TOFU, brânza de soia – bogată în proteine, minerale și estrogeni naturali (beneficii)

Pentru cei care nu știu, tofu este un aliment făcut din lapte de soia condensat și presat în formă solidă. Metoda de obținere este asemănătoare brânzei normale.

Se spune că un bucătar chinez ar fi descoperit în mod accidental acest aliment acum 2.000, când a amestecat din greșeală lapte de soia proaspăt cu sare nigari (clorură de magneziu), un coagulant bogat în minerale care dă brânzei tofu structura și forma sa solidă.

Tofu - Beneficii

Tofu – Beneficii

Ce conține tofu

Tofu este considerat un aliment extrem de sănătos, datorită bogăției de nutrienți pe care ne-o oferă. Tofu conține o cantitate mare de proteine, precum și toți aminoacizii esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce.

113 g de tofu furnizează:

proteine – 36% din doza zilnică recomandată
mangan – 67% din DZR
cupru 0 48% din DZR
seleniu – 36% din DZR
fosfor – 36% din DZR
omega-3 – 28% din DZR
fier – 17% din DZR
magneziu – 16%
zinc – 16% din DZR
vitamina B1 – 15% din DZR

În funcție de coagulantul folosit, tofu poate conține o cantitate mai mare de magneziu (dacă se folosește clorură de magneziu), sau de calciu (dacă se folosește precipitat de calciu).

Tofu – beneficii pentru sănătate

Beneficiile acestui aliment se datorează în mare parte conținutului de izoflavone, compuși fitoestrogenici, cu o acțiune asemănătoare estrogenilor.

Consumul de tofu a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, prevenirea cancerului, obezității și diabetului de tip 2. Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare ale peptidelor de soia, tofu protejează vasele de sânge de oxidare și de inflamații nocive.

Tofu ajută la reducerea tensiunii arteriale și a grăsimilor din sânge și previne accidentul vascular cerebral. La femei, tofu îmbunătățește indicele de masă corporală, circumferința taliei și colesterolul HDL.

Studiile au arătat că femeile care consumă cel puțin o porție de produse din soia pe săptămână au un risc mai mic de cancer mamar cu 48-56% și de cancer stomacal cu 59%.

La bărbați, consumul regulat de tofu a fost asociat cu o reducere de 61% a cancerului de stomac, și cu 23-51% a cancerului de prostată.

Cercetările sugerează de asemenea că 80 mg de izoflavone din soia pe zi pot reduce pierderea de masă osoasă, îndeosebi la femeile intrate de curând în perioada de menopauză. De asemenea, acești compuși pot reduce simptomele de bufeuri asociate menopauzei.

Precauții la consumul de tofu

La fel ca toate preparatele din soia, și tofu are parte de controversa alimentelor modificate genetic. Cea mai mare parte din soia cultivată în USA este modificată genetic. Specialiștii ne sfătuiesc să optăm pentru soia și preparate din soia organice, dintr-o sursă sigură. Când cumpărați tofu, căutați un produs pe care să scrie „nemodificat genetic”.

Există rezultate contradictorii cu privire la precauțiile consumului de tofu. Unele surse susțin că tofu trebuie consumat cu moderație de persoanele care au pietre la rinichi sau bilă, tumori la sân sau probleme tiroidiene. Tofu nu trebuie administrat copiilor.

____________________________________________________________________________________________

Surse articol:

authoritynutrition.com/what-is-tofu/
www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=111

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.