CACAO – un puternic agent ANTIOXIDIANT, care protejează NEURONII și ajută la scăderea în GREUTATE
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Cacao este un ingredient asociat cel mai des astăzi cu dulciurile, precum ciocolata, prăjiturile și torturile. Oamenii de știință spun însă că în trecut, pudra de cacao era apreciată și folosită mai mult în scop medicinal.
Studiile realizate în ultimele decenii au readus în atenția publicului beneficiile acestui ingredient de cofetărie, datorate în mare parte conținutului bogat în flavonoide. Acești antioxidanți au efecte antiinflamatoare și o influență benefică asupra lipidelor din sânge.
Un studiu a arătat că șoarecii hrăniți cu pudră de cacao timp de 12 săptămâni au avut o scădere semnificativă a colesterolului plasmatic și a aterosclerozei aortice, comparativ cu grupul de control. Dietele care conțin cacao pot ajuta la îmbunătățirea nivelului grăsimilor din sânge și previn depunerile de colesterol în pereții arterelor.
Studiile anterioare au arătat că polifenolii din cacao inhibă oxidarea colesterolului LDL la iepuri și împiedică creșterea glucozei sangvine la șoarecii obezi cu diabet. Tratamentul cu extracte de fenoli din cacao a protejat celulele beta pancreatice împotriva stresului oxidativ.
Consumul de cacao a fost asociat de asemenea cu combaterea afecțiunilor inflamatoare, a hiperglicemiei, a rezistenței la insulină și a bolilor imune.
O recenzie publicată în 2013 de cercetătorii arabi a prezentat unele beneficii mai puțin investigate ale pudrei de cacao, precum cele legate de reglarea imunitară, inflamații, neuroprotecție, stres oxidativ, obezitate și controlul diabetului.
Dovezile din mai multe studii sugerează că pudra de cacao ajută la scăderea în greutate prin îmbunătățirea biogenezei mitrocondriale și crește aportul de glucoză în mușchi. Totodată, grație efectelor antioxidante, cacao protejează neuronii, îmbunătățește cogniția și promovează buna dispoziție.
Scade producția de imunoglobulină E în răspunsului alergice. Afectează răspunsul imun și creșterea bacteriană la nivel intestinal.
Aceste rezultate susțin faptul că pudra de cacao poate fi folosită pentru prevenirea/tratarea alergiilor, cancerului, leziunilor oxidative, a afecțiunilor inflamatoare, a anxietății, a hiperglicemiei și a rezistenței la insulină.
Efectele neuroprotectoare ale polifenolilor din cacao sunt citate și de cercetătorii italieni și columbieni. Aceștia susțin că pudra de cacao poate fi folosită ca agent preventiv împotriva procesului de neurodegenerare (Alzheimer).
Cumpărați pudră de cacao integrală, neprocesată, pentru beneficii maxime. În ceea ce privește ciocolata, sunt recomandate sortimentele slab îndulcite, cu o concentrație de 70%-90% cacao.
Surse bibliografice:
1. Latif R, „Health benefits of cocoa”, articol publicat în Jurnalul Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 2013 Nov;16(6):669-74, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100674
2. Hua Guan, Yan Lin, Liang Bai, Yingfeng An, Jianan Shang, Zhao Wang, Sihai Zhao, Jianglin Fan, and Enqi Liu, „Dietary Cocoa Powder Improves Hyperlipidemia and Reduces Atherosclerosis in apoE Deficient Mice through the Inhibition of Hepatic Endoplasmic Reticulum Stress”, articol publicat în jurnalul Mediators of Inflammation. 2016; 2016: 1937572, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4770140/
3. Annamaria Cimini, Roberta Gentile, Barbara D’Angelo,1Elisabetta Benedetti, Loredana Cristiano, Maria Laura Avantaggiati, Antonio Giordano, Claudio Ferri, and Giovambattista Desideri, „Cocoa Powder Triggers Neuroprotective and Preventive Effects in a Human Alzheimer’s Disease Model by Modulating BDNF Signaling Pathway”, articol publicat în Journal of Cellular Biochemistry. Author manuscript; available in PMC 2014 Sep 22, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170833/