FLORILE de SALCÂM – utile în afecțiunile DIGESTIVE și NERVOASE

Salcâmul face parte din categoria florilor cu proprietăți aromatice și terapeutice. O simplă plimbare pe sub salcâmi înfloriți ne poate aduce o stare de bine.

Florile pot fi preparate sub formă de infuzie, tinctură, vin sau sirop și utilizate în scop medicinal în tratarea unei game variate de afecțiuni.

flori de salcam

• Afecțiuni digestive: ulcer, gastrită, reflux gastroesofagian, crampe abdominale, indigestie după mesele bogate în grăsimi, dispepsie

Se pune de cu seară ½ lingură de flori de salcâm la macerat în 200 ml de apă. A doua zi, se strecoară și se bea pe stomacul gol.

• Insomnie

Datorită efectelor sedative, ceaiul de salcâm calmează sistemul nervos și induce un somn liniștit. Se bea seara, cu 1-2 ore înainte de culcare.

• Migrene

Durerile puternice de cap, migrenele, greața și excitabilitatea nervoasă pot fi ameliorate cu o infuzie combinată de flori de salcâm. Se bea câte 1 litru pe zi, cu miere de albine.

• Depresie

Doar mirosul florilor de salcâm poate induce o stare de bine în cazul persoanelor care suferă de depresie, epuizare nervoasă și tulburări de memorie.

• Astm bronșic

Se beau câte 2-3 căni de infuzie de busuioc pe zi. Se folosește 1 linguriță de flori la 1 cană de apă clocotită.

• Arsuri

Florile de salcâm se pot folosi și extern, pentru efectele lor calmante. Se zdrobesc și se aplică pe zona afectată, ca o cataplasmă. Se lasă să acționeze 2 ore.

• Varice

Se pun 100 g de flori de salcâm într-un borcan de sticlă. Peste ele se toarnă 500 ml de votcă. Se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile într-un loc umbros și răcoros. Se agită zilnic.

După ce 2 săptămâni, preparatul se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se masează seară de seară locurile afectate. Tratamentul durează 2 săptămâni. Se poate relua după o pauză de 1-2 zile.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, Flori de salcâm, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 145

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]