Principalele simptome ale bolilor autoimune

Oboseala, de care se plâng tot mai multe persoane astăzi, nu este întotdeauna o consecință a nopților nedormite sau a unui stil de viață stresant. Uneori, poate fi semnul unei boli autoimune.

Reumatologul Ana-Maria Orbai de la Johns Hopkins Arthritis Center dezvăluie care sunt principalele simptome ale afecțiunilor autoimune, cum le putem recunoaște și când trebuie să mergem la medic.

Boli autoimune simptome: Racool_studio – www.freepik.com

Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar nu mai poate face diferența între celulele corpului și celulele străine și le atacă în mod greșit pe cele normale.

Tipuri de boli autoimune

Există peste 80 de tipuri de boli autoimune, ce pot afecta diferite părți ale corpului. Cele mai frecvente, întâlnite îndeosebi la femei, sunt:

• artrita reumatoidă – sunt atacate articulațiile

• psoriazis – este atacată pielea

• artrita psoriazică – o formă de artrită întâlnită la persoanele cu psoriazis

• lupus – sunt afectate articulațiile, pielea și organele

• tiroidita autoimună (Hashimoto) sau boala Graves – este atacată glanda tiroidă

Severitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, în funcție de factori genetici, factori de mediu și starea de sănătate a fiecărui pacient în parte.

Citește și:

Semnele unei boli autoimune – cauza principală și metode de tratament

Simptome comune bolilor autoimune

Deși tulburările autoimune afectează părți diferite ale corpului, multe din ele au simptome similare, precum:

– oboseală

– dureri articulare și umflături

– probleme ale pielii

– dureri abdominale și alte probleme digestive

– febră recidivantă

– ganglioni umflați

Vestea proastă este că bolile autoimune nu sunt ușor de diagnosticat. În primul rând, aceste simptome pot fi întâlnite în multe alte boli.

Citește și:

Bolile autoimune– care sunt cauzele apariției lor

În al doilea rând, nu există teste speciale pentru depistarea lor. Și pentru că nu există un singur factor care poate semnala prezența unei boli autoimune, medicul va lua în considerare anumiți markeri sangvini, rezultatele ecografiei și în unele cazuri, o biopsie de țesut.

80% din pacienții cu boli autoimune sunt femeile. Dr. Orbai recomandă femeilor să meargă la medic atunci când observă un simptom nou. Un prim semn că ceva e în neregulă este oboseala nejustificată, la fel și rigiditatea articulară.

Factori de risc

Deși nu se cunosc cauzele precise ale bolilor autoimune, cercetătorii sunt de părere că sistemul imunitar atacă celulele corpului după o infecție sau o leziune.

În plus există factori de risc asociați acestor afecțiuni:

– factori genetici (istoric familial de lupus sau scleroză multiplă)

– greutatea corporală (supraponderalitatea și obezitatea cresc riscul de boli autoimune)

– fumatul (asociat cu lupus, artrită reumatoidă, hipertiroidism și scleroza multiplă)

– anumite medicamente (unele anti-hipertensive și antibiotice cresc riscul de lupus indus de medicamente; statinele pot induce miopatie)

Bolile autoimune, precum lupus, artrita reumatoidă și artrita psoriazică măresc riscul de boli cardiace. Este important ca persoanele vizate să monotorizeze nivelurile de colesterol și ale tensiunii arteriale și să le țină sub control prin dietă și mișcare fizică.

Citește și:

Dieta paleo pentru cei cu boli autoimune sau alergii – alimente permise și interzise

Aceste măsuri ajută totodată la reducerea simptomelor autoimune.

Sursă: Johns Hopkins Medicine, What Are Common Symptoms of Autoimmune Disease? https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/what-are-common-symptoms-of-autoimmune-disease

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.