Ce au găsit inspectorii APC în pliculețele de borș Vegeta, DELIK’AT, Maggi, Fuchs și altele

Borșul făcut în casă din tărâțe de grâu este un produs extrem de sănătos; foarte bogat în vitamine B, minerale și probiotice (bacterii bune, rezultate în urma fermentării).

Din păcate, în foarte puține gospodării se mai prepară acest borș tradițional, și se apelează la surogatele din magazine, gen „borș la plic”.

Ce au gasit inspectorii APC in Vegeta, DELIK’AT, Maggi, Fuchs

Ce au gasit inspectorii APC in Vegeta, DELIK’AT, Maggi, Fuchs

Dr. Costel Stanciu, președintele APC România (Asociația pentru protecția consumatorului) spune că borșul este un aliment ușor de preparat în casă și foarte benefic sănătății:

“Din păcate, marii procesatori de alimente au stricat și acest aliment tradițional. Borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși.

Consumatorii trebuie ajutați să revină la obiceiurile alimentare sănătoase.“

În acest scop, Asociația Pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a demarat o campanie amplă de informare și educare cu titlul „Hrană sănătoasă”.

Aceasta urmărește să atragă atenția consumatorilor cu privire la produsele din magazine care conțin foarte multă sare, zahăr, grăsimi și aditivi, ce pot dăuna sănătății.

Boșul la plic – o analiză APC

Din acest proiect face parte și studiul privind borșul la plic. Experții APC au cumpărat 13 sortimente de borș la plic din marile magazine din România și au analizat conținutul acestora.

Brandurile studiate au fost: Vegeta, DELIK’AT, Maggi, Fuchs, Dora și Fine Life.

Cele mai importante ingrediente descoperite în produsele analizate de tip borș la plic:

• acid citric
• acid lactic
• monoglutamat de sodiu – acesta poate cauza dureri de cap, greață, arsuri, slăbiciune; este contraindicat femeilor gravide, copiilor, vârstnicilor, cardiacilor și celor cu hipoglicemie
• grăsime vegetală de palmier – acizii grași trans conținuți cresc colesterolul rău (LDL), fiind un factor de risc pentru afecțiunile cardiace și cancerul de colon
• lactat de calciu
• extract de drojdie – poate cauza alergii și afecțiuni endocrinologice
• amidon de porumb, făină de grâu
• caramel
• lactoză
• arome

Produsele care conțin cea mai mare cantitate de SARE

Sarea este cel mai abundent ingredient găsit în 38% din produsele analizate, urmată de acidul citric – acidul lactic, maltodextrina, lactoza, zerul, zahărul, făina de grâu și monoglutamatul de sodiu.

 Denumire produs  Cantitate de sare/100 g produs
 DELIK’AT borș cu verdețuri  44 g
 DELIK’AT borț cu legume  42 g
 Vegeta borș cu legume  40, 2 g
 Vegeta borș cu verdețuri  37, 75 g
 Maggi borș cu legume   31, 1 g

______________________________________________________

Produsele cu cea mai mare cantitate de ZAHĂR

 Denumire produs  Cantitate de zahăr/100 g produs
 Vegeta borș cu smântână  61 g glucide, din care 31 g zahăr
 Vegeta borș original și DELIK’AT borș cu smântână  32 g glucide, din care 17 g zahăr
 DELIK’AT borș cu legume și borș cu verdețuri  23 g glucide, din care 16 g zahăr
 Vegeta borș cu legume  26 g glucide, din care 15 g zahăr
 Maggi borș cu legume  38,8 g glucide, din care 11 g zahăr

______________________________________________________

Lista aditivilor alimentari 

Aditivi alimentari identificați în compoziția acestor produse, cu risc de boli, la un consum constant și îndelungat

E101 (riboflavina) – un colorant galben-portocaliu
E150 (caramel) – un colorant artificial care poate da hiperactivitate și tulburări gastrointestinale
E270 (acid lactic) – un stabilizator și conservant care poate cauza reacții alergice, subțierea smalțului dentar, iritarea mucoaselor digestive; este contraindicat bebelușilor și copiilor mici
E304 (palmitat de ascorbil) – un antioxidant care poate ataca smalțul dentar
E307 (alfa tocoferol) – un extract de uleiuri vegetale bogate în vitamina E; poate cauza efecte alergice, hipertrofia ușoară a ficatului
E327 (lactat de calciu) – un conservant care poate cauza hipercalcemie și insuficiență renală
E330 (acid citric) – un compus acidifiant care poate da dureri abdominale; este contraindicat copiilor și celor cu afecțiuni digestive, cardiace sau renale
E621 (monoglutamat de sodiu) – poate da dureri de cap, slăbiciune
E635 (ribonucleotid disodic) – poate cauza alergii; este contraindicat persoanelor cu astm

Mențiunile de pe etichetă induc consumatorii în eroare

Produsele Vegeta pe care scrie „fără conservanți” induc în eroare consumatorii.

Inspectorii au găsit în acestea 6 aditivi alimentar (monoglutamatul de sodiu, acidul citric, acidul lactic, lactatul de calciu, caramelul simplu și riboflavina).

De asemenea, pe sortimentele borșul DELIK’AT, apare mențiunea falsă: „cu tărâțe cu porumb și fără conservanți”.

În realitate, aceste produse au un conținut redus de tărâțe (1%-5%), iar de făină de porumb de doar 0,1%. Conțin în schimb 7 aditivi alimentari.

Citiți și rețeta borșului tradițional, făcut în casă.

Sursă articol: http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-despre-borsul-la-plic/Mjk3LTIy.html

Citeşte mai multe despre:

17 comentarii

  1. Mâncați fraților,ca asa umpleți buzunarele nenorociților și apoi va tratați cu medicamente de la tv din reclame umplând buzunarele altor nenorociți și uite asa murim cu zile.Mâncați oameni buni cât mai natural!

  2. gata,ati descoperit,scoateti aceste produse de la vanzare,nu mizati pe faptul ca oamenii daca vor cumpara daca nu,nu o fac,cati stiu de acest fapt,ca sunt mintiti?

  3. Pacat,eu am crezut ca e…natural.

  4. Știam de câțiva ani acest lucru. Și de atunci nu mai folosesc așa ceva.

  5. ..si de ce nu sunt INTERZISE?si daca nu sunt interzise ,stimate gospodine de ce le folositi?va scurtati viata si dumneavoastra si a familiei imbolnavindu-va cu totii….

  6. Eu umplu bors in casa.Daca nu am,pun doar rosii.Cand fac suc,extrag zeama,pe care o pastrez la rece si acresc borsul.Am corcoduse la borcan ptr acrit borsul de fasole.

  7. de ce nu se scot dupa piata daca tot nu s bune.

  8. Avem institutii ale statului care se ocupa special si sunt platiti cu bani multi si nu isi fac datoria ar trebui retrase de pe piata de ce nu o fac?

  9. eu fac acas bors daca nu am acresc cu lamaie

  10. De ce nu se scot din comert

  11. Pur marketing. Ne baga pe gat toate tampeniile. Nu stii ce e bun si ce nu in ziua de azi. Nimic nu e sigur. E un genocid! Moarte lenta, dar sigura! 😓

  12. Daca tu ca gospodina care te pretinzi ca esti, pui asemenea bombe in ciorba,iti meriti soarta…Daca nu ai bors acru poti sa storci o lamaie in ciorba,ii da o dulceata acrisoara ca mananci pe loc trei farfurii..

  13. de ce nu l scot de pe piata ..OPc ul ce face..zahar brun contrafacut piine din aluat inghetat si multe altele sa dispara ac asa zisa protectie a consumatorului si sa apara alceva care intradevar are grija de sanatatea populatiei…niste criminali

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.