Brânză de SOIA (tofu), cu verdețuri – 2 rețete
Pentru cei care nu știu, tofu este o brânză vegetală, preparată din soia, care se găsește în supermarketuri. Este foarte hrănitoare și sățioasă, datorită conținutului nutritiv foarte bogat. Produsul obținut este mult mai sănătos decât cel din comerț, deoarece aveți control absolut asupra ingredientelor folosite în rețetă.
Soia conține multe proteine, și poate înlocui carnea în numeroase preparate. Este o sursă foarte bună de minerale: fosfor, cupru, potasiu și mangan. Conține multe vitamine din complexul B, acizi grași Omega-3 (acid alfa-linoleic), fibre și antioxidanți.
Înlocuirea produselor din carne cu preparate de soia poate ajuta la scăderea colesterolului și a riscului de boli cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare și a cancerului de sân.
Am selectat două rețete de Tofu pentru acest articol, o variantă cu pătrunjel, și una cu mărar verde.
Brânză tofu cu pătrunjel – rețetă
Ingrediente
• 2 căni de făină de soia
• ½ cană de făină integrală de grâu
• 2 gogoșari roșii
• 1 lingură de pătrunjel verde tocat
• 1 linguriță de drojdie de bere
• 1 linguriță de sare
• 4 căni de apă
Preparare
Curățați gogoșarii de cotor și semințe. Spălați-i și tăiați-i bucăți mici. Puneți-i în blender împreună cu celelalte ingrediente: apa, cele 2 tipuri de făină, pătrunjelul verde mărunțit, drojdia de bere și sarea. Mixați totul timp de 2 minute, până obțineți o pastă omogenă.
Pregătiți o tavă de pâine (chec), în care ați presărat puțin pesmet (sau mălai). Turnați compoziția în ea și nivelați-o. Lăsați-o să stea 10 minute, să crească puțin, apoi introduceți tava în cuptorul încins la 180 de grade și lăsați-o să se coacă aproximativ o oră și jumătate.
După ce a trecut timpul recomandat, închideți focul și lăsați tava să stea în cuptor încă jumătate de oră.
Veți vedea că brânza are o crustă maro deasupra. Îndepărtați-o și apoi tăiați brânza felii.
Brânza tofu se poate servi simplă, cu pâine, sau se poate adăuga în diferite preparate (ex. salate).
Brânză de soia cu mărar – rețetă
Ingrediente
• 2 căni de făină de soia
• ½ cană de făină integrală de grâu
• 2 gogoșari roșii
• 1 morcov
• ½ păstârnac
• 1 lingură de mărar verde tocat
• 1 linguriță de drojdie de bere
• 4 căni de apă
Preparare
Modul de preparare este același. Se procesează în blender legumele curățate și spălate, timp de 2 minute, împreună cu toate celelalte ingrediente listate, fără verdețuri. Mărarul tocat mărunt se incorporează în compoziția finală. Brânza se coace în cuptor 1 ½ ore.
Surse:
Rețete din Bucătăria Edenică, Dr. Doru Laza
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=79