 500 ml de votcă. Se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile într-un loc umbros și răcoros. Se agită zilnic.

După ce 2 săptămâni, preparatul se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se masează seară de seară locurile afectate. Tratamentul durează 2 săptămâni. Se poate relua după o pauză de 1-2 zile.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, Flori de salcâm, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 145

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.