Alimentația în DIABET și PRE-DIABET – tot ce trebuie să știi + rețete medicinale

Tratamentul bolilor în general, dar mai ales în cazul celor metabolice, trebuie să fie însoțit de o alimentație corectă. În cazul diabetului, regimul alimentare trebuie să conțină puține glucide și lipide, dar să fie echilibrat din punct de vedere nutritiv.

Alimentație Diabet

Alimentație Diabet

Proteinele se vor lua din carne de pasăre, iar lipidele, glucidele, vitaminele și mineralele din fructe, legume și alte produse de origine vegetală. Boala diabetică, inclusiv la copii, poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos:

– maxim 160 g de glucide pe zi
– 4 mese pe zi, luate în liniște, fără grabă, mestecând bine alimentele
– mișcare fizică multă (mers pe jos cel puțin 15 minute pe zi)
– evitarea sedentarismului, obezității și a infecțiilor
– 8 ore de somn
– 1-2 analize medicale pe an pentru controlul glicemiei

• Salate de legume

Zilnic, se recomandă salatele din legume proaspete cu un conținut scăzut de zaharuri (sub 5%), și cu proprietăți hipoglicemiante (de scădere a glicemiei):

– varză, conopidă
– fasole verde
– spanac, ștevie, lobodă
– vinete
– roșii, castraveți
– ardei gras
– morcov, țelină
– dovlecei

Pentru îmbunătățirea gustului, salatele pot fi condimentate cu praz, ceapă și/sau usturoi, stropite cu puțin suc de lămâie și ulei de măsline.

• Primăvara, suc de urzici

Primăvara, când apar urzicile verzi, se vor consuma câte 100-150 ml de suc de urzici pe zi, alternat cu sucuri din legume. Sucurile de legume se vor amesteca în proporție de 1:3 cu suc de cartofi sau bulion de legume.

• Toamna, sucuri de rădăcinoase

Toamna, se vor prepara sucuri din rădăcinoase: morcov, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel sau păstârnac. Acestea se amestecă în proporție de 1:3 cu suc de cartofi, bulion sau puțină zeamă de lămâie.

• Tinctură și suc de ceapă

Este indicat consumul zilnic de ceapă, mai ales ceapa roșie. Sau se pot prepara 2 rețete medicinale din ceapă roșie: tinctură și suc.

Tinctură. Se pun 60 bulbi de ceapă roșie tocată la macerat 4-7 zile în 100 ml de alcool de 90 de grade. Se strecoară, și se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu puțină apă sau ceai neîndulcit. Cura se face 3-4 zile la rând.

Suc. Acesta se obține prin stoarcerea cepei. Se iau câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi, preferabil la ore fixe: 10, 14 și 17.

• Macerat de usturoi

Se pun 3 căpățâni mari de usturoi la macerat 10-14 zile într-un litru de țuică de 40 de grade. La final, se strecoară și se ia câte 1 linguriță pe zi, înainte de masa de dimineață.

• Fructe bune pentru diabetici

Se pot consuma fructe cu un conținut mic de zaharuri (sub 10%):

– mere
– cireșe timpurii, vișine
– caise, piersici
– gutui
– lămâi, portocale, mandarine
– afine, fragi, zmeură, căpșuni, coacăze
– nuci, alune (acestea compensează nevoia de făinoase)

• Nucă de cocos

Unele studii recente au descoperit că nuca de cocos poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, întrucât conține substanțe care ajută la reglarea nivelului de insulină din organism. Mai mult, nuca de cocos previne acumularea de grăsimi, scade riscul de boli vasculare și oncologice (cancerigene), și întărește imunitatea.

• Farfuria diabeticilor

Masa diabeticilor sau pre-diabeticilor poate fi împărțită în 5 secțiuni:

– 2 de legume și fructe
– 2 cu pâine, orez, griș, cartofi sau paste făinoase
– 1 parte cu carne slabă, pește, brânză și ouă

Când apare senzația de foame sau amețeală, se pot consuma următoarele mâncăruri, la alegere:

• 250 ml de iaurt cu 3-4 frunze de țelină tocate sau cu 1 lingură de tărâțe de grâu
• 1 felie de graham cu unt sau margarină
• 2 linguri de brânză de vaci
• Spuma unui albuș de ou cu fructe
• 200 g de salată de varză albă
• 2 roșii, 1 castravete ras și 2-3 mere rase

• Mâncăruri consumate cu moderație

Aceste mâncăruri pot fi consumate în cantități mici: carne slabă, pește, supe de fasole, mazăre verde, piure de cartofi, mâncăruri de urzici cu ochiuri, soia, măsline, lapte degresat, brânză de vaci, iaurt, telemea, cașcaval, unt, ulei, pâine integrală, pâine prăjită sau coajă de pâine, lapte de soia, griș, germeni de grâu, borș de tărâțe crud, drojdie de bere.

• Alimente interzise

– Carne de porc, pește gras, grăsimi animale, supă de carne, ulei rafinat
– Cartofi prăjiți, fasole uscată, ciuperci
– Pâine albă și paste făinoase
– Zahăr și produse zaharoase (dulciuri rafinate, ciocolată, cacao, dulceață, gem, rahat, miere de albine, înghețată)
– Fructe cu peste 15% glucide (struguri, prune, pere, mure, stafide, banane, migdale, curmale, smochine)
– Vin dulce, vin roșu, bere, alcooluri tari, băuturi răcoritoare din comerț

[wcepe_products ids=’9706,4237′ button=’Cumpără aici’]

Sursă articol:

„Medicina Naturistă”, Vol. 2, Constantin Milică

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. mulțumesc ptr. informație!

  2. e f.important sa stiti ce sa mancati pt.a supravietui.Studiati cu atentie acest link……..

  3. Multe neclaritati,una din ele ,pastele fainoase sant si sanatoase si nesanatoase,unde-i adevarul ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.