BENEFICIILE remarcabile ale consumului de PEPENE

Din punct de vedere nutrițional și medical, pepenele este mult mai mult decât o desfătare răcoritoare în zilele caniculare de vară. Din perspectiva studiilor clinice realizate în ultimii ani, pepenele verde este un aliment medicinal.

Pepene Verde

Pepene Verde

Pepenele verde ascunde o bogăție de substanțe nutritive prețioase: Vitamina A, Vitaminele B2, B3,  B5, B6, B9 (acid folic), colină, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, licopen și betaină. Potrivit cercetărilor, pepenele verde conține mai mult licopen decât roșiile și alte legume sau fructe, iar dietele bogate în licopen protejează împotriva bolilor de inimă.

Semințele de pepene sunt o sursă bogată de proteine

Un studiu din 2011, publicat în Jurnalul Cancer Research and Clinical Oncology a descoperit că semințele de pepene au proprietăți nutriționale și funcționale și pot fi folosite în formule alimentare.

Crește nivelul antioxidanților din corp

Pepenele este extrem de bogat în licopen – culoarea sa roșie dă mărturie de prezența acestui pigment antioxidant, și alte carotenoide importante, precum luteină și beta-caroten.

Un studiu din 2013, publicat în Jurnalul American de Nutriție a descoperit că sucul de pepene, consumat cu regularitate, a dus la o creștere semnificativă a concentrațiilor de licopen și beta-caroten în plasma sangvină.

Acest lucru ar putea explica de ce un studiu epidemiologic realizat de chinezi a asociat un consum mare de pepene verde cu un risc mai mic de cancer.

Studiile au arătat că licopenul are peste 40 de beneficii importante pentru sănătate, la fel și beta-carotenul.

Scade tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea arterială

Un studiu din anul 2012, publicat în Jurnalul American de Hipertensiune a descoperit că pepenele scade tensiunea. Participanții la studiu – persoane obeze, de vârstă medie, diagnosticate cu pre-hipertensiune sau hipertensiune arterială de gradul 1, au primit un extract de pepene conținând 6 g de L-citrulină și L-arginină pe zi, timp de 6 săptămâni. Cercetătorii au observat că aceștia au prezentat o reducere a tensiunii arteriale de la nivelul gleznelor și o îmbunătățire a funcției arteriale, precum și o reducere a stresului cardiac.

Combate sindromul metabolic

Un studiu preclinic publicat în Jurnalul de Nutriție în anul 2007 a descoperit că pepenele verde a îmbunătățit sindromul metabolic la șobolani, arătând că consumul acestui fruct nu este dăunător pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Rezultatele acestui studiu au fost descrise astfel: pepenele este un aliment funcțional pentru creșterea disponibilității argininei, reducerea concentrațiilor serice ale factorilor de risc cardiovascular, îmbunătățirea controlului glicemic și ameliorarea disfuncției vasculare la animalele obeze cu diabet de tip 2.

Cancer

O sursă excelentă de Vitamina C și alți antioxidanți, pepenele verde ajută la combaterea formării de radicali liberi cauzatori de cancer. Consumul de licopen a fost asociat în numeroase studii cu o scădere a riscului de cancer de prostată.

Hidratare maximă

Pepenele verde este alcătuit din apă în proporție de 92% și din numeroși electroliți importanți. Este o gustare răcoritoare în timpul lunilor călduroase de vară care ajută la prevenirea deshidratării.

Digestie și scaune regulate

Datorită conținutului mare de apă și fibre, pepenele previne constipația, ajutând la menținerea sănătății tractului digestiv.

Inflamații

Colina este un nutrient extrem de versatil din pepene care susține somnul, mișcarea mușchilor, învățarea și memoria, transmiterea impulsurilor nervoase și reducerea inflamației cronice.

Dureri musculare

Consumul de pepene și suc de pepene verde a fost asociat cu o reducere a durerilor musculare și la îmbunătățirea timpului de recuperare după exerciții la atleți. Cercetătorii cred că acest efect se datorează unui aminoacid prezent în pepene, numit L-citrulină.

Piele

Vitamina A din pepene este un nutrient necesar pentru producția de sebum, care menține pielea hidratată. Vitamina A este de asemenea necesară pentru creșterea țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și părului.

230 g de pepene verde ne oferă 21% din doza zilnică de vitamina C, care este de asemenea necesară pentru construirea și menținerea colagenului, un amino-acid care oferă structură pielii și părului și care previne ridarea. Efectul profund de hidratare a corpului a pepenelui este de asemenea esențial pentru menținerea sănătății pielii.

Surse:

1. http://www.greenmedinfo.com/blog/let-fruit-be-your-medicine-watermelons-remarkable-health-benefits-1

2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/266886.php

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.