Dieta pentru bolile autoimune – alimente permise și interzise
√ Articol documentat
Bolile autoimune au devenit din ce în ce mai prezente la populația actuală. O dovadă a acestui fapt este că tot mai mulți copii au astăzi diabet de tip 1, astm sau boala Crohn.
Din păcate, aceste afecțiuni nu beneficiază încă de un tratament eficient. Medicii spun de obicei că bolile autoimune nu se vindecă.
Ele pot fi ținute însă sub control printr-un stil de viață sănătos. Un pacient cu o boală autoimună trebuie să încerce pe cât posibil să își îmbunătățească dieta și să evite stresul.
Cuprins
Din ce cauză apar bolile autoimune
Bolile autoimune apar atunci când organismul începe să atace propriile celule și țesuturi, confundându-le cu invadatori străini.
Sistemul imunitar produce un număr mare de anticorpi pentru a ataca o parte a corpului pe care nu o recunoaște ca fiind a sa.
Citește și – Principalele simptome ale bolilor autoimune
În urma acestui atac constant, încep să apară inflamații și daune la nivelul țesutului atacat.
Există peste 80 de boli cauzate de autoimunitate. Câteva exemple sunt hipotiroidismul (tiroidita autoimună), artrita reumatoidă și fibromialgia.
Se presupune că toate au aceleași cauze, și anume:
- inflamația la nivel celular
- perturbarea bacteriilor din intestin (disbioza intestinală)
Prin dieta autoimună sunt excluse tocmai acele produse alimentare și compuși care provoacă inflamații și disbioză intestinală.
Teoretic, scăderea inflamației poate ajuta corpul să se recupereze iar boala să intre în remisiune.
Un bun exemplu în acest sens este boala celiacă, în care se exclude glutenul – factorul inflamator principal.
Recomandări importante pentru pacienții cu boli autoimune
În bolile autoimune este important să se excludă toți factorii de stres. Pacientul trebuie să aloce mai mult timp somnului și odihnei, dar și mișcării fizice moderate.
Orice produs alimentar aditivat, sărac în nutrienți, afectează de asemenea evoluția bolii.
Ce este Dieta autoimună
Există o dietă creată pentru bolile autoimune care se numește „Autoimmune Protocol diet” (AIP).
Este un regim alimentar de excludere. Adică sunt eliminate toate alimentele care irită sau pot irita intestinul.
Seamănă în linii mari cu dieta Paleo, care se bazează pe alimente foarte hrănitoare, precum carne și pește, fructe și legume.
Dieta autoimună nu trebuie privită ca un tratament, ci ca un mod de a reduce semnificativ simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Citește și – Dieta Paleo pentru cei cu boli autoimune sau alergii – alimente permise și interzise
Alimente care trebuie excluse completă din dietă
Dieta autoimună este destul de restrictivă. Timp de 30 de zile trebuie eliminate următoarele grupe de alimente:
- cerealele
- pseudo-cerealele (ex. hrișca, quinoa, semințele de chia, amaranth)
- leguminoasele
- nucile
- semințele
- legumele Solanacee (cartofi, roșii, ardei, vinete)
- toate produsele lactate
- ouăle
- uleiurile vegetale moderne
- băuturile alcoolice
- produsele cu adaos de zahăr
- produsele cu îndulcitori artificiali
- produsele cu aditivi (ex. emulsificatori, agenți de îngroșare – responsabili pentru declanșarea inflamațiilor în corp)
Inclusiv antiinflamatoarele nesteroidiene precum Aspirina sau Ibuprofenul trebuie evitate.
Poate fi o dietă destul de grea pentru cei obișnuiți să consume toate aceste alimente.
Alimente permise în dieta autoimună
În dieta autoimună, accentul se pune pe consumul următoarelor categorii de alimente:
- toate tipurile de legume, cu excepția legumelor solanacee (sunt îndeosebi benefice cruciferele, precum broccoli, varza și conopida)
- peștele, fructele de mare, produsele marine de calitate (mai ales peștele gras, bogat în Omega-3, precum somonul, heringul, sardinele, tonul, macroul)
- carne de calitate (ex. măruntaie precum ficatul, deoarece conțin foarte mulți nutrienți)
- grăsimi bune (ex. uleiul de măsline, avocado)
- alimentele fermentate (ex. chefir, murături, care sunt bogate în probiotice)
- fructe în cantități mai mici
Ce poți mânca într-o zi în dieta autoimună
La micul-dejun: cârnați de vită
La prânz: salată de ton cu ulei de măsline
La cină: friptură de vită cu legume coapte la cuptor
Gustare: 1 banană
Băuturi: apă simplă sau ceai de plante
Vestea bună este că acest regim alimentar nu trebuie ținut permanent. În momentul în care au început să apară schimbări în bine, pacientul poate reveni ușor la dieta obișnuită.
Odată ajuns în stare de remisiune, pacientul nu mai are practic simptome. În acest moment se pot reintroduce treptat în dietă alimentele excluse inițial.
Pacientul trebuie să fie atent acum ce alimente tolerează acum și în ce cantități.
Cine NU trebuie să urmeze dieta autoimună
Această dietă este recomandată în toate bolile autoimune, cu excepția diabetului de tip 1, care are legătură cu insuficiența pancreatică.
Persoanele care au alte boli trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a încerca dieta autoimună.
Ea este contraindicată și celor care au tulburări de alimentație sau sunt extrem de sensibili din punct de vedere emoțional.
Nu trebuie să urmați această dietă dacă nu ați fost diagnosticat cu o boală autoimună.
Vezi AICI – lista completă a alimentelor permise în dieta autoimună.
Surse articol:
1. Cristina Sucuiu, Dieta Autoimună (AIP) – sau cum ținem sub cntrol bolile autoimune, Mâncarea, bat-o vina: http://mancareabatovina.ro/dieta-autoimuna-aip-sau-cum-tinem-sub-control-bolile-autoimune/
2. Nutrition and You, Pseudocereals- What are they? https://www.nutrition-and-you.com/pseudocereals.html
3. Joe Leech, Autoimmune Disease And The Autoimmune Protocol Diet: An Introductory Guide, Diet vs. Disease: https://www.dietvsdisease.org/autoimmune-disease-aip-diet/