12 alimente care te scapă de grăsimea din ficat
√ Bazat pe studii științifice
Boala ficatului gras non-alcoolic este extrem de răspândită. Incidența atinge circa 1,7 miliarde de oameni la nivel mondial.
Ce alimente ar trebui să mănânci pentru a scăpa de grăsimea din ficat?
Parcurgeți articolul și veți descoperi cele mai bune alegeri, dar și cele mai nocive alimente pentru ficat.
Cuprins
ALIMENTE CARE DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂȚII FICATULUI
Cel mai nociv ingredient pentru ficat este fructoza.
O sumedenie de produse conțin acest tip de zahăr. Nu doar cele ambalate, care sunt îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză, ci și fructele.
Fructoza este zahărul preferat de ficat. Restul celulelor corpului le place glucoza.
Ori de câte ori consumăm produse care conțin fructoză, îngreunăm funcția ficatului.
Trebuie să reținem că orice aliment care crește insulina poate duce la inflamație și steatoză hepatică. Zahărul și carbohidrații rafinați sunt în topul listei.
12 ALIMENTE CARE TE SCAPĂ DE GRĂSIMEA DIN FICAT
Haideți să vedem acum care sunt alimentele care fac bine ficatului și pe care trebuie să le consumi cu regularitate dacă ai steatoză hepatică sau ești la risc să faci boala.
Legumele crucifere
Varza, broccoli, conopida, rucola, ridichea și hreanul sunt pe primul loc în clasamentul celor mai eficiente alimente pentru steatoza hepatică.
Acestea au un număr foarte redus de carbohidrați, calorii și zahăr.
Sunt bogate în fibre și compuși antioxidanți și antiinflamatori.
Un studiu publicat în jurnalul „Hepatology” a arătat că legumele crucifere conțin indol, un compus care luptă împotriva inflamației.
Acesta reduce semnificativ riscul de boli cronice, precum diabet, obezitate sau boli de inimă.
Nivelurile crescute de indol din corp au fost corelate cu o cantitate mai mică de grăsime în jurul ficatului și cu o masă corporală mai mică.
La șobolanii hrăniți cu o dietă grasă, suplimentele cu indol au redus grăsimea din ficat, rezistența la insulină și intoleranța la glucoză.
Acțiunea lui este profundă și merge până la nivel celular.
Acest fitonutrient a făcut hepatocitele mai puțin susceptibile la daunele provocate de inflamații și la acumularea de grăsime.
Păpădia
Frunzele de păpădie sunt recomandate de nutriționiști celor care suferă de diabet, obezitate sau afecțiuni hepato-biliare.
Mestecați tulpini proaspete de păpădie sau folosiți frunzele tinere, în salate.
Nu ajută doar în boala ficatului gras, ci și în alte afecțiuni hepatice.
Citește și – Ceaiuri pentru ficat gras
Uleiul de măsline
Folosiți uleiul de măsline în locul uleiului de floarea-soarelui sau altor uleiuri atunci când gătiți sau pregătiți o salată.
Este o sursă excelentă de grăsimi bune, care combat tulburările metabolice și cardiovasculare.
Uleiul de măsline conține fitonutrienți puternici, cu proprietăți antiinflamatoare.
Dacă uleiul de măsline este contrafăcut, nu veți avea parte de aceste beneficii. Ba dimpotrivă, este posibil să vă facă mai mult rău.
Somonul
Alimentele bogate în Omega-3 sunt utile în eliminarea grăsimii din celulele ficatului.
Dintre ele amintim peștele gras, precum somonul, heringul, sardinele și macroul.
Peștele gras și uleiul de pește cresc sensibilitatea la insulină, scade inflamația, tensiunea arterială și lipidele din sânge.
Reduce oxidarea grăsimilor și steatoza hepatică.
Evitați produsele care au un raport greșit de Omega 3 – Omega 6, în sensul că conținutul de Omega-6 este mai mare.
Nucile și avocado
Nucile și avocado sunt de asemenea recomandate pentru grăsimile lor sănătoase.
Nucile conțin grăsimi mononesaturate și vitamina E care scad riscul de diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare. Împiedică dezvoltarea steatozei hepatice nonalcoolice.
Alimentele fermentate
Alimentele fermentate nu ajută doar digestia și imunitatea.
Studiile recente au arătat că diminuează acumularea de grăsime la nivelul ficatului.
Acest efect este atribuit probioticelor pe care le conțin. Acestea favorizează eliminarea grăsimii din ficat.
Consumați iaurt, kefir, varză murată sau alte murături.
Inclusiv produsele fermentate din soia, precum tofu sau miso, sunt eficiente.
Ceapă și usturoi
Un studiu publicat în „Journal of the Egyptian Society of Parasitology” a arătat că o combinație de ceapă și usturoi a contribuit la reducerea semnificativă a steatozei hepatice.
Aceste alimente, consumate împreună, au redus enzimele hepatice, markerii inflamatori și oxidativi și peroxidarea lipidelor.
Citește și – Usturoiul reduce grăsimea corporală la persoanele cu ficat gras
Cafeaua
O ceașcă de cafea pe zi face bine ficatului.
Potrivit unei meta-analize publicate în jurnalul „” a corelat consumul de cofeină cu reducerea fibrozei hepatice la pacienții cu boli cronice ale ficatului.
Cafeina și diterpenii pe care îi conține îmbunătățesc funcția ficatului, scad riscul de ficat gras și previn carcinomul hepatic.
Totodată, are beneficii metabolice. Anume reduce indicele de masă corporală și rezistența la insulină.
Ceaiul verde și ceaiul negru
Ceaiul verde conține polifenoli (catechine) și cafeină care îmbunătățesc funcția ficatului și reduc steatoza hepatică.
Consumat pe o perioadă de 3 luni, extractul de ceai verde a scăzut semnificativ daunele de la nivelul ficatului.
Cercetătorii sunt de părere că acest supliment poate îmbunătăți nivelurile serice ale enzimelor hepatice la pacienții cu steatoză hepatică nonalcoolică.
Compuși din plante și suplimente
Alți fitonutrienți care reduc inflamația și grăsimea din ficat:
• curcumina (din turmeric)
• resveratrolul
• EGCG (din ceaiul verde)
• timoquinonă (din chimenul negru)
• vitaminele A și E
Expunerea la soare pentru vitamina D, postul intermitent și mișcarea fizică sunt de asemenea recomandate persoanelor cu ficat gras.
Citește și – Cum să reduci grăsimea din ficat în 14 zile doar prin dietă!
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, The best foods for a fatty liver: https://www.youtube.com/watch?v=RCXJ4zyVT7M&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. El-Din SH, Sabra AN, Hammam OA, Ebeid FA, El-Lakkany NM. Pharmacological and antioxidant actions of garlic and.or onion in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in rats. J Egypt Soc Parasitol. 2014 Aug;44(2):295-308. doi: 10.12816/0006468. PMID: 25597144.
3. Jessica Ball, Lisa Valente, New research says a compound in some veggies can reduce inflamation and slash risck of fatty liver disease, Eating Well: https://www.eatingwell.com/article/7633315/some-veggies-can-reduce-inflammation-and-slash-risk-of-fatty-liver-disease/
4. Shen H, Rodriguez AC, Shiani A, et al. Association between caffeine consumption and nonalcoholic fatty liver disease: a systemic review and meta-analysis. Therap Adv Gastroenterol. 2016;9(1):113-120. doi:10.1177/1756283X15593700
5. Pezeshki A, Safi S, Feizi A, Askari G, Karami F. The Effect of Green Tea Extract Supplementation on Liver Enzymes in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Int J Prev Med. 2016;7:28. Published 2016 Feb 1. doi:10.4103/2008-7802.173051
6. Gupta V, Mah XJ, Garcia MC, Antonypillai C, van der Poorten D. Oily fish, coffee and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol. 2015;21(37):10621-10635. doi:10.3748/wjg.v21.i37.10621
7. GLK Foods, Probiotics in sauerkraut linked to less fat in liver: https://www.glkfoods.com/newsroom/probiotics-in-kraut-linked-to-less-fat-in-liver/
8. Kanno R, Koshizuka T, Miyazaki N, et al. Protection of Fatty Liver by the Intake of Fermented Soybean Paste, Miso, and Its Pre-Fermented Mixture. Foods. 2021;10(2):291. Published 2021 Feb 1. doi:10.3390/foods10020291